tiistai 3. maaliskuuta 2015

Saako mobiilidatayhteyttä jakaa muille koneille (ns. tethering)?

Saunalahden käyttöehdoissa on kohta, joka kieltää puhelimen datayhteyden jakamisen muille koneille:

Mobiililaajakaistapalvelun jakaminen useiden laitteiden kesken on kielletty hyödyntäen esimerkiksi
päätelaitteiden tethering -ominaisuutta. Saunalahdella on oikeus estää tai rajata
mobiililaajakaistapalveluiden jakaminen usean päätelaitteen kesken.

Mitä ihmettä? Eikö älypuhelimen wlan-tukiasemaa (hotspot) saakaan käyttää?

Teksti on perua langattoman datasiirron alkuajoilta. Lauseella operaattori halusi suojata omaa bisnestään niin, ettei asiakas ostaisi yhtä liittymää ja jakaisi sitä maksua vastaan esimerkiksi naapureilleen. Varmuuden vuoksi kysyin asiaa Elisalta ja kuulin, että teksti on todellakin jäänne vanhoista sopimusehdoista, eikä ole enää voimassa.

Muualla maailmassa ei olla yhtä onnekkaita. Wikipedian mukaan Britanniassa yhteyden jakamisen ja sen käytön tietokoneen kautta (ns. tethering) sallii vain muutama operaattori. Yhdysvalloissa operaattorit rajoittavat puhelimesta jaettua datan määrää tai kieltävät sen kokonaan, jolloin tietokonekäyttö on sopimuksen irtisanomisperuste.

Esimerkiksi Sprintin sopimuksessa on tällainen lauseke:

Examples of prohibited data uses:  Sprint data services are provided solely for purposes of web surfing, sending and receiving email, photographs and other similar messaging activities, and the non-continuous streaming of videos, downloading of files or on line gaming. Our data services may not be used: (i) to generate excessive amounts of Internet traffic through the continuous, unattended streaming, downloading or uploading of videos or other files or to operate hosting services including, but not limited to, web or gaming hosting;... (vi) for an activity that connects any device to Personal Computers (including without limitation, laptops), or other equipment for the purpose of transmitting wireless data over the network (unless customer is using a plan designated for such usage);

Jos yhteyttä haluaa jakaa, tethering-ominaisuus pitää tilata erikseen, eikä yksikään jenkkioperaattori tarjoa rajoittamatonta mobiilidataa tethering-mahdollisuudella.

Huh! Joissakin asioissa amerikkalaiset elävät yhä tietoliikenteen kivikautta. Meillä suomalaisilla on tosiaan syytä tyytyväisyyteen, sillä rajoittamattomat kiinteähintaiset mobiilidatayhteydet ovat suorastaan edullisia. Useimmissa muissa EU-maissa ja Yhdysvalloissa niitä ei edes myydä.

Ei ihme, että päivän uutinen kertoo Googlen suunnittelevan Yhdysvalloissa mobiilioperaattoriksi ryhtymistä. Oma verkko mahdollistaisi suomalaisille tutut palvelut ja hintatason. Vaviskaa, jenkkioperaattorit!

2 kommenttia:

  1. Hyvin. Ihan totta.
    Espanjassa törmäsin samaan rajoitukseen yhden operaattorin liittymässä.

    VastaaPoista
  2. Ruokin iPadiani megan liittymällä puhelimesta ja ei koskaan ole Elisalta tullut mitään varoitusta vaikka dataa on kymmeniä gigatavuja kuukausittain. Kotona on Elisan kiinteä ja jos se ei jostain syystä toimi (häiriö tms.), niin Elisan mobiiliverkko auttaa selviytymään striiminälästä, väliaikaisesti. Kesällä mobiilidatakulutus muutenkin kasvaa, kun on enemmän ulkona pyöräilemässä jne.

    VastaaPoista