tiistai 10. helmikuuta 2015

CES 2015 -poimintoja

Consumer Electronics Show eli CES järjestetään joka vuosi tammikuun alussa Las Vegasissa. Ohessa kuvallisia poimintoja messuista.

Las Vegas Convention Center
Messuhallit ovat Las Vegasin keskustassa. Convention Center on kiinni taustalla näkyvässä Hilton-hotellissa, joka tosin vaihtoi nimensä Westgateksi. Vanha Hilton esiintyy mm. Diamonds are Forever -bondissa.

Nelikopterit.
Ensi kertaa messuilla oli oma osastonsa nelikopterille. Niitä oli tarjolla kaikenlaisia: pienimmät mahtuivat kämmenelle, suurimmat kantoivat 10 kilon kuorman ja oli suunniteltu mm. energiayhtiöille öljyputkien tai sähkölinjojen tarkastamiseen. Näistä kuulemme vielä paljon.

Virtuix Omni
Sotapelaajan unelmalaite Virtuix Omni siirtää kävelyn ja juoksun itse peliin. Lisäksi tarvitaan Oculus-virtuaalilasit. Niillä saadaan peleihin realismia tavalla, josta USA:n armeijakin on varmasti tyytyväinen. Isää ja äitiä ilahduttaa se, että tämä laite saa tietokonepelaajan oikeasti liikkumaan ja hikoilemaan.

Swarovskin aktiivisuus"ranneke"
Aktiivisuusrannekkeen ei tarvitse olla musta eikä sen tarvitse edes sijainta ranteessa. Swarovskin suunnittelema koru hoitaa saman asian paljon tyylikkäämmin.

Meccanoid.
Kotirobottien määrä lisääntyy koko ajan. Meccanon varaan rakennettu Meccanoid opettaa robotiikkaa ja ohjelmointia esimerkiksi koululaisille.

Beddit
Unen mittaamiseen erikoistunut Beddit oli yksi harvoja CESin suomalaisista yrityksistä. Yhtiö on päässyt hyvin mukaan terveysteknologian buumiin ja avaa tänä keväänä toimiston Piilaaksoon.

Unidataa.
Takahuoneessa Bedditin miehet näyttivät, millaista nukkumisdataa järjestelmä kerää eri puolilta maailmaa.

5G
Mihin tarvitaan 5G:tä? Esimerkiksi kaivoskoneen etäohjaukseen virtuaalilaseilla, vastattiin Ericssonin osastolla.

Retromankka.
Mitäh? C-kasettimankka! No on siinä usb-liitäntäkin, jotta vanhat kasetit saa helposti digitoitua. Esittelijä tosin kertoi, että useimmat hankkivat laitteen vain retroilun vuoksi eivätkä käytä koskaan digitointia.

ChihiraAico
Toshiban kehittämä Communications Android -robotti esittää 32-vuotiasta ja on saanut nimen ChihiraAico. Raajoja ohjataan pneumaattisesti, jolloin niiden liikkeet saadaan pehmeiksi ja aidoiksi. Kasvonilmeiden kerrottiin olevan hyvin aitoja, mutta ehkä mittakaavana oli japanilaisten kivikasvoisuus. Hei, tällaisen Androidin minäkin haluan.

ChihiraAico
Robotti keräsi sankan yleisön ja paljon kiinnostuneita katsojia.

Toshiba Glass
Erilaisia äly- ja virtuaalilaseja oli tarjolla monellakin osastolla. Tässä Toshiban Glass. Kiinnostusta saattaa hillitä se, että pian messujen jälkeen Google ilmoitti ottavansa aikalisän omien Google Glass -lasiensa kanssa.

Virtuaalinen sovituskoppi.
Toshiba esitteli virtuaalista sovituskoppia, missä asiakas voi kokeilla erilaisia vaatteita ja nähdä ne päällään suurelta näytöltä. Kun tällaiset leviävät koteihin, verkon vaatekauppa voi räjähtää -- sen jälkeen asiakkaiksi tulevat myös miehet.

Nikon-kamerat
Nikon oli tuonut osastolleen massiivisen kamerapatteriston, jolla messuvieraat saivat kuvata itsensä pyöritettävänä kuvana.

Pysäytyskuva.
Melkein kuin Matrix-elokuvasta. Vieraat hyppivät rohkeasti ja Nikonin kamerat tallensivat hetken eri kulmista.

Konka.
Hei, miten tämän monitorivalmistajan logo näyttää niin tutulta?

Konka.
Uusimmat led-televisiot ovat ällistyttävän ohuita. Esimerkiksi Sonyn parhaissa malleissa itse paneeli on vain 4,9 millimetriä paksu. Elektroniikka ja jalusta vievät kuitenkin osan tilasta, joten näytön alaosasta tulee paksumpi.

Kaksi kertaa 4K.
Tästä ei näyttö parane. Sony esitteli kahta lyhyen etäisyyden VPL-GTZ1-laservideoprojektoria, jotka molemmat näyttivät 4K-tason kuvaa. Valkokangas on tehty niin, että se heijastaa erityisesti alhaalta tulevaa valoa. Yhden projektorin hinta on noin 50 000 dollaria, mutta leveän 8K-kuvan laatu on tyrmäävän hieno.

VPL-GTZ1
Vielä toinen kuva, joka havainnollistaa leveän kuvan vaikuttavuutta.

HR Audio TV.
Sony panostaa nyt tosissaan parempitasoiseen ääneen. HR Audio on tuotu myös joihinkin televisiomalleihin.

Kuusi kaarevaa LG:n näyttöä.
Pörssimeklarille suunniteltu näyttöseinä koostuu kuudesta kaarevasta 21:9 kuvasuhteen 34" näytöstä (LG 34UC87M), joista jokaisen resoluutio on 3440x1440 pikseliä. Näyttöjä voi yhdistellä myös 2x2 tai 1x3 -osina. Kerrassaan näyttävää! Vaatii menestyneen meklarin, sillä yhden näytön hinta Amazonin verkkokaupassa on vajaat 1500 dollaria.

105-tuuman 21:9 näyttö
Elokuvanystävien toivenäyttö on tässä: kuvasuhde 21:9 ja kokoa 105 tuuman verran. Valmistajana LG.

Chattaile jääkaapin kanssa.
LG:n uusissa älykkäissä kodinkoneissa on mahdollisuus kaksisuuntaiseen viestintään. Jääkaappi kertoo tilastaan tekstiviesteillä.


LG kaareva ja tasainen televisio.
Televisiot käyvät yhä isommiksi ja kuvanlaatu on huikea. Jos ei osaa päättää, haluaako kaarevan vai suoran ruudun, LG:n uutuusmalli tarjoaa molemmat yhdessä. Kaarevuuden voi kytkeä päälle kaukosäätimellä, jolloin näyttö kaareutuu ja palaa haluttaessa takaisin suoraksi.

NFC SD-muistikortti
Loistava oivallus: Toshiban SD-muistikortin vapaan tilan voi lukea NFC-lähilukuna ilman, että korttia tarvitsee laittaa puhelimeen tai kameraan. Puhelin voi näyttää myös pienennökset kortilla olevista kuvista.

Sony FDR-AX33
Sonyn 4K-kuluttajavideokamera on vain vähän isompi kuin tavalliset HD-mallit. Hinnaksi luvattiin tuhat dollaria ("neljä koota yhdellä"). Kun vain videoiden tallennustilan ongelmat saadaan ratkaistua, myös harrastajat pääsevät 4K-kuvauksen maailmaan.

Sony FDR-X1000
Sonyn action-kamera FDR-X1000 tukee niin ikään 4K-tarkkuutta. Erillinen kotelo tekee siitä vedenpitävän. Kamerassa on kuvanvakain ja WiFi-yhteys.

Sony Walkman NW-ZX2
Klassinen Walkman on saanut seuraajan: NW-ZX2 tukee HR audiota ja sisältää tekniikoita, joilla tavallisen mp3- ja aac-tiedoston äänenlaatua parannellaan keinotekoisesti. Kuvasta ei näe, miten tukevalta ja vaikuttavalta laite tuntuu kädessä -- nykyisten muovirimpuloiden aikana sitä on suorastaan ilo käsitellä. Painoa on 235 gramman verran ja hinta Suomessa hulppeat 1300 euroa. Mitäpä aito hifisti ei maksaisi laitteesta, jota on ilo käyttää ja vielä suurempi ilo omistaa.

NW-ZX2
Mikäs se sieltä paljastuu? Nykyajan Walkmanissa on Android-käyttöjärjestelmä.

Kirjoitusta taivaalla.
Viisi suihkukonetta lensi aamulla messualueen ympärillä ja kirjoitti taivaalle mainostekstejä.

BMW robottiauto
Tältä näyttää BMW i3-sähköauton kyydissä, kun sitä ei aja kukaan -- auto ohjaa itseään. Tosin meno oli vielä hidasta ja epävarmaa, mutta suuntaus on selvä.

Hämähäkkiasu.
Hollantilaisen Anouk Wipprechtin suunnittelema "hämähäkkipuku", jota ohjataan hengittämällä. Ulokkeet on valmistettu 3D-tulostamalla.

Beampro, liikkuva videoneuvottelu.
Beampro valmistaa pyörillä liikkuvia videoneuvotteluasemia. Vaikutelma on erikoinen, kun puhuva pää liikkuu itsekseen. Näytön yläpuolella on videokamera, jolla laitetta ohjataan vaikka tuhansien kilometrien päästä.

Tabletman
Tabletman - todellinen nörtti.

Battery low
Psst, Tabletman! You're running low on battery.

Selfie-harja.
Selfie-harja on avain tyylikkäisiin selfie-kuviin. Onko tukka hyvin ja näkyykö kello? Harja sisältää peilin ja kotelon, johon älypuhelin laitetaan.

IO-Hawk
IO-Hawk on "Intelligent Personal Mobility Device". Käytön oppii kuulemma 10 minuutin harjoittelulla. Hinta noin 1800 dollaria. Ennakkotilauksia otetaan vastaan.

Pono.
Joukkorahoituksella valmistettu Pono HR audio-soitin on vihdoin valmistunut. Paremmalla resoluutiolla ja näytetaajuudella toistavaa musiikkia pääsee kuuntelemaan 399 dollarin hintaan, mikä on tuntuvasti vähemmän kuin Sonyn vastaava laite. Toisaalta Pono ei ole läheskään yhtä jämäkkä ja vaikuttava.

Epic-ID
Yksinkertainen, mutta näppärä idea: ranteeseen kiinnitettävä usb-muisti, josta hädän hetkellä löytyvät tarpeelliset terveystiedot. Kun tiedot kulkevat mukana, niitä ei tarvitse tallentaa pilvipalveluihin, mikä on turvallisempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti