sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Bixby virtuaaliassistentti ja Samsung S9

Samsung esitteli oman virtuaaliassistentin vuoden 2017 puhelinmallissaan (S8) ja tämän vuoden S9-mallissa oli taas uudempi versio.

Puhelimen vasemmassa reunassa on erillinen painike Bixbyn käynnistämiseksi. Harmi vain, että koska painike on puhelimen keskellä, sormi osuu siihen turhankin helposti, kun laitetta pidetään kädessä. Aktivoinnin voi estää eikä se juuri haittaa, mutta painikkeen olisi kai voinut sijoittaa parempaankin paikkaan?

Sirin ja Googlen tapaan assistentin saa heräämään myös sanomalla "Hi, Bixby", joten painiketta ei välttämättä tarvita lainkaan.


Ennen kuin innostuu Bixbystä liikaa kannattaa muistaa, että se tunnistaa vain englantia, koreaa ja mandariinikiinaa. Uusia kieliä on luvassa "pian", mutta sama teksti oli valikossa jo 1,5 vuotta sitten, joten piakkuus on Aasiassa suhteellinen käsite. Suomea listaan tuskin tulee koskaan.


Englanniksi voi valita kaksi naispuhujaa tai yhden miehen.


Toiminnaltaan Bixby vastaa Applen, Googlen ja Microsoftin avustimia. Eniten hyötyä siitä on puhelimen omien toimintojen ohjauksessa. Esimerkiksi herätyksen saa päälle puhumalla -- mainio apu esimerkiksi illalla, kun saapuu aikaeron rasittamana hotelliin ja yrittää silmät ristissä laittaa puhelimen herättämään aamulla. Tai kun on herännyt aamuyöstä, mutta haluaa vielä nukkua hetken pelkäämättä, että unet menevät pommiin asti.Lentotilan kytkeminen onnistuu sanomalla "Hi Bixby, flight mode on". Myös komento "Hi Bixby, flashlight on" on näppärä, sillä se sytyttää käsin koskematta puhelimen taskulampun.

Tietosuojasta huolestunut voi luonnollisesti kytketä puheaktivoinnin pois käytöstä, mutta miten se todellisuudessa vaikuttaa jää luottamuksen varaan. Kysymykseen omasta luotettavuudestaan Bixby vastaa epämääräisemmin kuin vaikkapa Googlen ja Amazonin avustimet.


Klassikkoa on pakko kokeilla: mikä on elämän tarkoitus?


Puhekysymykset toimivat kilpailijoiden tapaan. Pelkän äänivastauksen sijaan Bixby näyttää, mistä tieto on peräisin. Joskus Bixby lukee vastauksen ytimen ääneen, joskus tuloksena on vain puhuttu lause "Here is what I found", vaikka vastaus onkin näytöllä.


Entä hopean sulamispiste?


Kenen biisi on "Stairway to heaven"?


Bixby kompastui muutamissa kohdissa, jotka ovat kilpailijoille helppoja. Kaupunkien väliset etäisyydet olivat sille aivan tuntemattomia (ei pelkästään Helsinki-Tampere vaan myös Euroopan suuret pääkaupungit ja niiden väliset etäisyydet).


Bixby ei myöskään tunne osakkeita. Kysymys Applen pörssikurssista tuotti vain yhtiöön liittyvän web-sivun.Mittayksiköiden kysyminen sujuu hyvin, mutta 100 dollarin arvo euroina oli sille liikaa.


Vielä huonommin kävi Bitcoinin kurssille:


Puhetunnistus on vain yksi Bixbyn toiminnoista. Kameran kautta Bixby tunnistaa viinipullojen etikettejä ja etsii viineistä lisätietoa netistä. Se näytti toimivan kokeilussa hyvin. Bixbyn "silmä" tunnistaa myös maamerkkejä, tekstiä ja symboleita.

Suomalaisesta näkökulmasta Bixbyn hyödyt ovat vähäisiä, mutta kuitenkin sellaisia, että premium-luokan Samsung-laitteen omistajan kannattaa tutustua niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti