tiistai 2. kesäkuuta 2015

Fitbit Surge - aktiivisuusranneke GPS:llä

Viime vuoden lopulla julkistetuista kolmesta uudesta Fitbit-malleista viimeisenä tuli myyntiin kallein ja kehittynein malli Fitbit Surge. Noin 250 euron hintainen Surge sisältää samat toiminnot kuin aiempi HR, mutta siinä on oma GPS-vastaanotin reittien tallentamiseksi. Näyttö on tuntuvasti aiempia malleja isompi, mikä kasvattaa mittarin kokoa lähes kipurajalle asti. Yhtään tämän isompi laite ei voi olla.

Surgen hallintaohjelma tukee iOS- ja Android-laitteita. Ohjelma on sama kuin ennenkin ja toimii mainiosti. Unen kesto, askeleet ja noustujen kerrosten määrä lasketaan tarkasti.

Fitbitin räätälöitävä sovellus on erinomaisen havainnollinen.
Kun 10 000 askelta tulee täyteen, laite värisee kädessä. Testin aikana ranteessa olivat vierekkäin sekä Surge että HR. Kävelylenkillä ne värähtivät 20 askeleen päässä toisistaan, joten mittaustarkkuus on 0,2 prosentin luokkaa -- erinomaista.

Surgen helppokäyttöisyys jättää toivomisen varaa. Onko laitteessa tosiaan vain 12 tunnin kello, vai mihin 12/24-asetus on piilotettu? Ilmeisesti kellonaika näkyy näytöllä koko ajan, eikä näyttöä voi aiempien mallien tavoin pimentää -- tämä syö turhaan akkua, joka vaatii uutta latausta 2-3 vuorokauden välein. Ahkera GPS-käyttö lyhentää aikaa entisestään. Monen tunnin lenkit vaativat latauksen melkein joka päivä (tai yö, jos ei välitä seurata nukkumisen määrää).

Niin, GPS. Juuri se tekee Surgesta kiinnostavan, sillä paikkatieto tallentaa kuljetun reitin ja mahdollistaa keskinopeuksien ym. laskennan. Samalla tallentuu syke, joten mittaustuloksia on helppo tarkastella kartan ja vauhdin perusteella.

Kun liikuntasuoritus aloitetaan, paikannus pitää muistaa kytkeä päälle ja vastaavasti lopettaa lenkin jälkeen. GPS:ltä kuluu hetki sijainnin löytämiseen. Liikunnan aikana iso näyttö pääsee oikeuksiinsa, sillä matka, kokonaisaika ja kilometrivauhti ovat koko ajan näkyvissä.
Surge on selvästi edeltävää HR-mallia isompi.
Laitteen muistiin mahtuvat seitsemän päivän liikkumiset, joten tietoja ei tarvitse synkronoida pilvipalveluun ihan joka päivä. Päivätilastot säilyvät 30 vuorokauden ajalta. Syke tallentuu liikuntasuorituksen aikana sekunnin välein, muutoin tallennusväli on viisi sekuntia.

Suorituksen jälkeiset tilastotiedot.
Surgella voi tallentaa myös muita liikuntasuorituksia, valikossa on valmiina jopa painonnosto ja jooga. Jostain syystä paljon yleisemmät kävely ja pyöräily -vaihtoehdot pitää kaivaa hallintaohjelmasta ja asettaa listaan itse.

LCD-näyttö tuo mieleen vanhat rannekellot. Lukemat erottuvat hyvin auringonvalossa, mutta jo sisällä tai talvipäivänä ulkona numeroista on vaikea saada selvää. Akkukäytön kustannuksella voi käyttää taustavaloa, mutta sekin on kovin himmeä.

Kellotaulussa on neljä eri vaihtoehtoa ajan näyttämiseksi.
Käyttöliittymässä on kolme mekaanista painiketta sekä kosketusohjaus. Kosketus toimii, mutta ei aina reagoi nopeisiin pyyhkäisyihin. Akun varaustilan näkee nyt suoraan näytöltä, joten muistutukset eivät ole enää yksin sähköpostin varassa.

Surgea varten hallintaohjelma näyttää myös reitin.

Lenkin jälkeen nähdään mm. vauhti ja syke graafisesti.
Kun Surge on paritettu puhelimen kanssa, se värisee tekstiviestien ja puheluiden tullessa. Soittajista ilmoitetaan numero, tekstiviestit näkyvät kokonaisina. Fontti on kuitenkin kiusallisen pientä. Vähän isompi teksti auttaisi asiaa, vaikka sisältöä pitäisikin silloin vierittää.

Surgella voi ohjata älypuhelimen musiikkitoistoa, mutta ohjaus on hyvin yksinkertainen: vain pause ja hyppäys seuraavaan, joista jälkimmäinen ei toiminut LG G3-puhelimen kanssa.

Kaikissa kolmessa uudessa Fitbit-laitteessa on hieman toisistaan poikkeava usb-latausjohto. Se ei haittaa yhden laitteen omistajaa, mutta jos perheessä on niitä usempia tai käyttäjä päivittää omansa, liittimen erilaisuus ärsyttää.

Loppujen lopuksi GPS:stä on vain rajallisesti hyötyä. Mikäli älypuhelin on mukana taskussa, se tallentaa reitin vähintään yhtä hyvin. Korkeahko hinta, suuri koko ja käyttöliittymän lievä kömpelyys painavat vaa'an helposti yksinkertaisemman HR-mallin puoleen.

Syketietojen tallennus ja analysointi on hyödyllistä, mutta niiden osalta ratkaisevaa on mittauksen tarkkuus. Ranteesta valokennolla tapahtuva mittaaminen ei välttämättä ole kovin tarkkaa, mutta tätä ei ollut mahdollista varmistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti