maanantai 23. helmikuuta 2015

Nokia Lumia 2520 -tabletti on oiva ostos 199 eurolla

Microsoftin päätös hylätä Windows RT on vienyt sitä käyttävät tablet-koneet alennusmyyntiin. Päätös on harmillinen, sillä kevyenä ja tietoturvallisena Windows RT oli mainio ympäristö tableteihin.

Gigantti myy Nokia Lumia 2520 -tabletia 199 eurolla ja tarjous on voimassa koko viikon. Runsas vuosi sitten laite maksoi 650 euroa, mikä oli aivan liikaa. Nykyinen 199 euron hinta on kohdallaan, kunhan asiakas tietää mitä on ostamassa.

Huonoja puolia on monia: Tarjolla on vain mustia laitteita eikä näppäimistöä todennäköisesti tule enää myyntiin lainkaan. Windows RT -koneissa eivät toimi tavalliset Windows-sovellukset eikä käyttöjärjestelmällä ole tulevaisuutta.

Koska Microsoft ei tue edes omaa Silverlight-tekniikkaa, laitteella ei voi katsoa MTV:n Katsomoa. Kuuntelin vierestä kun Gigantin myyjä mainitsi asiasta oma-aloitteisesti laitetta harkitsevalle asiakkaalle. Pisteet tästä Gigantille.

Eniten tabletia eurolla -- mutta ei kenelle tahansa.
Sitten ne hyvät puolet: Lumia on yksinkertainen, lähes pomminvarma nettipääte esimerkiksi eläkeläiselle tai käyttäjälle, joka tarvitsee sitä vain sähköiseen asiointiin tai esimerkiksi kotiläksyjen tekemiseen lukiossa.

Verkkopankki, sähköposti ja muut perussovellukset tuskin voisivat toimia tämän helpommin tai turvallisemmin. Haittaohjelmia ei ole, koska ei ole juuri sovelluksiakaan. Kaikki tärkeimmät toki löytyvät, mutta mitään erikoisempia ei. Edes pankkiohjelmista ei ole RT-versioita, joten verkkopankkia on käytettävä selaimella. Ei iso juttu, mutta kuitenkin.

Teknisesti laite on erinomainen. Siinä on hyvälaatuinen takakamera (Zeiss-optiikka), gps-paikannus sekä mainio 16:9 näyttö. Muistitilaa on vain 32 gigatavun verran, mutta sitä voi laajentaa MicroSD-kortilla. Lumiassa on myös 3G/4G-datayhteys, joten mummon tai vaarin ei tarvitse pähkäillä wlan-verkkojen kanssa. Tabletti toimii kaikkialla, aina.

Sitten on vielä Office-toimistopaketti, jossa Outlook-sähköposti, Word, Excel ja Powerpoint. Kaikki tämä hintaan 199 euroa.

Tekniset tiedot.
Vielä pari käytännön rajoitusta. Laitteessa on vain micro-usb-liitäntä, joten ulkoisen näppäimistön tai hiiren kytkentä ei ole ihan yksinkertaista. Nokian oma näppäimistö oli tarkoitettu seisontatueksi, mutta sitä ei ole enää saatavilla, joten käyttö työpöydällä on hankalaa.

Mistähän syystä tablet väittää, että Lumia 2520:n aktivointikoodi on jo käytössä?
Espoon myymälässä oli tarjolla myös muutama asiakkailta palautunut Surface 2 -tabletti vielä halvemmalla 189 euron hinnalla (paketissa tosin luki 249 euroa, mutta kannattaa kysyä myyjältä). Surfacen etuja ovat erikseen myytävä näppäimistö, standardi usb-portti sekä näppärä seisontatuki, josta on iloa varsinkin pöytäkäytössä. Toisaalta Surfacessa ei ole 3G/4G-mobiilidataa.

Niille, jotka ymmärtävät mitä ovat ostamassa, Windows RT -laitteiden loppuunmyynti tarjoaa todella houkuttelevia ostopaikkoja.

9 kommenttia:

 1. Itse ostin vuosi sitten äitimuorille Asuksen Windows RT tabletin juuri tuosta syystä, että siihen ei virukset ja haittaohjelmat takerru yhtään millään ilveellä. ips-näyttö. 32 gigaa muistia taisi siinäkin olla yms. Oli jo tuolloin tarjouksessa 299 hintaan. Ja sisälsi ilmaisen officen ja 3G myös sisäänrakennettuna. Kylkiäisiksi kiinasta tilattu halpa-nahkakotelo ja logitechin valaistu bluetooth näppis. Sopii kuin nenä päähän henkilölle joka oikeasti katsoo vain kudontavinkkejä tai käyttää verkkopankkia. Sääli että Windows RT:n kohtalo oli mitä oli. Se oli "tavalliselle" käyttäjälle aivan erinomainen käyttis. Tutun näköinen mutta samalla tietoturvallinen.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän Micro-USB:henkin voi kytkeä näppäimistön ja hiiren OTG-kaapelilla. Tosin jos samaan aikaan pitää käyttää verkkovirtaa ei ole ihan helppoa. Nyt kun saa edullisia Windows 8.1 tabletteja, ei RT:lle ole oikein sijaa. Jos ohjelmatarjonta olisi parempi, niin ehkä sitten. Toki tämä on ominaisuuksiltaan tuolla hinnalla edullinen.

  VastaaPoista
 3. Puhelinaktivointia voit koittaa. Noissa esiasennetuissa laitteissa kuten läppäreissä ja tableteissa prod key on yleensä "poltettu" biosiin joten siirto ei ole ihan helppoa. RT:n koodi ei yleensä toimi edes tavis windowsissa.

  VastaaPoista
 4. Puhelinaktivointi onnistui, mutta vaati melkoisesti näppäinakrobatiaa. Tabletin Windowsin pitäisi olla valmiiksi aktivoitu, nyt on Nokia tai Gigantti sählännyt jossain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä aikamoisia merkkijonoja saa kirjoittaa. Windowsissa on jo seiskasta asti ollut bugi, että Windows saattaa "hukata" aktivoinnin ihan yhtäkkiä. Yleensä liittyen johonkin päivitykseen joka updaten mukana tulee. Uudessa tabletissa päivityksiä tulee tietysti ekakäynnistyksen jälkeen aika paljonkin. Vika on harvinainen esiintymään ja on viimeistään tuolla puhelinaktivoinnilla korjaatunut. Voisi ehkä olla tuollaisesta siis kyse.

   Poista
 5. En tiedä onko tiilinäkymä tuttu ja turvallinen perinteiseen Windowsiin tottuneelle. Jos Windows kasi on tuttu, niin sitten.

  Itse ostin tietotekniikasta mitään tietämättömille vanhemmilleni iPad Airin tarjouksesta, hintaa tuli hieman yli 300€. Nettiyhteys piti järjestää ylimääräisen puhelimen hotspotin kautta, mutta se on pelannut täysin ongelmitta. iPad ei varmasti ole ainakan vaikeampi käyttää.

  Antaako tuo laite muuten ladata kaikki sovellukset ja päivitykset sisäisen 3G/4G:n ylitse? Ainakin Windows Phone js iOS-laitteet vaativat edelleen wifiä isompien latausten tapauksessa, mikä on raivostuttavaa ja siksi otin pelkän wifi-mallin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin mamman RT asus ottaa ihan normaalisti updatet välittämättä mitään siitä että se on 3G:n ylitse. Eiköhän tämä lähentele tavallista Windowsia, joka sekin on antanut ikuisuuden jo ottaa "mokkulan kanssa" päivitykset. Windows Phonesta tuo raivostuttava piirre ole korjaantunut vieläkään 8.1 updaten jälkeenkään ainakaan onedriven automaattilatausten kanssa.

   Poista
 6. Antero24.2.2015 10.59.00

  "Antaako tuo laite muuten ladata kaikki sovellukset ja päivitykset sisäisen 3G/4G:n ylitse?"

  Minuakin kiinnostaisi tietää vastaus tähän. Haluaisin viihdekäyttöön laitteen, joka ei missään vaiheessa vaadi kaverikseen "oikeaa" tietokonetta. Toimivaa sellaista ei ole taloudesta löytynyt enää vuosiin.

  Onnistuuko käyttöönotto/päivitys ihan itsenäisesti, ilman wifi-yhteyttä tai ohjelmien asentamista tietokoneelle tyyliin iTunes?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran tuohon, että iTunesiahan ei onneksi enää vaadita iOS-laitteiden kanssa. Käyttöönotto onnistuu hyvin ilmankin, eli tietokonetta ei tarvita.

   Mutta ilman wifiä ei käsittääkseni isoimmat lataukset onnistu, ellei tilanne ole sitten aivan viime aikoina muuttunut.

   En ymmärrä miksi asetuksissa ei ole täppää, että antaa mennä vain cellularin yli. Ilmeisesti jenkeissä meidän rajoittamattomat dataliittymät ovat tuntematon käsite...

   Poista