perjantai 13. helmikuuta 2015

OneCoin ja kryptovaluutan louhinta

Suomessa julkisuutta saanut OneCoin leviää verkostomarkkinointia käyttäen ja lupaa jäseniksi liittyville nopeaa vaurastumista. Vertailukohtana on ensimmäinen kryptovaluutta Bitcoin, jonka arvo nousi nopeasti 1000-kertaiseksi, ennen kuin kääntyi laskuun.

OneCoinin verkostomarkkinointi herättää epäilyjä Ponzi-huijauksesta. Lupaukset virtuaalirahan arvon noususta ovat rohkeita, sillä yhtiön omassa hallinnassa oleva OneCoin ei ole rahaa lainkaan: kyseessä on pikemminkin digitaalinen pelimerkki, jonka arvo määräytyy yhtiön itsensä pitämässä vaihtopörssissä. Kaiken tämän pitäisi muuttua tulevaisuudessa, kun rahan lähdekoodi vapautetaan ja rahasta tehdään vapaasti vaihdettava. Nämä ovat kuitenkin vain lupauksia.

OneCoinin keskeinen lupaus virtuaalirahan louhinnasta on yksiselitteisesti huijausta. Kaikki tiivistyy tällä kalvolla:

Virtuaalirahan louhinta ei ole lainkaan tällaista.
Kalvon tekstit kuulostavat uskottavilta ja se on tarkoituskin. Huomaa myös viittaus Bitcoinin hurjaan arvon nousuun. Se onkin suunnilleen ainoa, mikä kalvolla on totta.

Virtuaalirahan "louhinta" on Bitcoinia varten kehitetty termi. Totta kyllä, uusia Bitcoineja syntyy koko ajan vähemmän, mutta kyseessä on suunniteltu ominaisuus eikä hidastuminen johdu siitä, että uusien kolikkojen löytäminen tulisi jollain tavalla vaikeammaksi.

Bitcoinin algoritmi puolittaa tarkoituksella syntyvien kolikoiden määrän neljän vuoden välein, jotta rahan arvo ei inflatoituisi. Ilman tahallista hidastamista Bitcoineja syntyisi kiihtyvällä vauhdilla koko ajan lisää, kun kiinnostus sitä kohtaan kasvaa ja yhä uudet ihmiset ryhtyvät louhijoiksi, mikä puolestaan romahduttaisi rahan arvon.

Uusia Bitcoin-eriä syntyy tasaisesti noin 10 minuutin välein, olipa louhijoita sitten yksi tai miljoona. Edes koneiden teho ei vaikuta asiaan. Jos louhijoita on vain yksi, hän saa kaikki kolikot -- jos louhijoita on miljoona, jokainen saa niistä osan. "Louhinta" on oikeastaan vain arpajaiset, jolla uudet kolikot jaetaan demokraattisesti käyttäjille. Tehokkaita ASIC-louhintalaitteita hankkivat eivät siten nopeuta rahan syntymistä; he vain lisäävät suhteellista osuuttaan kaikkien louhijoiden joukossa ja näin kasvattavat oman voittonsa todennäköisyyttä arpajaisissa.

Louhinnan varsinaisena tehtävä on ylläpitää lohkoketjua, johon kaikki Bitcoin-rahansiirrot arkistoidaan pysyvästi. Louhinta sitouttaa ihmisiä Bitcoiniin ja hajauttaa elintärkeän tietokannan riittävän monelle koneelle. Rahan monistaminen tai muu väärentäminen edellyttäisi lohkoketjun muokkaamista taaksepäin ja onnistuu vain, jos tekijä saa hallintaansa enemmän tietokoneita kuin mitä louhijoita on -- juuri tämän vuoksi louhinta toimii käyttäjien houkuttimena.

Bitcoinin louhinta ja lohkoketju ovat nerokkaita ideoita, joita kaikki muut kryptovaluutat ovat matkineet. Vain kolikkojen syntyvauhti ja maksimimäärä ovat erilaiset.

Bitcoinin arpajaisissa käyttämä algoritmi on yleisen SHA-2-tiivistefunktion eräs versio (256-bittinen SHA-256). Muissa valuutoissa käytetään yleensä Scrypt-funktiota, joka vähentää ASIC-laitteiden ylivoimaa ja tekee louhinnasta demokraattisempaa. OneCoin väittää kehittäneensä oman louhinta-algoritmin, mutta materiaaleissa puhutaan kuitenkin tavallisesta scryptistä.

OneCoinin louhinta on aivan oma lukunsa. Koska kyse on yhtiön omassa hallinnassa olevasta "rahasta", sitä ei tarvitsisi louhia lainkaan. Viittaukset supertietokoneeseen, louhintapooleihin ja palapeliin, jonka ratkaiseminen käy koko ajan vaikeammaksi, on siten täyttä pötyä.

Koska OneCoinin hallintaa ei ole hajautettu, yhtiö voi jatkossa luoda uutta rahaa, poistaa vanhaa ja mitätöidä tai monistaa tehtyjä rahansiirtoja mielensä mukaan. Siksi kyse on lähinnä virtuaalisista pelimerkeistä, leikkirahasta, jonka haltija joutuu luottamaan täysin yhtiöön.

Yhtiö kääntää tämän edukseen kertomalla, että koska OneCoin-lompakot ovat yhtiön hallussa, niitä ei voi Bitcoinin tapaan varastaa. Tämä pitää paikkansa, kunhan luottaa yhtiöön täydellisesti. Antaisitko sinä oikean lompakkosi ja rahasi jonkin yhtiön haltuun, jonka epämääräinen pääkonttori on Bulgariassa ja josta et tiedä muuta kuin nettisivujen osoitteen?

OneCoin on luvannut, että jokainen kolikko tullaan auditoimaan (mitä se sitten tarkoittaakin, jonkinlaista aitouden varmistusta?) ja rahan käyttö vapauttamaan joskus tulevaisuudessa. Miten tehtyjen rahansiirtojen aitous taataan ilman hajautettua tietokantaa on vielä arvoitus.

Täysi arvoitus on myös OneCoinin tulevaisuus ja luvattu arvonnousu. 

13 kommenttia:

  1. Kas, onpas täällä hiljaista. Kaikkea en ymmärtänyt, mutta onko tämä lause oikein:
    "... koska OneCoin-lompakot ovat yhtiön hallussa, niitä voi Bitcoinin tapaan varastaa."

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia tästä hyvin ymmärrettävästä blogi-kirjoituksesta. Uskon nyt ymmärtäväni paremmin mistä tässä on kyse.

    VastaaPoista
  3. Sen verran palautetta Järviselle, että louhinta kyllä vaikeutuu eli hidastuu kun louhijoiden määrä lisääntyy.

    VastaaPoista
  4. Millä tavalla louhijoiden kasvanut määrä hidastaa louhintaa? Vaikeuaste toki nousee, jotta kolikkojen syntyvauhti pysyisi ennallaan, mutta sillä ei ole mitään tekemistä itse louhinnan vaikeutumisen kanssa.

    VastaaPoista
  5. Nyt ei ihan kyllä ymmärrä petterin kommenttia bitcoinia tulee edellee tasaisesti 10 min väli Uusia Bitcoin-eriä syntyy tasaisesti noin 10 minuutin välein, olipa louhijoita sitten yksi tai miljoona. Edes koneiden teho ei vaikuta asiaan.
    Kaverillakin on kone louhimassa niitä niin kyllä hänen puheen mukaan tällä hetkellä kolikko kuukaudessa on vauhti joten kyllä se minusta aika paljon kalliimpaa on??? Onko sana vaikeampaa /kalliinpaa vai mitä sitten haluaakin käyttää. Hänen mielestä sähkölasku on jo enemmän mitä kolikosta saa joten mielestäni väite alussa mukaan lähteneet on parempi tuotto odotus. Vai olenko aivan väärässä?? Saa korjata.

    VastaaPoista
  6. Tästä louhinnassa on kyse. Kelvollisen lohkon tiivisteelle on määritetty tietyt ehdot. Ainoa keino löytää kelvollinen lohko (block) on luoda uusia lohkoja ja laskea niille tiivisteitä niin kauan, kunnes ehdot täyttävä lohko löytyy. Tämän takia louhinta vaatii paljon laskentatehoa. Ehtoja säätämällä voidaan säätää lohkon löytämiseen tarvittavan laskennan määrää. (Kun blockchaini on käynnistetty ehtoihin ei voi vaikuttaa) Kyseistä määrää kutsutaan myös vaikeustasoksi. OneCoin käyttää kahta jo stabiiliksi ja toimivaksi havaittua scryptiä, jonka pohjalta lohkoja luodaan.

    VastaaPoista
  7. @Petteri Järvinen
    Pakostakin hidastumista tapahtuu jos kerran lohkoketjussa on mukana kaikki siihen mennessä tehdyt transaktiot. Vai olenko ymmärtänyt asian jotenkin väärin?

    VastaaPoista
  8. Järvinen ei oikeen tunnu tietävän bitcoinista , niin ei kannattais paljon puhua onecoinistakaan huijauksena jos ei oo mitään fakta tietoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. haha OneCoinilla on kaikki epäaitoa.
      ihmiset=huijarit
      valuutta=visualista jäsenille ja ei kukaan nähnyt sitä,
      webinarit=paljon väärennettyä faktaa
      strategiat=yksi meni jo umpeen.

      ja sitten One Exchange. maailman huonoin pörssi??
      ei mitään toimi, mutta käy ostaa lisää tokenia (Ruja kittää!)

      tässä faktaa lisää tulossa
      www.youtube.com/playlist?list=PLwAe1uM8jRyVGY6cIMw5vdVmR8Mkv4t5e

      terv BenZ

      Poista
    2. Mistä sä voit tietää että nää ihmiset on huijareita? Et mistään. Sitä paitsi jos heti ensimmäisellä kursilla laittoi 10000 euroa onecoineihin ni niistä onecoineista sais jo nyt sen 10000 e helposti takaisin korkojen kera

      Poista
    3. Tää Järvinen puhuu täyttä potaskaa!!!

      Poista
  9. Mukaan pääsee helposti. Meillä on huippusitoutunut tiimi ja apua saa aina kaikissa asioissa. Rekisteröityminen linkin kautta ei vielä velvoita mihinkään mutta mahdollistaa mukaanpääsyn. Kysymyksiä voi esittää spostiini salko-15@hotmail.com. Rekisteröitymislinkki:
    http://onecoin.eu/signup/SALKO15

    VastaaPoista