torstai 20. kesäkuuta 2013

Louhisinko bittirahaa kun työntekijät ovat kesälomalla?

Näin kesälomakauden alkaessa firman nörtti saa idean: mitä jos laittaisin tietokoneet tuottamaan rahaa lomien ajaksi?

Bitcoin-bittirahaa voidaan "louhia" tavallisella tietokoneella, mutta prosessi on hidasta. Louhiminen (engl. mining) on termi, jota käytetään uusien bitcoin-rahojen luomisesta, vaikka teknisesti prosessin tarkoituksena onkin lähinnä bittirahan p2p-verkon ylläpito. Mutkikas asia, jota en edes yritä tässä avata -- nörtti kyllä tietää, mistä on kyse.

Tein muutamia kokeiluja ja niiden perusteella louhintapooliin liittyminen näyttäisi tuottavan 1000 megahashin sekuntinopeudella noin 0,03 bitcoinia vuorokaudessa. Bitcoinin päivän kurssi on 85 euroa.

Oletetaan, että kesälomien aikana 100 työasemaa jää käyttämättä ja että nörtillä on pääsy niihin kaikkiin. Yhden työaseman louhintateho on 1-30 megahashia sekunnissa sen prosessorista riippuen. Tehokkaimpia ovat uudet Intelin mallit, joissa on sisäänrakennettu HD Graphics -näytönohjain. Kotien pelikoneissa käytetyt Radeon-näytönohjaimet yltävät 300-600 megahashiin sekunnissa, mutta niitä tuskin löytyy työpaikoilta.

Oletetaan siis, että kukin kone louhii bitcoin-rahaa 20 Mh/s nopeudella. Sadan koneen tehoksi tulee 2000 Mh/s eli 0,06 bitcoinia vuorokaudessa. Neljän viikon loma-aikana ehtii kertyä 1,8 bitcoinia eli noin 130 euroa. Jos koneita on tuhat, tuottoa syntyy jo 1300 euron edestä -- hei, tämähän alkaa kuulostaa hyvältä!

Louhinta kannattaa, kunhan sähkönkulutusta ei huomioida. Prosessorin toimiessa täydellä teholla sähköä kuluu 100-150 wattia konetta kohti, joten sähkölasku ylittää bitcoin-tuotot. Todellinen kulutus on luultavasti vielä suurempi, sillä lämpiminä käyvät koneet lisäävät kesäkuumalla ilmastoinnin tarvetta. Mutta sähkö menee firman piikkiin eikä kukaan huomaa sitä.

Bitcoinien arvo on heilahdellut tänä vuonna voimakkaasti, joskin viimeiset pari kuukautta kurssi on pysynyt melko vakaana. Jos arvo kesän aikana nousee, louhija tienaa enemmän. Yhtä hyvin arvo voi laskea, jolloin myös tuotto putoaa.

Käytännössä suurin este taitaa olla siinä, ettei edes nörteillä ole pääsyä muiden työntekijöiden koneille näiden loman aikana. Lisäksi louhintaprosessin asentaminen ja käynnistäminen sadalla koneella on varsin työlästä, tuhannesta puhumattakaan.

Mutta ajatus tuhannesta koneesta louhimasta rahaa kesäloman aikana on kieltämättä houkutteleva. Raha karttuu tilille, vaikka itse makoilisi uimarannalla.

Nörttiys kannattaa.

2 kommenttia:

 1. Hmm.. Jos ois mun firma niin laittaisin Linux-BAMT:n tikulle ja kesälomien ajaksi kaikkiin koneisiin tikut. Yhden tikun kun konffaa oikein ja toiminnan testaa, tulisi kaikkien tikkujen kopioiden toimia identtisissä koneissa automaattisesti ilman lisäsäätöjä.
  Sitten kun vielä yhdestä koneesta (vaikka kannettava) tekee master-koneen, voi koko louhinta-farmia ohjailla tuosta, tuohon farmin ylläpitoon keskitetysti en ole lähtenyt itse. Omat kokoonpanot eroavat liikaa toisistaan.
  Louhintakohteen kannattaa valita Scrypt-algoritmeilla olevista coineista, joita voi kannattavasti louhia vielä näytönohjaimilla (Radeon AMD).

  T:Antti
  http://kauppa.coinware.fi

  VastaaPoista
 2. Ilmainen/ turvallinen louhinta opettelu ja kokemus.

  https://hashocean.com/?rid=380273

  Siis louhimaan pääsee heti eikä maksa mitään.

  VastaaPoista