Fitbitin suosittu Charge 2 -aktiivisuusranneke on saanut seuraajan, jonka nimi on yllätyksettömästi Charge 3. Olen kokeillut kaikkia
Charge-malleja ja ne sopivat omaan käyttööni hyvin. En halua älykelloa, jota pitää ladata joka yö, ja joka yrittää tehdä liian monta asiaa kerralla. Ranteessa oleva pieni aktiivisuusmittari on omaan käyttööni juuri sopiva.
Kun rannetta nostaa, näytölle ilmestyy kellonaika ja halutut tiedot. Näyttö on päällä vain tarvittaessa ja yksinkertaisempi tekniikka säästää muutenkin virtaa. Charge 3 latausväli on 5-7 päivää käytön aktiivisuudesta riippuen, vanhassa kakkosmallissa päivän verran vähemmän.
|
Näyttö aktivoituu kun kättä nostetaan. |
Hieman yllättäen oletusnäyttö esittää vain kellonajan ja sykkeen, eikä askeleita lainkaan. Näyttöä voi kuitenkin vaihtaa hallintaohjelmalla. Sovellus on esimerkillisen havainnollinen ja selkeä, ja haluttaessa ranneke synkronoi tiedot siihen automaattisesti, jolloin ne näkyvät myös web-selaimella katsottuna.
Rannekkeen vasemmassa reunassa on painike, jolla aktivoidaan valikko.
|
Valikkopainike. |
Mekaaninen painike oli varsinkin ykkösmallin heikoin kohta. Kolmosessa mekaaninen kytkin on vaihtunut kosketusanturiin, minkä ansiosta ranneke on vedenkestävä aina 50 metriin asti. Kun valikko on aktivoitu, haluttu toiminto valitaan vetämällä sormea näytöllä pysty- tai vaakasuunnassa.
Uusittu OLED-näyttö on selvästi aiempaa kirkkaampi ja kooltaan isompi. Siinä on harmaasävyjä, mutta ei värejä.
Uutta kolmosessa on säätietojen näyttö.
|
Otaniemen säätila. |
Vallitsevan sään lisäksi nähdään parin päivän ennuste. Jos luvassa on huonoa säätä, se pitkä juoksulenkki kannattaa tehdä nyt heti. Ranneke tunnistaa automaattisesti kävelyn, juoksun ja monia muita urheilumuotoja, uutena uinnin. Niiden kesto ja arvioitu kalorikulutus tallentuvat automaattisesti. Lisäksi rannekkeen voi yhdistää älypuhelimen gps-paikkatietoon.
|
Lähipäivien sääennuste. |
Paikkakunta valitaan mobiilisovelluksella ja paikkoja voi olla samanaikaisesti useita.
Pohjassa näyttää olevan aiempaa enemmän antureita.
|
Anturit mittaavat sykettä ja unta. |
Esite lupaa, että rannekkeeseen tulisi lisää ominaisuuksia uusilla softapäivityksillä. Veren happitiheyttä mittaava SpO2-sensori on vielä hyödyntämättä. Ilmeisesti laite on haluttu saada joulumarkkinoille, vaikka softa ei vielä tue kaikkia ominaisuuksia. Kiinnostavaa nähdä, mitä uutta tulevat päivitykset tuovat.
Kun ranneke on paritettu puhelimen kanssa, se ilmoittaa värinällä saapuvista puheluista, tekstiviesteistä ja sähköposteista. Näin puhelin voi olla äänettömällä repussa tai salkussa. Viestit voi lukea, vaikka pieni näyttö tekeekin sen hankalaksi. Päivityksenä on luvattu toiminto, jossa tekstiviesteihin voi lähettää vakiovastauksia.
Fitbit ladataan muovisten leukojen välissä usb-muuntajasta. Periaate on sama kuin kakkosessa, mutta Fitbit on jälleen kehittänyt hieman erilaisen designin leukoihin.
Mobiilisovellus on kiitettävän selkeä. Sama softa tukee kaikkia eri rannekemalleja ja näyttää tärkeimmät tiedot yhdellä vilkaisulla.
|
Perusnäyttö |
Aiempi aktiivisuushistoria näytetään graafina. Kymmenen tuhannen askeleen tavoite on oletusarvo. Istumatyötä tekevällä sen saavuttaminen vaatii päivän aikana suoritettavaa hyötyliikuntaa, ja juuri siihen painostamisessa ranneke onkin hankintansa arvoinen.
Näytön modulit voi itse valita ja niissä on muutamia säätömahdollisuuksia. Uutena modulina on naisterveys. Sovellusten lista on vielä lyhyt, mutta niitä tulee ilmeisesti lisää jatkossa.
|
Kaikki sovellukset asennettu. |
Asetuksista voi vaihtaa kellotaulua.
|
Kellotaulun vaihtoehtoja. |
Web-palvelussa voi kirjata muistiin ravinnon ja veden kulutuksen sekä tarkastella tilastoja halutulta aikaväliltä.
|
Askeleet kuukauden ajalta. |
Tietojen lataus itselle vaatisi maksullista Premium-palvelua, mikä tuntuu GDPR-lain vastaiselta. Rekisteröidyllä on oltava oikeus siirtää oma datansa palvelusta toiseen sähköisessä muodossa. On tosin tulkinnanvaraista, onko liikkumisesta kerätty tieto luovutusvelvollisuuden piirissä.
Charge 3:n perusmallin hinta 149 euroa on sama kuin kakkosella. Uudistukset edeltäjään verrattuna ovat pieniä, mutta hyödyllisiä. Esimerkiksi akun varauksen näkee nyt prosentteina suoraan rannekkeen omalta näytöltä, kun se aiemmin piti käytännössä arvata.
Charge 3 ei ole markkinoiden halvin aktiivisuusranneke, mutta se on helppokäyttöinen ja luotettava. Laittamalla vähän lisää saa "oikean" älykellon kaikkine iloineen (enemmän sovelluksia) ja suruineen (tiheämpi latausväli, isompi koko). Kaksikymmentä euroa kalliimpi Special Edition -versio sisältää myös NFC-lähimaksun, jolloin rannekkeella voi älykellon tapaan maksaa kaupassa.
Charge 3:ssa parasta ovat monipuoliset toiminnot -- se venyttää aktiivisuusrannekkeen ideaa ladattavilla sovelluksilla ja jättää kasvunvaraa tulevaan. Silti käyttö on yhtä huoletonta kuin vanhan rannekellon aikanaan.
Yllätyin tiedosta, jonka mukaan Charge 2 -malli olisi
Verkkokauppa.comin huolletuin tuote. Käytin sitä pitkään ja se toimi täydellisesti Android-puhelimieni kanssa (toisin kuin vanha Oura, jonka synkronoinnissa samojen puhelinten kanssa oli jatkuvia ongelmia -- uusi malli on kuulemma parempi). Ainoa ongelma oli hihnassa, joka löystyi niin paljon, että irtosi kiinnikkeestään. Uutta hihnaa ei saanut Suomesta, mutta Britannian Amazonista se tuli edullisesti ja toimi moitteettomasti lähes vuoden, ennen kuin vaihdoin kolmoseen. Siinä myös hihnan kiinnitystekniikka on uusittu, joten sekin ongelma on toivottavasti ratkaistu.
Mitä kokemuksia sinulla on rannekkeen yöunen mittaamisesta? Sen luvataan värähtävän, jos istuu liian pitkään. Kuinka pitkään saa istua, ennen kuin se värähtää?
VastaaPoistaMinulla on nyt kolmas Carge3. Kolmen kuukauden jälkeen aina vaihdettu uuteen. Kaikissa sama ongelma. Näyttö jää kelloaika tilaan eikä siitä muuta saa näkymään. IPadista voi kyllä katsoa kaikki tapahtumat.
VastaaPoistaNyt kolmaskin meni jumiin. Leikö vika softassa vai mikä. Charge 2 toimii kyllä hyvin. Täytyy vaihtaa johonkin toiseen laitteeseen.
Itselläni ranneke on toiminut moitteettomasti. Ei rekisteröi istumista uneksi, toisin päin kylläkin: jos ottaa nokoset sohvalla, se ei tallennu. Pikainen googlaus ei tuonut mitään erityistä laatuongelmaa. Olihan firmware-päivitys asennettu?
VastaaPoistaMun kolmonen kyllä rekisteröi lyhyet päikkäritkin.
VastaaPoistaMoitteettomasti toiminut muutenkin. Kovasti odotan SpO2-päivitystä, siitä olisi hyötyä.
Uutta charge 3 koitan saada käyttökuntoon.Näytöllä menee vain teksti www.fitbit.com/setup....mitä tehdä
VastaaPoistaKannattaa seurata asennusohjeita. Kuten mittari sanoo, asennus käynnistyy nettisivulta.
PoistaOma Charge 3 on äskettäin mennyt pari kertaa pimeäksi, mutta alkanut taas toimia. Ensimmäisellä kerralla syynä oli kevyt vesisade, josta ilmeisesti pääsi kosteutta laitteen sisään.
VastaaPoistaEn saa Charge 3 latautumaan. Missä mahtaa olla vika?
VastaaPoistaLisäys edelliseen eli Charge 3 ei lataudu eikä saa yhteyttä iphoneen.
VastaaPoistaEn saa yhdistettyä Charge 3 Samsung Galaxy A5:een. Missä vika?
VastaaPoistaKun vaihtaa aikavyöhykettä, saa odottaa tosi pitkään ennenkuin aika kellossa vaihtuu. Aika ei synkronoidu, vaikka muut synkkää. Voiko siihen itse vaikuttaa?
VastaaPoista