maanantai 30. maaliskuuta 2015

Hullujen päivien satoa: iPad 3 Mini

Olen aiemmin nyrpistellyt nenääni Stockan Hulluille päiville. Mitä järkeä on siinä, että ihmiset ryntäävät tavarataloon aikaisin aamusta tehdäkseen löytöjä alennusmyynneistä? Mitä kivaa on osallistua shoppailun hurmokseen ahdistavassa tungoksessa?

Viime viikolla jouduin paikalle puoliksi sattumalta, sillä piti tappaa puoli tuntia aikaa keskustassa ennen sovittua tapaamisaikaa. Käynti Hulluilla päivillä tuli kalliiksi -- olen nimittäin ollut väärässä. Stockan Hulluilta päiviltä voi oikeasti tehdä edullisia ostoksia. Vai mitä sanotte 30 prosentin alennuksesta kaikkiin iPad-malleihin? Siis myös uusimpiin iPad Air- ja Mini-malleihin. En ole koskaan ennen nähnyt näitä alennusmyynnissä.

Hankin alkuperäisen iPad 1:n jo ennen kuin ne tulivat Suomeen ja olin siihen aluksi hyvin tyytyväinen. Sitten innostus laimeni ja uusien käyttöjärjestelmäpäivitysten myötä laite kävi kiusallisen hitaaksi. Nyt oli aika vaihtaa uuteen Mini 3 -malliin.

iPad 1:n aikaan oli tärkeää, että nettiin pääsi kaikkialta. Siksi ostin suurimman (64 Gt) laitteen 3G-datalla. Nyt jokainen älypuhelin toimii tarvittaessa wlan-tukiasemana, joten on helppo säästää 120 euroa ja valita pelkkä Wifi-malli. Valitsin suurimman (128 Gt) muistin, jotta tila riittää elokuville ja musiikkikokoelmalleni.

Ohjehinta 128 Gt Wifi-mallille on 609 euroa, josta Hullujen päivien alennus höyläsi 182,70 euroa pois. Hinnaksi jäi runsas 400 euroa, jolla normaalisti saa vain 16 gigatavun mallin (näin pienellä muistilla myyminen on kuluttajan huijausta ja pitäisi kieltää).

Varmistin vielä myyjältä, että onhan tämä tosiaan se uusin malli, jossa on sormenjälkilukija. Paketissa kun lukee vain iPad Mini. On todella poikkeuksellista saada 30 prosentin alennus Applen laitteesta, joka julkaistiin vasta puoli vuotta sitten (lokakuussa 2014). Kiitos, Stockmann!

iPad 3 Mini on Applea parhaimmillaan. Näyttö on upea ja laite tuntuu kädessä melkeinpä arvokkaalta (kultainen tausta, heh!). Viimeistelyn leima huokuu jokaisesta yksityiskohdasta, joten ero halpoihin Android-tableteihin on tuntuva. Sormenjäljen käyttö lukituksen avaamiseen toimii erinomaisesti, kunhan sormi on kuiva. Pienikin kosteus saa lukemisen epäonnistumaan.

110 gigatavua vapaana. Näin sen pitääkin olla!
Pystyin palauttamaan laitteeseen Navigonin ja TomTomin sovellukset, ja 7,9 tuuman näyttö on optimaalinen navigointia ajatellen. Ero täysikokoiseen iPadiin (9,7 tuumaa) tuntuu pienemmältä kuin numeroista voisi päätellä, ja silti pienempi malli on paljon mukavampi käsitellä autossa tai lentokoneessa.

Pieni yllätys Androidin jälkeen tulee siitä, ettei Applen näppäimistö näytä isoja ja pieniä kirjaimia erilaisina, vaan kaikki näkyvät versaaleina. Aluksi luulin, ettei shift-näppäin toiminut, kun näppäimet eivät muuttuneet isoja kirjaimia varten -- kunnes muistin, että tämä on Applen ominaisuus, ei vika. Windows Phonen ja Androidin käytäntö on vain uudempi ja yksinkertaisesti parempi.

Mutta voi, se pahin rajoitus on sama kuin alkuperäisessä iPadissä viisi vuotta sitten. Pelkkiin staattisiin kuvakkeisiin perustuva käynnistysvalikko ei ole tätä päivää, vaan muistuttaa kiusallisesti Windows 3:a 25 vuoden takaa.

iPadin tärkein osa on pahasti vanhentunut ja kömpelö käyttää.
Ennen pitkää Applen on pakko modernisoida käyttöliittymänsä 2000-luvulle. Tässä suhteessa Windows ja Android ovat valovuosia Applea edellä. Vasta kun se tapahtuu pääsee uuden iPadin tekniikka ja laatu täysin oikeuksiinsa.

17 kommenttia:

  1. Jospa se näyttö kuitenkin on vain 7.9"

    VastaaPoista
  2. Eikö iPadissa ole sellainen ikävä rajoitus, että navigoinnin tarvitsema GPS-antenni on vain 3G/4G-malleissa? Ainakin alkuperäisessä Airissa oli näin. Toivottavasti navigointi kuitenkin toimii laitteessasi!

    VastaaPoista
  3. lainaus
    (näin pienellä muistilla myyminen on kuluttajan huijausta ja pitäisi kieltää).
    Lainaus
    ---
    Aika voimakas ilmaisu. Minulla on 16 gigan ipadi. Olen lehtikuvauksen ammattilainen. Olen myös kuluttaja. Katson dokkareita ja leffoja Netflixiltä ja HBO Nordicilta. Minulla ei ole ollut koskaan tarvetta tallentaa katsomaani leffaa koneelle, yhtä vähän kuin minulla on tarve tallentaa mitään sellaista padille joka veisi koko 16gt. Mitä se voisi ammattilaiselle olla? En tunne ketään ammattilaista, joka veisi kuvansa padilla asiakkaalle, toki keikka mahtuisi sinne hyvin. ipadin resolle sopivia näyttökuvia mahtuu melko riittävästi :-)
    Minusta tuntuu että on pikemminkin kyse kuluttajasta spesifisesti ja tarpeistaan --- ei yleensä kuluttajasta. Pilvi on olemassa ja teran backupit. En myöskään tunne ketään alalta, joka raahaisi elokuvia mukanaan padissa, miksi niin pitäisi tehdä? MP3 musiikkia padillani on muutama sata biisiä...ei edes gigaa. Visuaalisuuden ammattilaiselle elokuva on jotain joka katsotaan ja amen. Jos menen kauas webin tavoittamattomiin, ei mieleeni tulisi pitää mukana elokuvia. Siellä missä ei ole verkkoa ei sitä tarvitsekaan, siellä on tuulen suhinaa, laineiden liplatusta ja autiutta katseltavaksi, ei kai nyt sinne kukaan elokuvia vie pilaamaan kosketusta todelliseen elämään?

    VastaaPoista
  4. ......Ja ällistyttävä -huomautus versaaleista näppiksellä. Minun näköni huononee koko ajan. Minulla on iPad juuri siksi, että näppis on versaali. Sehän on juuri loistava asia. Sama monilla kollegoillani. Minulla on puhelimena WIN Lumia 1020 kameransa taki , jonka tiilikäyttis on raivostuttava sotku, toivottavasti apple ei muuta nykyistä selkeää käyttistään. Miksi ihmeessä jokin toimiva pitäisi pilata. If it`s not broken why fix it.
    Nämähän ovat henkilökohtaisia asioita, varsinkin vanhempi väestö tarvitsee vielä suurempaa selkeyttä. Kaiketi juuri siksi, että on erilaisia ihmisiä on myös erilaisia käyttiksiä ja laitteita, et kai sinä järvinen kaipaa takaisin sosialismiin missä kaikki oli samanlaista.

    VastaaPoista
  5. "Siellä missä ei ole verkkoa ei sitä tarvitsekaan, siellä on tuulen suhinaa"

    Totisesti - lentokoneessa varsinkin.

    Matkustavaisena 16GB ei tule kysymykseenkään, latailen tuonne elokuvia, sarjoja, kameran kuvatkin siirrän sinne turvaan. Samoin en ostaisi pelkkää wifi mallia, mobiilidata (varsinkin 4G) kepittää satunnaisesti toimivat maksuttomat wifit mennen tullen.

    VastaaPoista
  6. Näyttöjen tuumat korjattu, kiitos tarkkaavaisuudesta.

    Isojen ja pienten kirjainten eroa näppäimistössä ei ehkä oivalla, jos on käyttänyt vain Applen tuotteita. Mutta kun on kokeillut Androidia huomaa, että Apple on oman historiansa vanki ja muut tekevät saman paremmin. Näön kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Versaalit eivät paranna näköä -- pitää hankkia isompi näyttö tai paremmat lasit.

    Siirsin laitteeseen 30 gigatavua musiikkia. Lentomatkoja ja kuntosalia varten lataan siihen elokuvia. Pilvestä on vähän apua, mikäli on 4G-data. Tässä on vain wifi. Euroopan, Lähi-idän ja Yhdysvaltojen kartat (Navigon/TomTom) vievät myös paljon tilaa. Ja jos tulee eteen jotain yllättävää, saatan kuvata jopa videota.

    16 gigatavua on asiakkaiden huijaamista myös siksi, että se voi estää käyttöjärjestelmän päivittämisen (kts. edellisen blogipostauksen kommenttini) OTA.

    VastaaPoista
  7. Versaalit eivät paranna näköä, hyvä huomio Petteri Järvinen. Ja avuksi silmälasit, kiitos neuvosta. Mistä sellaisia saa?
    Mutta versaalien havainnointi on helpompaa, siksi niitä käytetään paikoissa, joissa pitää havaita yksittäinen viesti nopeasti. Siksi MINÄ haluan versaalit, muut sitten haluavat muuta. Kunhan ei yleistetä. Vanhusten kuten minun määrä kasvaa ja heitä ei juurikaan käytettävyysasioissa huomioida.
    SOME keskustelua parhaimmillaan tämä :-)
    Ainiin kuuluuko lentokoneeseen tuulen suhina. OHHOH! On keksitty myös laite nimeltä kirja. Siinä on paljon pieniä mustia pisteitä, sellaista lukevat ne, jotka osaavat, silloin ei tarvitse katsoa elokuvia kaikkialle minne menee.
    Some keskustelua parhaimmillaan tuokin typerä kommenttini.
    Over and out.

    VastaaPoista
  8. Mutta versaalien havainnointi on helpompaa, siksi niitä käytetään paikoissa, joissa pitää havaita yksittäinen viesti nopeasti.

    Pienten kirjainten lukeminen ja kirjoittaminen on helpompaa, siksi sinäkin vastasit niillä ETKÄ KIRJOITTANUT KAIKKEA NÄIN, KOSKA TÄMÄN LUKEMINEN ON TOSI HANKALAA.

    Kirjakommentin typeryydestä lentokoneessa olen samaa mieltä.

    VastaaPoista
  9. "Yksinomaan suuraakkosin kirjoitetun tekstin lukeminen on noin 13–20 % hitaampaa kuin pienaakkosin kirjoitetun tekstin" (Lähde: Wikipedia)

    VastaaPoista
  10. A-GPS ja GLONASS

    Nämä ominaisuudet puuttuvat Wi-Fi mallista

    VastaaPoista
  11. Totta. Kuvittelin, että rajoitus koski vain iPad 1-malleja, mutta Apple on näköjään pitänyt keinotekoisen eron uusissakin malleissa. Se estää wifi-mallien käytön karttasovelluksissa.

    VastaaPoista
  12. GPS:n puute wifi-mallista on yhtä keinotekoinen kuin 4G:n puute.

    Laitteen oma kartasto/navigaattori ei toimi ilman mobiilidataa, joten miksi siinä olisi GPS-antenniakaan?

    3. osapuolten sovellusten mahdollinen toiminnallisuus on aika huono peruste millekään. (Ja auttaahan tuo hieman aika suolaisen hintahypyn perustelua).

    IMHO Applen "ei pitäisi" myydä wifi-onlyna muuta kuin pienikapasiteettisinta mallia, mutta eiköhän nuo tiedä homman paremmin kuin minä.

    VastaaPoista
  13. "Valovuosia edellä"...

    Androidia ja WinPhonea käyttäneenä en kyllä oikein tuohon yhdy, live tilet ovat nättejä, mutta niiden funtioarvo on lähellä nollaa. Androidille löytyy vähän parempia widgettejä, mutta ne ovat aika rumia ja monet laadultaan heikkoja.

    Minua ei hirveästi häiritse iOS:n staattinen kotivalikko, koska en halua viettää siellä aikaa, vaan mahdollisimman nopeasti mennä softaan.

    Erillisen kaikkialta esiinvedettävän Notification centerin widgetit ovatkin omaan makuun työpöytäwidgettejä elegantimpi ratkaisu.

    Mutta samaa mieltä olen siitä, että etenkin iPad voisi käyttää kotivalikon tilaa tehokkaammin.

    Käyttissovellusten ikonien maltillista dynamiikkaa voisi vapauttaa myös tietyin säännöin 3. osapuolille.

    Hyvän siilin Järvinen sai muuten.

    VastaaPoista
  14. olen itse Samsug S 8.4 kannalla. Näyttö on mielestäni parempi. Myös kuvasuhde on parempi videoiden katseluun. Löytyy usb ja paikka ulkoiselle muistikortille. Löytyy gps. Androidi on modernimpi ja avoimempi käyttis. Hinta ilman alennuksia 349€. Tähän lisäksi 64 Gt muistikortti esim. Amazonista 30€, niin tallennustilaakin riittää.

    VastaaPoista
  15. Stockmann kahdella n:llä. Uran huipennus, kommentoin (viilasin) Järvisen blogissa (hih).

    VastaaPoista
  16. Auts ja kiitos tarkkaavaisuudesta. Kirjoitusvirheet ovat inhimillisiä, mutta kaikki eivät välitä edes korjata niitä.

    VastaaPoista