lauantai 11. helmikuuta 2017

Uudet LED-lamput houkuttelevat

LED-lamput ovat kehittyneet mukavasti ja samalla niiden hinta on laskenut. Hehkulamppujen kieltäminen vaikuttaa näin jälkikäteen hyvältä idealta, vaikka aikoinaan se arvelutti. Olen aiemmin kirjoittanut lampuista toiseen blogiini.

Kävin äsken läheisen S-marketin lamppuosastolla, mistä poimin mukaan kolme erilaista lamppua:

Kolme erilaista LED-lamppua marketista.
Vasemmalla oleva Airamin LED on teholtaan heikoin, vain 470 lumenia. Värilämpötila on 2700 Kelviniä, mitä tekstissä kutsutaan nimellä "warm white" eli lämmin valkoinen. Omaan makuun väri vaikutti turhan lämpimältä eli keltaiselta.

Lampun erikoisuus on sisäänrakennettu hämäräkytkin:
Sisäänrakennettu hämäräkytkin.
Kytkimen toiminta jäi vähän epäselväksi. Yleensä tällainen lamppu kierretään niin syvälle varjostimeen tai kantaan, ettei siihen juurikaan pääse ulkopuolista valoa. Lampun oma valo riittää valaisemaan kennon, joten milloin tämän pitäisi sammua? Jatkan kokeiluja. Lampun hinta oli 11,50 euroa.

Keskimmäisen Airamin valoteho on 710 lumenia, jolloin se vastaa vanhaa 50 Watin hehkulamppua. Värilämpötila on 3000 K ("pure white" eli puhdas valkoinen), mikä miellyttää omaa silmää. Lampun hinta oli 11,70 euroa.

Oikeanpuoleisin on yllättäjä: valoteho peräti 1055 lumenia (vastaa 75 W hehkulamppua) ja hinta vain 4,50 euroa. Värilämpötila on 4000 K.

Kaikki lamput syttyvät välittömästi täyteen tehoon, mikä on miellyttävää. Kaikkien CRI-lukemaksi ilmoitetaan vähintään 80 ja käyttötuntien määräksi 15 000 (Rainbow) - 25 000 (Airam). Mikään lampuista ei ole himmennettävissä.

Viva-lite 910 lumenia 5500K päivänvalolamppu.
Sain kokeiluun myös Viva-lite Fullspectrum Daylight LED -lampun, jonka valoteho on mukavat 910 lumenia (12 W sähköteholla). Viva-liten lamput ovat erikoistuneet luonnonvalon matkimiseen. Lampun värilämpötila on 5500 K ja väritoistoa kuvaava CRI-arvo 91+. Käyttöajaksi luvataan 30 000 tuntia ja täysi 100 % valoteho saadaan alle sekunnissa sytyttämisen jälkeen.

Viva-liten valo on silmälle miellyttävää ja ainoana tämän joukon lampuista sitä voi himmentää perinteisellä hehkulampuille suunnitellulla reostaatilla.

Näin talvisaikaan kannattaa hyötyä valotekniikan kehityksestä ja modernisoida kodin valot. Uudet LED-lamput säästävät sähköä ja miellyttävät myös valo- ja videokuvaajia. Valkoisen valo sopii mainiosti sisäkuvaukseen. Muutamasta lampusta saa rakennettua tasaisen valaisun, joka sopii esimerkiksi tuotekuvaukseen. 

10 kommenttia:

 1. Ihan totta.
  Joku aika sitten olivat kalliita ja valoteho kynttilän luokassa.
  Nyt LED alkavat olla kypsiä käyttöön. Olen jo jonkin aika vaihtanut LED lamppuihin kun on pitänyt uusia.
  Halogeeneihin olen ostanut vielä halogeeneja, mutta varmaan kohta on aika niissäkin siirtyä LED lamppuihin.

  VastaaPoista
 2. Jossain led lampuissa ei ole panostettu tasasuuntaukseen jolloin valo on välkkyvää, tosin ei huomaa silmällä. Mutta jos laittaa puhelimesta hidas videokuvauksen päälle niin jotkut todallakin "väpättävät".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat siis videokuvauksen hidastusta, jolloin kamera ottaa kuvia normaalia tiheämmin?

   Poista
  2. Sitä tarkoitin.

   Poista
 3. Hämäräkytkin suodattanee pois lampun itse tuottamia aallonpituuksia. Päättelen siitä että ko. lamput toimivat hyvin esim. ulkovalaisimessa.

  VastaaPoista
 4. Lämpötila-alue näyttää olevan -30 ... + 40 C, joten sopinee myös ulkokäyttöön. Siellä varjostinta ei yleensä ole, joten valokenno näkee ympäröivän valon. Sisätilojen valaisimissa on usein varjostin, joka estää vallitsevaa valoa pääsemästä kannan lähellä olevaan valokennoon.

  VastaaPoista
 5. Ainakin vanhemmat led valot saivat vaimolle aikaiseksi päänsärkyä. Liekö tuo välkkyminen syynä.

  VastaaPoista
 6. Minulla on käytössä jo katto- ja ulkovalaisimissa kaikkialla LED-valoja. Osa on Ikeasta GU10 x 6 ja sitten Airamin 2 Pack -valoja eri kannoilla, yksi isompi plafondiin ja toinen pienempi hellan talotuulettimen valoon.

  Seinävaloissa ja aulassa plafondissa on vielä loisteputkivaloja erityyppisiä. LEDeihin vaihdoin energiansäästölampuista juurikin tuon syttyvyyden takia, ei tarvitse täyttä valoa odottaa pitkään. Tuttavilla on vielä suurin osa valoista energiansäästövaloja, koska eivät raaski heittää toimivia energiansäästölamppuja pois, mutta aikovat kyllä korvata LEDeillä kunhan kotivarastot tyhjenevät.

  Suurin murhe heillä onkin tuo valon hidas syttyvyys, minkä LED kyllä korjaisi, mutta haluavat käyttää nykyiset lamput loppuun. Ikean valoissa ei mielestäni mitään vikaa, voisin ostaa näitä jatkossakin, paljon halvemmalla saa kuin Airameja.

  Laatukin on hyvää, sillä ainakaan omissa ei ole ollut mitään vikaa, vaikka sain edullisesti Ikeasta ja valotehokin vastaa näin muutaman kuukauden käytön jälkeen uutta.

  VastaaPoista
 7. Vanhat himmentimet toimivat vaihekulmasäätimellä, eivät säätövastuksella eli reostaatilla.

  VastaaPoista
 8. Kiitos täsmennyksestä. Eroaako reostaatti jotenkin potentiometrista?

  VastaaPoista