maanantai 19. marraskuuta 2018

Foobot ilmanlaatumittari

Ostin vuosi sitten hyvinvointimessujen innoittamana Foobot-ilmanlaatumittarin. Suomessa puhutaan paljon huonon sisäilman vaikutuksista, Yhdysvalloissa tilanne on vielä paljon pahempi. Siitepöly, kotien kosteus- ja homeongelmat sekä suurkaupunkien saasteet saavat monet huolestumaan hengitysilman laadusta. Siksi tarjolla on useitakin erilaisia laatumittareita.

Valmistajista Foobot on yksi tunnetuimmista ja ilmeisesti ainoa, jota myydään näkyvästi myös Suomessa. Biohakkerin verkkokaupassa sitä myydään 198 euron hinnalla. Osoite https://biohakkerikauppa.com/products/foobot-coming-soon-preorder-now antaa ymmärtää, että kyseessä olisi uusi tai tuleva laite, mutta näin ei ole.

Foobot yhdistetään kodin wifi-verkkoon ja sitten alkaa odottelu. Kestää useita vuorokausia ennen kuin laite on kalibroinut itsensä ja alkaa antaa mittaustuloksia älypuhelimen sovellukseen. Nopea vilkaisu kertoo oleellisen tiedon: jos laite hehkuu oranssina, ilmassa on pahasti vikaa. Sininen valo kertoo hyvästä ilmanlaadusta. Yöllä valo sammuu automaattisesti.

Sininen valo kertoo ilmanlaadun olevan hyvä.
Foobot mittaa ilman kosteutta, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), pienhiukkasia (PM2.5 eli alle 2,5 mikrometrin kokoisia) sekä lämpöä ja CO2-pitoisuutta. Hiilidioksidiarvo on jostain syystä pelkästään laskennallinen ja poikkesi suuresti Netatmon antamasta aidosta lukemasta. CO2-lukema on siis korkeintaan viitteellinen.

Sovelluksesta tiedot näkyvät yhdellä vilkaisulla:

Foobot aloitusnäyttö.
Toimistolla ilmanlaatu on "great", kosteusprosentti voisi tosin olla suurempikin. Alhaalta liu'uttamalla saa esiin graafisen näytön eri suureista ajan funktiona:

PM2.5-arvo tunnin välein.
Aikaisen töihintulon aiheuttama piikki klo 7 kohdalla erottuu selvästi. Sen jälkeen ilmastointi on taas tehnyt tehtävänsä.

VOC-arvo.
Orgaanisten yhdisteiden määrä on pysynyt yön ajan täysin vakiona ja vaihdellut aamupäivän kuluessa vain hieman. Hälytysrajan ohjelma asettaa oletusarvona 300 ppb:n kohdalle.

Laskennallinen CO2-arvo.
Kun skaalaksi valitaan päivät, nähdään (laskennallinen) CO2-arvo. Hälytysraja 1300 ppm on varsin korkea, toimisto-oloissa työteho laskee jo alemmillakin pitoisuuksilla. Puuttuvat palkit 9-11.11. väliseltä ajalta kertovat nettiyhteyden katkosta.

Viime viikolla Foobotiin tuli myös web-käyttöliittymä. Se on vielä hieman kömpelö ja rajoittaa export-toiminnon enintään 41 vuorokauteen, mutta tekee graafeista havainnollisempia. Toiminto on ilmeisen keskeneräinen, koska en saanut sitä piirtämään haluttua aikaväliä.

Mittaukset web-käyttöliittymällä katsottuna.
Foobot lähettää sähköpostiin kahdesti kuukaudessa raportin, joka on tylsää luettavaa.

Raportti listaa hyvän ja huonon ilmanlaadun osuuden.
Suomessa kotien ilma on yleensä hyvälaatuista. Siivoaminen tai ruuanlaitto saa Foobotin värin vaihtumaan hetkeksi oranssiksi ja toimet näkyvät myös tilastossa.

Henkilölle, joka on huolissaan sisäilman laadusta, Foobotin antama mielenrauha (tai varoitus) voi olla hyvinkin 198 euron arvoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti