keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Paras punaviini

Viinilehti julkisti juuri sopivasti joulun alla Viinistä viiniin -mobiilisovelluksen, joka auttaa valitsemaan parhaat viinit ja löytämään hinta/laatu-suhteeltaan parhaat tuotteet. Sovellus sisältää arviot kaikista Alkossa myytävistä viineistä sekä valikoiman laivojen ja Finnairin tax-free-juomista.

Tällä hetkellä sovellus on saatavilla Androidille, iPhone-versio valmistuu ensi vuonna. Perusohjelma on ilmainen, laajempi Platinum-versio maksaa muutaman euron. Ensi vuonna ohjelmaan on luvassa uusia toimintoja, kuten viiniä ruuan perusteella suositteleva automatiikka.

Käytyäni julkistustilaisuudessa halusin tietenkin testata sovellusta omalla Huawein puhelimellani -- mutta sepä ei onnistukaan, sillä sovellus vaatii vähintään Android 2.3.3:n ja Saunalahden 1,5 vuotta sitten myymässä halpa-Huaweissa on vain 2.2.1. Version voisi päivittää hieman kikkailemalla uudempaan, mutta Saunalahti ei ole tarjonnut yhtään automaattista käyttöjärjestelmäpäivitystä. No, kesäleluksi sen ostinkin.

Kiinnostavaa on se, että Play-kaupan web-versio muistaa rekisteröimäni laitteen ja kertoo heti, ettei asennus onnistu:

Googlen Play-sovelluskauppa varoittaa, ettei viinisovellus toimi.
Yhteensopivuusongelma ei voi olla kovin merkittävä, koska sovellus on suhteellisen yksinkertainen.

Toinen havainto: kun Play-kauppaan menee Huaweilla ja yrittää hakea sovellusta, sitä ei löydy. Ilmeisesti kauppa suodattaa yhteensopimattomat sovellukset pois tuloksista. Tämä on peruskuluttajan kannalta hyvä ratkaisu, mutta kokeneempi käyttäjä haluaisi tietää, mitä muita sovelluksia on olemassa. Nehän voisivat johtaa uuden laitteen hankkimiseen.

Uudella Samsung S3:lla kauppa tietenkin toimii ja sillä pääsee kokeilemaan kaupan hauskinta ominaisuutta: viiniä voi hakea rajahinnan perusteella:

Punaviinit ja rajahinnaksi 15 euroa.
Näin selviävät nopeasti halvimmat täydet viisi tähteä saanutta tuotetta:

.Kolme viiden tähden viiniä alle 15 euron hintaluokassa.
Halvin viiden tähden punaviini on Norton  Barrel Select Cabernet Sauvignon 2008.
Sovelluksessa on linkki Alkon omalle tuotesivulle, joka on lähinnä teknisluonteinen.

Viiniarviot ovat tietenkin subjektiivisia. Amerikkalainen Cellartracker.com antaa viinille vain kaksi tähteä, vaikka yksi arvostelija kehuukin sitä maininnalla "good for the price". Toinen kommentti: "An average Cabernet with no obvious faults, but is a bit too bland, inoffensive and unsurprising to be worth the money at 9,99€". Hinnasta päätellen Alkon monopoliasema ei ole kuluttajan edun vastaista, ja ilmeisesti täysin vapaan kilpailun puuttuminen pitää Suomessa myytävien viinien laadun korkealla.

Itse en tiedä viineistä mitään, joten jos lukijoilla on kommentteja näistä kolmesta viinistä (kaksi muuta siis Regolo 2008 ja Marques de Arienzo Reserva 2004) niin ne ovat tervetulleita.

Entä vastaavat valkoviinit? Tässä lista:

Viiden tähden halvimmat valkoviinit.
Viinien nimet ovat yleensä niin teknisiä, että niitä on vaikea muistaa ellei ole ladannut mobiilisovellusta puhelimeensa, mutta tämän muistaa maallikkokin: Kung-fu tyttö vuodelta 2011.
Kung-fu-tyttöä maistelemaan!

1 kommentti:

  1. En minäkään juuri viineistä "tiedä", mutta nuo tässä mainitut Rieslingit ovat mainioita viinejä. noita punaviinejä en ole tullut maistelleeksi. Viinistä viiniin -kirja on kyllä säästänyt monelta "sokkokokeilulta". tosin Alkon myyjätkin ovat antaneet erinomaisia vinkkejä. iPhone-versiota odotellessa...

    VastaaPoista