tiistai 31. maaliskuuta 2015

Pehmeä tavuviiva ja Microsoft Powerpoint

Powerpoint lienee Office-paketin vihatuin sovellus. Totta onkin, että vaikka ohjelmaa on kehitetty yli 20 vuotta, siinä on yhä monia ärsyttäviä puutteita ja ominaisuuksia.

Suomalaisten kannalta ikävä piirre on, ettei Powerpoint tunne pehmeää tavuviivaa. Tuloksena on kalvoja, joiden pahasti liehuvat reunukset kiusaavat katsojia tähän tyyliin:

Superhyperextrahieno pitäisi tavuuttaa.
Sanoja voi toki jakaa kovilla tavuviivoilla:

Kova tavuviiva auttaa ainakin hetkeksi.
Kova tavuviiva on kuitenkin aina hätäratkaisu. Kun tekstiä myöhemmin muokataan, fonttia kasvatetaan tai tekstikehyksen kokoa muutetaan, käy näin:

Kova tavuviiva keskellä riviä näyttää rumalta.
Wordissä pehmeä tavuviiva saadaan näppäinyhdistelmällä Ctrl+- (Ctrl ja miinus). Silloin tavuviiva näkyy vain, jos se osuu rivin loppun. Jostain syystä toiminto kuitenkin puuttuu Powerpointista (ainakin versioon 2010 asti).

Netistä löytyy asiaan VBA-ratkaisu (makro), mutta saman tuloksen saa helpomminkin: huomasin, että Wordistä kopioitu pehmeä tavuviiva toimii Powerpointissa aivan oikein. Viiva pitää vain käydä hakemassa Wordin puolelta!

Tehdään siis Wordissä pitkä sana, jaetaan se kahtia painamalla Ctrl+- ja kopioidaan näin saatu merkki leikepöydän kautta Powerpointiin. Tavallinen Edit/Paste (Ctrl+V) riittää. Merkissä ei ole muotoiluja, joten se ei sotke Powerpointissa kappaleen fonttia.

Ja kas, tämän jälkeen pehmeää tavuviivaa voi käydä kylvämässä painamalla Ctrl+V kaikkien pitkien sanojen keskelle, ikään kuin varmuuden vuoksi. Tarpeettomat viivat eivät näy, joten niistä ei ole mitään haittaa.

Pehmeä tavuviiva toiminnassa osa 1.
Pehmeä tavuviiva toiminnassa osa 2.
Kun tulee aika tavuttaa uusia sanoja, Wordiä ei enää tarvita -- pehmeän tavuviivan voi kopioida jostain aiemmasta kalvosta.

Huom: kokeilujen perusteella näyttää siltä, ettei tämä toimi Powerpoint 2007:ssa -- siellä pehmeätkin tavuviivat näkyvät kovina.

2 kommenttia:

 1. Hei
  Olisin kiinnostunut julkaisemaan sivullenne
  bittimittari.blogspot.com sopivia tekstiartikkeleita tai mainoksia, kiinteää
  hintaa vastaan.

  Jos yhteistoiminta kiinnostaa, niin ottakaahan yhteyttä. Voin sitten
  antaa lisätietoja. Jos teillä on muita sivustoja, voisitteko antaa
  niitten osoitteet, jotta voisin tutustua niihinkin. Email hanna.lassas@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Jaa-ha, näyttää olevan Promo-Logic asialla.

  Ilmeisesti kyse olisi laittomasta pelimarkkinoinnista?

  VastaaPoista