perjantai 23. marraskuuta 2018

Vanha Mac Air oli loistodiili uuteen malliin verrattuna

Ostin viisi vuotta sitten Mac Air -läppärin 13 tuuman näytöllä, neljän gigan muistilla ja 128 gigan levyllä. Näyttöä lukuunottamatta halvin malli siis, maksoi silloin tarjouksessa noin tonnin. Vaikka hinta oli kallis, olen ollut laitteeseen tyytyväinen. Se on kestänyt ahkeraa päivittäistä käyttöä, välillä hyvin rankkaakin. Vielä viiden vuoden jälkeenkin sen akku kestää koko päivän, kun vähän himmentää näyttöä ja poistaa valot näppäimistöstä.

Kerrassaan mainio laite! Samaa ei voi sanoa käyttöjärjestelmästä, jonka käyttöliittymä tuntuu vieläkin paikoin kömpelöltä ja siinä on outouksia, joihin ei ikinä totu. Mutta ne antaa anteeksi koneessa, jota käytän lähinnä surffailuun, kirjoittamiseen ja digikameran kuvien siirtoon matkoilla.

Neljän gigatavun RAM on riittänyt hämmästyttävän pitkälle. Vasta nyt, monen käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen, kone alkaa olla hidas ja Office-sovellusten ajossa on joskus viiveitä. Mutta hei, Windows ei olisi pystynyt läheskään samaan.

Odotin kiinnostuneena uutta Air-mallia, jonka Apple vihdoin tänä syksynä julkaisi. Mutta se oli paha pettymys. Retina-näyttö on varmaan kiva, mutta ei välttämätön matkakäytössä. Uusi laite on ulkomitoiltaan hieman pienempi ja kevyempi, mutta ohuin kohta hieman edeltäjäänsä paksumpi. Uusitun näppäimistön liikerata on äärimmäisen lyhyt eikä sovi kirjoittamiseen.

T2-turvapiiri olisi kiva, mutta toisaalta se estää Digabi-käytön eli konetta ei voisi käyttää sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa. Sen ansiosta myös Siri on koko ajan kuuntelulla, mikä ei ole toivottavaa. Suurin ilo olisi sormenjälkiskannerista. Muilla valmistajilla niitä on ollut jo 10 vuoden ajan. Olisipa Apple laittanut koneeseen saman kasvotunnistuksen kuin älypuhelimiin!

Hämmästyttävää kyllä, uusi malli on monessa suhteessa edeltäjäänsä huonompi. Magsafe, joka on pelastanut koneen putoamiselta monta kertaa (kun joku kompastuu johtoon), on poissa. SD-kortinlukija on myös hävinnyt, samoin ulkoisen näytön liitäntä (pakollinen Powerpoint-esityksissä). Kaiken pitäisi nyt mennä kahden USB-C-portin kautta, jotka ovat vierekkäin koneen vasemmalla sivulla. Mikä kumman idea siinä on? Miksei toinen portti ole laitteen toisella reunalla? Esitys- ja matkakäyttöä varten tarvitaan tukku erilaisia adaptereita, joilla on taipumus kadota. Lataus USB-portin kautta on kieltämättä näppärä, mutta mieluummin olisin pitänyt Magsafen.

Ja sitten on hinta. Vanhaa mallia (2017) on myyty 919 eurolla, uusi maksaa vastaavilla spekseillä 1379 euroa. Ei ole mitään järkeä maksaa 450 euroa lisää huonommasta koneesta.

Hinnoittelu on muutenkin kiinnostava. Jos haluaa 256 gigan levyn, uuden mallin hinta nousee peräti 250 eurolla! Apple rahastaa härskisti tietäen, ettei käyttäjäparka voi päivittää levyä isompaan kun on kerran erehtynyt ostamaan pienemmän levyn.

Apple puhuu mielellään käyttäjäkokemuksesta ja tyytyväisistä käyttäjistä. Ihmettelen, kuinka moni käyttäjä haluaa tulla tällä tavalla rahastetuksi? Eikö se tahraa brändiä ja laske asiakastyytyväisyyttä? Ei kiitos minulle ainakaan.

Verkkokauppa.comin black friday -tarjous myytiin loppuun, eikä ihme.
Tänään oli Black Friday. Sekä Gigantti että Verkkokauppa.com myivät 2017-mallin Air-peruskoneita 799 euron hinnalla (Verkkis tosi 0,90 euroa kalliimmalla). Ei tarvinnut kauaa miettiä, maksanko 1379 euroa uudesta uudesta vai 799 euroa uudesta vanhasta koneesta. Vaikka viisi vuotta vanha läppärini yhä toimii, se on ennen pitkää pakko vaihtaa uuteen jo yksin muistin loppumisen vuoksi.

Vanhan koneen tiedot (kuva syyskuulta 2014, jolloin käyttöjärjestelmä oli vielä 10.9):
Mac Air, vuoden 2013 puoliväli
Uusi kone:
Mac Air, 2018 -- ja viimeinen lajissaan.
Vaikka koneiden välillä on viisi vuotta, ne ovat ulkoisesti lähes identtisiä. Vasta tämän syksyn uutuusmalli toi selvän muutoksen ulkonäköön (pienempi, erilainen näppäimistö, kaiuttimet, ohuempi näytön kehys).

Härski hinnoittelu ja keskinkertainen tekniikka osoittavat, ettei Apple enää panosta läppäreihin. Ilmeisesti kaikki huomio on älypuhelimissa sekä uusien tuotealueiden, kuten elokuvapalvelun ja robottiautojen kehittämisessä. Me tyytyväiset läppärikäyttäjät olemme siitä pettyneitä. Mutta eiköhän tällä uudella vanhalla Airilla pärjää taas seuraavat viisi vuotta.

Tätä kirjoittaessani klo 16 Gigantin sivu näyttää, että laitetta on vielä myymälöissä, vaikka nettierä onkin loppuunmyyty. Suosittelen. Applella ei ole monta järkevästi hinnoiteltua laitetta, mutta tämä Black Friday -spesiaali on kiistatta sellainen.

3 kommenttia:

  1. https://medium.com/@parismarx/apples-higher-prices-are-pure-greed-f84afd1a1d50

    VastaaPoista
  2. Linkin takana kiinnostavia tietoja siitä, miten Apple on viime vuosina nostanut laitteidensa perusmallien hintoja. Myyntimäärät eivät kasva, voitot sen sijaan kasvavat. Bisness is bisness. Vaikea ymmärtää, miksi asiakkaat hyväksyvät tällaisen.

    VastaaPoista
  3. "Apple’s margins have always been high, but they’re getting increasingly ridiculous as the company becomes even more greedy by trying to suck as much money as possible out of its customers... It’s pure greed, and that’s what Tim Cook’s Apple is all about."

    VastaaPoista