keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Itsenäisyys loukkaa Skydriven käyttöehtoja

Microsoftin Skydrive-pilvessä on hauska ominaisuus: siihen voi helposti tehdä yksinkertaisen kyselylomakkeen, jonka vastaukset siirtyvät automaattisesti Excel-taulukkoon jatkokäsittelyä varten.

Excel-kyselyn luominen löytyy Create-valikon viimeiseltä riviltä.
Aloin tehdä lomaketta, jossa kysyttiin henkilön nimi, osoite, vuoden tärkein juhla ja muuta sellaista. Lomaketta tallennettaessa tuli virheilmoitus käyttöehtojen rikkomisesta: Remove questions or words requesting personal information.

Hmm... jostain syystä Microsoft ei salli henkilötietojen kysymistä. Mutta mitä järkeä on tehdä nettiin lomakkeita, jos niissä ei saa kysyä nimeä tai muita henkilötietoja?

Ikävä kyllä Skydrive varoittaa asiasta vasta lomakkeen tallennuksen yhteydessä, eikä se silloinkaan kerro, missä kentässä on ongelma. Poistin nimikentän, mutta virheilmoitus ei hävinnyt. Poistin osoitekentän, sama tulos. Lopulta mitään henkilökohtaista ei ollut enää jäljellä -- mutta silti varoitus pysyi ennallaan. Mitä ihmettä?

Monien kokeilujen jälkeen jäljitin ongelman vuoden tärkeimpään juhlaan. Vastausvaihtoehdot joulu, juhannus, pääsiäinen ja vappu olivat Skydriven mielestä OK, mutta itsenäisyyspäivä ei kelvannut.

Lopulta jäljellä oli vain yksi kenttä ja yksi vastaus:

Itsenäisyys loukkaa Skydriven käyttöehtoja.
Ahaa! Lomakkeessa ei saa esiintyä sanaa itsenä -- ei sen paremmin selityksenä, kentän nimenä kuin vastausvaihtoehtonakaan.

En ymmärrä syytä, joten voin vain arvailla. Microsoftilla on kiellettyjen sanojen lista, ja joku suomea huonosti osaava on lisännyt sinne kyseisen sanan -- mutta miten se liittyy henkilötietoihin? Miksei listalla ole sellaisia itsestäänselvyyksiä kuin nimi, puhelinnumero tai osoite?

Kiellettyjä, täysin harmittomia sanoja voi olla muitakin. Johtopäätös: jos teet kyselylomaketta Skydriveen, kokeile lomakkeen tallentamista jokaisen kentän lisäämisen jälkeen. Avainsanan löytäminen valmiista lomakkeesta voi olla työlästä ja turhauttavaa.

Tein lopulta nettiin aivan toisenlaisen lomakkeen, jonka voi täyttää osoitteessa https://skydrive.live.com/survey?resid=CD142BD908031492!734&authkey=!AHRI0OIl5nwiX2c

Lomakkeilla ilmoitetut tiedot tulevat näppärästi Excelin web-versioon, jota voi käyttää Skydrivessa ilmaiseksi:

Lomakkeen vastaukset näkyvät suoraan Excel-mallissa.
Toinen vaihtoehto on käyttää Google Docsia, joka tietääkseni ei sensuroi kysyttäviä tietoja. Googlen vastaava toiminto on monipuolisempi, mutta hankalampi käyttää. Kenttätyyppejä on enemmän ja valmiina on mm. palautelomakkeissa tarpeellinen pisteytys -- jopa kaksiulotteisena taulukkona. Lisäksi jokaisen vastauksen ensimmäiseen sarakkeeseen tallentuu päiväys ja kellonaika. Pakollisten kenttien kohdalle ilmestyy automaattisesti pieni punainen tähti.

Kaiken kaikkiaan hyödyllinen ominaisuus! Miten näitä lomakkeita ennen tehtiin, kun ei ollut pilviä...?

Lisäys 11.12.2012: Ilmeisesti on niin, ettei lomake-ominaisuutta tarjota suomalaisille käyttäjille. Minulla se näkyi, koska olen rekisteröitynyt Live-palveluun kauan sitten ja valinnut maaksi Iso-Britannian. Kyseessä voisi olla jokin suomalaisen tekstin ja englantilaisen palvelun välinen konflikti. Tämä pitää tarkistaa uudelleen sitten, kun lomakkeet näkyvät myös suomalaisille käyttäjille.

9 kommenttia:

 1. Eipä tätä kyselyä ole näköjään suunniteltu tehtäväksi puhelimella. Android puhelimen kahdella eri selaimella testattu, eikä kummallakaan onnistu sivun vieritys. Joten lähetä nappula jää piiloon. Kannattaa pitää kyselyt tosi lyhyinä.

  VastaaPoista
 2. WP8 toimi ihan hyvin ja submitkin saattoi mennä läpi. Pitääpä testailla itsekin tuota.

  VastaaPoista
 3. Jos se oli "Timo" ja "Windows Phone" niin kyllä tuli.

  Google Docs on parempi, sillä se lisää automaattisesti aikaleiman jokaiseen taulukon riviin.  VastaaPoista
 4. Hmm....

  Loukkaako Suomen itsenäisyys jotenkin Microsoftia?

  Joku hyvä toimittaja voisi vähän selvittää ja esittää sopivia kysymyksiä.

  VastaaPoista
 5. Tänään oli tämmöinen kirjoitus.
  http://www.hs.fi/paivanlehti/06122012/kulttuuri/Suomi+liukui+kaltevalla+pinnalla/a1354685680535

  Kuinka sattuikaan. :-)

  VastaaPoista
 6. Juu, eli ei se submit sit mitään osannut. Tähän tekisi mieli sanoa "yllätys", mutta taidan jättää... Omalla nimellä siis lähetin (vastoin ohjeistusta).

  VastaaPoista
 7. Fingerporilainen, ei ainakaan järvenpää... "Jännä palvelu. Pitääpä testailla itsekin.." ja joulu. Omalla nimellä. Tuli perille.

  VastaaPoista
 8. Hienoa ja kiitos, pessimismini kääntyi taas toiveajattelun puolelle...

  VastaaPoista
 9. Piti käydä vastailemassa. Ilmoitta sitten lähetysvaiheessa "kyselyn lähetysongelmasta", luotanko kyselijään vai en..

  VastaaPoista