perjantai 8. marraskuuta 2019

Miten puhelinten kamerat ovat kehittyneet?

Vanhan E71-kameran kuva näytti säälittävän huonolta tämän päivän kriteereillä katsottuna. Siitä heräsi kiinnostus tutkia, miten älypuhelinten kamerat ovat kehittyneet.

Hankin netin myyntipalstoilta Samsungin Galaxy-sarjan malleja. Se ei ollutkaan ihan helppoa, sillä monella myyjällä on kohtuuton odotus vanhan puhelimensa arvosta. Turha luulla, että kukaan ostaa itselle rakasta 5-10 vuotta vanhaa mallia 100 eurolla, kun kaupasta saa sillä hinnalla uusia ja paljon parempia puhelimia.

Myös vertailukelpoisten kuvien ottaminen osoittautui vaikeaksi. Marraskuisessa Suomessa kuvia ei voi ottaa ulkona, koska olosuhteet vaihtelevat liiaksi. Päädyin kuvaamaan toimiston hyllyä ja laitoin puhelimet jalustalle. Sekin osoittautui hankalaksi, sillä Samsungin puhelimissa on malleista riippuen erilaisia painikkeita ja muotoiluja, joiden vuoksi niitä oli mahdoton saada edes jalustalla täsmälleen samaan asentoon.

Otin testikuvat kahden loisteputken valossa ja 5 sekunnin ajastimella, jotta sormen tökkäys ei saisi kuvaa tärähtämään. HDR-toiminnot oli kytketty pois, valittu mahdollisuuksien mukaan 16:9 kuvasuhde ja muut asetukset automatiikalla.

Samsung S4 -puhelinta en onnistunut hankkimaan ajoissa. Jos saan sellaisen myöhemmin käsiini, lisään tiedot tähän vertailuun.  Samsung S4 ja N9 kuvat lisätty 9.12.2019.

Samsung-puhelinten kameroiden ominaisuuksia (testikuvalla)
Taulukosta havaitaan, että S5-S6-malleissa oli lähes 16 megapikseliä, mutta sen jälkeen pikselien määrästä on tingitty laadun parantamiseksi. Objektiivin valovoima on parantunut (pienempi luku), mutta jostain syystä S9:n automatiikka nostaa mieluummin ISO-arvoa ja valitsee pienemmän aukon 2,4 (maksimi olisi 1,5).

Kinovastaavuus kertoo objektiivin polttovälin lyhentyneen, jolloin kuva-alaan mahtuu enemmän. RAM-muistin määrä ei liity kuvanlaatuun, se kertoo vain työmuistin nelinkertaistuneen kuudessa vuodessa.

Alkuperäiset kuvatiedostot (joita blogialusta tosin pienentää ja pakkaa uudelleen) näyttävät yllättävänkin samalta ottaen huomioon, että välissä on kuuden vuoden kehitys. Vain S6:n kuva pistää silmään liian lämpimän valkotasapainon vuoksi.

Samsung S3 (2012)
Samsung S4 (2013)
Samsung S5 (2014)
Samsung S6 (2015)
Samsung S7 (2016)
Samsung S8 (2017)
Samsung S9 (2018)
Kun kuvia tarkastellaan lähempää, erot ovat selvät. Blogialusta skaalaa leikkeet samankokoisiksi, vaikka ne ovat erikokoisia kameroiden tarkkuudesta johtuen.

S3 on epätarkka ja kohinainen:


S5 kuva on tarkka, mutta kohinaa on runsaasti:


S6 kuva on kellertävä:


S7 kuva on terävöity:


S8:

S9 on paras, kontrasti on hyvä ja kohinaa tuskin huomaa:


Kameran kyvyt punnitaan mustissa sävyissä ja vähässä valossa. Toinen leike on ylähyllyltä.

S3 kohinanpoisto hävittää yksityiskohtia:


S5 kohisee vielä enemmän:


S6:


S7:


S8:


S9:


Mallien S7 ja S8 kameroiden välillä on vain vähän eroa, mutta parannus S8:n ja S9:n välillä on huomattava.

Vaikka kuvien subjektiivinen laatu paranee joka versiossa, yksityiskohtien määrä ei lisäänny. Pienet tekstit ovat parhaiten luettavissa S5-kamerassa sen suuremman pikselimäärän vuoksi. Kuvanlaadun parannus on saavutettu pitkälti kameran sisäisellä kuvankäsittelyllä, joka liioittelee korjauksia hieman silmää miellyttääkseen.

Samsungin päätös laskea S7-mallissa pikselien määrä lähes puoleen edeltävästä mallista kuvanlaadun parantamiseksi on ollut oikea. Yhdeksän megapikseliä on riittävä tarkkuus melkein mihin käyttöön tahansa. Kohina häiritsee enemmän ja huonosti pakkautuvana se kasvattaa kuvatiedoston kokoa.

Vertailun vuoksi vielä iPhone SE (2016):

iPhone SE F 2.2, ISO 160, 1/33 s.
Nokia N8 (2010):

Nokia N8 F 2.8, ISO 157, 1/17 s.
Nokia N9 (2011):

Nokia N9 F 2.2, ISO 528, 1/33 s.
Nokia N73 (2006):

Nokia N73, F 2.8, ISO 200, 1/17 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti