Pitkäaikaisena 5Dm3:n käyttäjänä kokeilin suurella kiinnostuksella m4-mallia. Ulkoisesti kamera on tuttua Canonia:
|
Canon 5Dm4 ja 50 mm F1.2-objektiivi. |
Edestä katsoen kamera on lähes identtinen edeltäjänsä kanssa:
|
5Dm3 ja 5Dm4 edestä |
Takana eroja on enemmän. Omasta kolmosesta on lähtenyt väriä, joten se on helppo erottaa uudesta mallista.
|
5Dm3 ja 5Dm4 takaa. |
Konkreettinen muutos on uusi painike joystickin vieressä. Sillä vaihdetaan tarkennustapaa, mutta koska sama toiminto on toisella napilla, tämä kannattaa ohjelmoida itselle tärkeisiin tehtäviin.
Toinen uudistus on akkukotelon vieressä oleva läppä, jonka kautta saadaan virtaa ulkoisesta muuntajasta esimerkiksi studiokäytössä. Läppä osuu ikävästi sormen alle eikä vaikuta kovin onnistuneelta. Ainakaan läppä ei paranna kameran vedenpitävyyttä, mikä jo kolmosessa jätti toivomisen varaa.
|
Akkukoteloon on tullut läpällä suljettava aukko. |
Toimintoja kamerassa on ylenpalttisesti. Sen kertoo jo ohjekirjan paksuus: peräti 676 sivua. Vertailun vuoksi isommassa ammattimallissa 1Dx II on vain 562 sivua. Ehdin kokeilla vain murto-osan toiminnoista.
Kosketusnäyttö on mainio, koska sen avulla voi määritellä tarkennuspisteen ja asettaa tarkennuksen seuraamaan liikkuvaa kohdetta. Kosketus toimii myös valikoissa, mutta koska niitä ei alunperin ole suunniteltu kosketusta varten vaihtoehdot ovat turhan lähellä toisiaan. Silti huomasin jo muutaman päivän jälkeen tökkiväni kohtia mieluummin sormella kuin kelaamalla niitä joystickillä.
Vesivaaka löytyy nyt etsimestä. Ensimmäinen musta neliö kuvaa yhden asteen kallistusta. Koska vaa'an tarkkuus on sama yksi aste, näyttö ei ole täysin luotettava. Vajaan asteen kallistus näkyy kuvassa jo selvästi.
|
Näytössä on nyt myös vesivaaka. |
Kaikki tämän sivun kuvat on otettu Samsung S7:n älypuhelimen kameralla. Pieni objektiivi sopii kurkistamaan etsimeen silmän tavoin.
Kortille mahtuvien kuvien näyttö yltää nyt 9999 kuvaan aiemman 1999:n sijaan, mikä on hyvä parannus. Uutta on intervallikuvaus (1-99 kpl tai toistuvasti), bulb-asennon ajastin sekä mahdollisuus kuvata useita HDR-kuvia peräkkäin ja säilyttää kaikki jpeg-välikuvat.
Windows 10 ei vielä osannut näyttää CR2-kuvia esikatselussa, mutta uusin Mac-käyttöjärjestelmä toimi ongelmitta.
Videokuvausta en kokeillut, 4K-tilassa kuva rajautuu voimakkaasti ja datavirta on poskettoman suuri. Ohjekirja varoittaa, että muistikortti voi kuumentua kuvauksen aikana ja jos niin käy, korttia ei saa heti poistaa, vaan sen täytyy antaa ensin jäähtyä kamerassa. Enpä ole ennen moista varoitusta nähnyt.
Tarkennuspisteitä on 61, mutta vähässä valossa vain keskimmäisin toimii luotettavasti. Takanäytöltä takennuksen osoittaminen toimii ilmeisesti vieläkin paremmin hämärässä, mutta sitä en ehtinyt testata.
Tarkennustapoja on lukuisia, joten niissä riittää opiskeltavaa ja kokeiltavaa. Vertasin tarkennuksesta kertovia sivuja sekä 5Dm4:n ja järeimmän ammattirungon (1Dx II) käyttohjeessa -- ne olivat identtiset. Ainoa ero oli sana Extender, joka oli toisessa ohjeessa kirjoitettu pienellä ja toisessa isolla alkukirjaimella. On siis lupa odottaa, että ainakin tarkennuksen puolesta 5Dm4 sopii urheilu- ja lintukuvaukseen.
Kamerassa on nyt sisäänrakennettu GPS, joka tallentaa haluttaessa myös reitin. Valitettavasti edellisen mallin ulkoista gps-laitetta ei voi käyttää. Sisäisessä GPS:ssä on kaksi toimintatilaa, joista toinen seuraa sijaintia myös virran ollessa katkaistuna, mikä nopeuttaa paikannusta mutta syö akkua.
|
GPS:n kaksi tilaa. |
|
GPS tila 2:n asetukset. |
Varmuussiirrot ovat nyt aiempaa monipuolisempia ja esimerkiksi ajalle voi valita ääriarvot:
|
Varmuussiirron raja-arvot ajan suhteen. |
Muutama piirre ärsyttää vieläkin. Laukaisun jälkeen kuvaa voi heti zoomata, mutta tästä tilasta ei voi selata kuvia taaksepäin. Zoomaus pitää lopettaa ja painaa katselupainiketta, ennen kuin selaaminen onnistuu.
Uutta esikatselussa on se, että kahta kuvaa voi verrata rinnakkain, mikä helpottaa huonojen otosten karsimista jo kamerassa.
Olen aina ihmetellyt, miksei kameran käyttämiä tiedostonimiä voi valita vapaasti. Käytössä on vain kolme kirjainta ja juokseva numerointi. Tässä suhteessa 5Dm4 ei tuo mitään parannusta edeltäjäänsä.
|
Kuvan tiedostonimiasetukset. |
Kamerassa on myös wifi- ja nfc-ominaisuudet. Kuvia voi lähettää ftp-palvelimelle tai netin kuvapalveluun suoraan kamerasta (öh, onko tämä jossain tilanteessa järkevää?). Kameraa voi myös ohjata langattomasti älypuhelimesta, mikä on aidosti hyödyllinen ominaisuus.
Pystyykö manuaalimoodissa mutta auto-isolla säätämään valotuksen korjausta? Eli vaikka haluttu aukko ja aika, auto-iso ja vaikka +2EV ylivalotus.
VastaaPoistaItseasiassa ainakin Nikon d7200:ssa voi tiedostojen nimeämistä säätää varsin vapaasti. Esimerkiksi ne kolme kirjainta voi määritellä itse. Lisäksi asetuksista löytyy kohta, jolla kamera laittaa kuvausajankohdan nimeksi.
VastaaPoistaEnsimmäiseen en osaa vastata, palautin jo kameran, mutta käyttöohje löytyy pdf-versiona netistä - sieltä varmaan löytyisi vastaus?
VastaaPoistaMyös Canonissa (m3 ja m4) voi kolme kirjainta valita itse, mutta asetuksia on vain yksi ja kirjaimia tasan kolme (miksei enemmän?). Kolmen kirjaimen perään voi Canonissa lisätä kuvan koon (kuten kuvassa), mikä on täysin käsittämätön vaihtoehto. Päiväys olisi vähän hyödyllisempi.
Tiedostojen ja kansioiden nimämiskäytäntö on määritelty https://en.wikipedia.org/wiki/Design_rule_for_Camera_File_system
VastaaPoistaKuvakoon tietoa käytetään mm työnkulkujen automatisoinneissa.
Onko tässä vielä se FAT-järjestelmän 8.3 tiedostonimi vaikuttomassa asiaan? Tuota palvelimeen lähettämisestä voi köyttää vaikka, jos haluaa kuvan Lumian puhelimeen. Ammattikäytössä siitä voi myös olla hyötyä, kun toimitus tms. saa kuvan mahdollisimman nopeasti. Puhelin hotspotiksi ja sitten kuvat suoraan kamerasta vaikka Google driveen. Nopeampaa kuin siirtää ensin kännykkään ja lähettää sieltä. Sinänsä kauan noiden tulo järjestelmiin on kestänyt. Minun vuoden 2013 pokkarissa tuo on. Toisaalta eikö kolmosmalli ollut v. 2012.
VastaaPoistaNuo Canonin GPS:t eivät juuri akkua kuluta. Minulla on pokkari GPS-logggerina ja siinä kestää akku muutaman päivän vaikka pidän kokoajan päällä. Loggaus tosin ei ole kovin tiheää.