keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Lontoon sydämessä kuuluu 174 wlan-verkkoa kerralla

Montako wlan-verkkoa mahtaa kuulua samanaikaisesti suurkaupungin ytimessä? Mikä on ennätys?

Sitä en tiedä, mutta käydessäni Lontoossa päätin kokeilla asiaa käytännössä. Ostin lipun St. Paulsin katedraaliin ja kiipesin kapeita portaita aivan huipulle, mistä onkin upeat näköalat. Paluumatkalla pysähdyin alemmalle ulkotasanteelle ja kaivoin esiin Android-puhelimeni.

Google Maps näyttää mittausten sijainnin.
Puhelin löysi hetkessä 174 wlan-verkkoa, joiden lista Exceliin siirrettynä näyttää tältä:

Wlan-asemalistan alkua Exceliin siirrettynä.
Asemista 55 oli ilman salausta, 12 käytti vanhaa WEPpiä (hyi!), 57 WPA2:ta ja 46 WPAPsk:ta. Avointen asemien määrä näyttää suurelta, mutta kuten SSID-nimistä käy ilmi, monet niistä ovat operaattorien asiakasverkkoja, jotka edellyttävät kirjautumista. Listassa näkyy myös neljä AdHoc-verkkoa, muut ovat tukiasemia (Infrastructure).

Eivät wlan-verkkojen kehittäjät arvanneet, miten suuri tungos taajuuksille tulisi! Alempi 2,4 GHz kaista on aivan täynnä, joten osa verkoista on siirtynyt 5 GHz:n alueelle. Yleisin kanava oli 100 (25 tukiasemaa), seuraavina 1 (23 asemaa), 6 (19 asemaa), 11 (16 asemaa) ja 40 (15 asemaa). Kiinnostavaa kyllä, 10 WEPiä käyttävistä asemista oli kanavilla 100-140.

Katutasolle näin monet tukiasemat eivät kuulu samanaikaisesti, joten siellä ilmatila ei ole aivan yhtä täynnä. Kattojen yläpuolelta signaalien nappaaminen on helppoa ja SSID-nimistä voi tehdä kiinnostavia löytöjä. Lawvisitor viittaa asianajotoimistoon, BTHomeHub2-H492 ja Relish_Home_800C56 jonkun kotiin (kenellä on varaa asua katedraalin vieressä?). Vaan kukahan mahtaa olla Misiek barnacle, jonka nimi näkyy ensimmäisellä rivillä Adhoc-verkossa? Google ei tunne tämän nimistä henkilöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti