maanantai 11. marraskuuta 2019

Myös DNA 4G kyykkää iltaisin

Pari viikkoa sitten kokeilin Elisan 4G-yhteyden nopeutta ja huomasin, että se toimii parhaiten öisin. Toimisiko DNA:n verkko paremmin?

Kyllä toimii, ainakin nopeuksien puolesta. Mittausten keskiarvoksi tulee 84 megabittiä (download) ja 30 megabittiä (upload) sekunnissa. Arvot ovat lähellä tavallista 100 megabitin valokuitua. Upload jää vain kolmasosaan, mutta peruskäyttäjälle latausnopeus onkin tärkeämpi.

Seuraavassa kuvassa on nopeus mitattuna puolen tunnin välein 6-8.11.2019 (keskiviikko-perjantai). Käyrä loppuu lauantaiaamuun, mutta palataan siihen myöhemmin.

DNA 4G-nopeus 6-8.11.2019
Maksiminopeuksia ei voi suoraan verrata Elisan 4G-liittymään, joka on ostettu vain 50 megabitin nopeudelle. Huippunopeutta oleellisempia ovat nopeuden vaihtelut, ja siinä tulos on yhtä lohduton: DNA kyykkää iltaisin huippukuormituksen aikana aivan kuten Elisakin.

Positiivista on, että alinkin mitattu latausnopeus (7.11. klo 20:47) on 8,4 megabittiä sekunnissa, mikä ei ole suorastaan huono. Seuraavat minimit ovat 8,8 Mbit/s (klo 22:17), 8,99 Mbit/s (klo 22:47) sekä 11,54 Mbit/s (21:47). Mittaukset on tehty puolen tunnin välein eli 17 ja 47 minuuttia yli tasatunnin. Suurin yksittäinen nopeus oli 9.11. (lauantaiaamu) klo 5:47 mitattu 156,3 Mbit/s.

Upload-nopeus säilyy DNA:lla Elisaa tasaisempana, siellä minimiarvo oli 10,8 Mbit/s (8.11. klo 21:47) ja maksimi 45,43 Mbit/s (7.11. klo 5:17).

Myös verkkoviive (ping) pysyy Elisaa paremmin vakiona, mutta 50 millisekunnin molemmin puolin pyörivät arvot ovat korkeahkoja.

DNA 4G verkkoviive pysyy lähes vakiona.
Tunneittain siirtonopeuksissa nähdään sama ilmiö kuin Elisalla:

Verkko toimii parhaiten yöllä.
Download+upload päällekkäin pinottuna:

Huippunopeus aamulla klo 5-6.
Nopeudet nousevat puolesta yöstä alkaen ja ovat huipussaan kello viisi aamuyöllä. Kello 7-9 nopeus laskee hieman, ilmeisesti kotien aamutoimien ja työmatkalaisten vuoksi, mutta todellinen pudotus tapahtuu kello 14 ja uudelleen kello 20. Aika 20-23 on kaikkein ruuhkaisinta. Pahimmillaan nopeus putoaa alle 1/15 maksimiarvostaan, keskiarvo näinä illan ruuhkatunteina on 26/20 megabittiä sekunnissa eli latausnopeus noin viidesosa maksimista.

Tein uuden mittauksen viikonloppuna (lauantaiaamusta maanantaiaamuun).

DNA 4G viikonloppuna.
DNA 4G verkkoviive.
Nyt alimmat latausnopeudet ovat 6,79 Mbit/s (su-ilta klo 22:47), 7,6 Mbit/s (la-ilta 21:47) sekä 8,95 Mbit/s (su-ilta 19:47).

Tulokset ovat kiinnostavia, mutta niitä ei pidä yleistää. Operaattorien nopeudet riippuvat asiakasmääristä ja tukiasemien sijainnista sekä kapasiteetista, joten toisessa paikassa mittaukset saattaisivat antaa erilaisia tuloksia.

Iltaisin romahtava nopeus on tyypillinen kaupunkialueen ilmiö. Maaseudulla käyttäjiä on vähemmän, joten nopeus saattaa säilyä hyvänä iltaisinkin -- ainakin lomakausien ulkopuolella.

Lisäys 12.11.2019:

Ajoin testiä maanantaina 11.11.2019 viiden minuutin välein, jolloin syntyy tarkempi kuva verkon nopeusvaihteluista.

Verkon nopeus maanantaina 11.11.2019 mitattuna 5 minuutin välein
Selvyyden vuoksi latausnopeuteen on piirretty liukuva 12 pisteen (1 h) keskiarvo. Se osoittaa verkon nopeuden laskevan tasaisesti, kunnes pohja saavutetaan noin klo 21.30. Sen jälkeen nopeus alkaa taas nousta, laskeakseen uudelleen noin 22.30-23.30 välisenä aikana (iltatoimet tehty?).

Huomaa, ettei x-akseli ole täyttä 24 tuntia vaan alkaa aamuviideltä ja loppuu ennen kahta yöllä.

Latausnopeus vaihtelee suuresti kellonajan mukaan (pienin 10,66 ja suurin 149,18 Mbit/s), mutta lähetysnopeus pysyy yllättävänkin tasaisena (pienin 13,33 ja suurin 36,89 Mbit/s). Tästä voisi päätellä, että siirtotien häiriöt (ilmakehä, heijastukset) voivat noin puolittaa nopeuden, mutta latausnopeuden lasku johtuu selkeästi siitä, että käyttäjiä on tukiasemaa kohti liikaa (mikä johtopäätös on tietenkin ilmeinen myös käyrän muodon perusteella). Latausnopeuden erot 5 minuutin välein ovat hurjan suuria, mikä kertoo kuormituksen pistemäisyydestä (joku esim. lataa isoa tiedostoa).

Verkkoviive pysyi DNA:lla vakaana koko päivän:

Verkkoviive ei juuri vaihtele päivän aikana.
Vielä Excelin pivot-toiminnolla tehty tuntikohtainen graafi, joka ei kerro mitään uutta, mutta parantaa tietojen luotettavuutta useamman mittauspisteen ansiosta:

Tuntikohtaiset nopeuskeskiarvot
Ruuhkaisimmat tunnit ovat 20-22 eli kellonajat 20.00-22.59.

Peräkkäisten mittausten vertaaminen mahdollistaa vielä erään kiinnostavan laskelman: suurin nopeuden muutos 5 minuutissa on klo 16.37, jolloin nopeus muuttuu 84,71 Mbit/s edellisestä tuloksesta. Muut suuret muutokset ovat klo 11.17 (70,2 Mbit/s), klo 14.07 (64,05 Mbit/s) ja klo 23.12 (61,79 Mbit/s). Luvut kertovat, että nopeus heittelee sattumanvaraisesti kuormituksen mukana.

9 kommenttia:

  1. Mobiilitukiaseman kapasiteetti on hyvin rajallinen ja yksittäisen käyttäjän saama kaista vaihtelee rajusti yhtäaikaisten käyttäjien määrästä riippuen. Radiotiellä ei samalla tavalla pystytä hyödyntämään liikenteen statistisuutta kuin esimerkiksi kuituyhteyksillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Radiotiellä ei samalla tavalla pystytä hyödyntämään liikenteen statistisuutta kuin esimerkiksi kuituyhteyksillä."

      Mihin tuo perustuu? Statistisuus on tuttu tekniikka juuri radioliikenteestä digi-tv:n puolella, kun kanavapakettien kaista jaetaan varsinaisten tv-kanavien kesken sen mukaan, millaista sisältöä tulee. Vauhdikkaat tapahtumat saavat enemmän kaistaa. Kuituyhteydellä jokaisella on oma säie, eikä kaistajakoa tehdä dynaamisesti -- ainakaan kuluttajan ja tukiaseman välillä.

      Poista
    2. Niin, miten mahtaa olla? Radiotie itsessään on satunnainen häiriöiden ja heijastusten vuoksi, ehkä se vähentää mahdollisuutta asiakasliikenteen tilastolliseen tasaamiseen. Toisaalta tukiasemissa on luultavasti vähemmän käyttäjiä kuin valokuitukeskittimissä, joten tilastollista tasattavaa on vähemmän.

      Tässä on monta muuttujaa. Lopputuloksen jokainen näkee omassa kodissaan.

      Poista
  2. Osuipa juuri silmään Elisan 5G-mainos: "omakotitalossa verkko pätki ja hidasteli, kunnes he ottivat käyttöön Elisan 5G Kotinetin. 5G-liittymä yli kymmenkertaisti verkon nopeudet ja vakautti yhteydet." https://yksityisille.hub.elisa.fi/5g-kotinetti-ratkaisi-verkko-ongelmat

    Saapa nähdä, mikä on tilanne parin vuoden päästä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Samaan saattaa päästä jos pakottaa mobiilireitittimen 3G-verkkoon, siellä tuntuu olevan hiljaista. Mikkelin ympäristössä maalla ( klo20 4G=1MBit/s ja 3G=11MBit/s)

      Poista
  3. Minulla on se ja sama mitä sieltä 4G:stä tulee kun kotona on €0 Elisan kotikuitu 50M/10M, sillä nopeus on 24/7 tasaisesti 49/9 kaikki nämä 365 päivää vuodessa. Liittymässä 1M 4G operaattorilta DNA ja sama juttu.

    €6,90 maksaa rajaton mega, riittää musiikin ja videoiden suoratoistoon matkoilla, muuten on elämää. En 300 megaa tarvitse luuriin. 5 Gt EU kaupan päälle ja hintatakuu määräaikaisen etudiilin takia.

    Ihan hitosti liikaa myydään suomalaisille, mutta kun on rajatonta... Ei mietitä todellista käyttöä, minulle ei esim. pakettiliittymät sovi. Dataa maks. 15 Gt kk, puhetta ja viestejä muutamia kappaleita.

    Niin minkä takia mun olisi pitänyt hommata Telialta Single's Dayn 18,90 euron liittymän 200 megan netillä ja rajattomalla pakettikäytöllä? Saan samaan rahaan DNA:lta tarpeeseeni sopivan liittymän lähes kolmeksi kuukaudeksi. Ei mitään järkeä maksaa maksaa nopeukista, joita ei saa.

    VastaaPoista
  4. DNA:lla on saattanut olla mukana myös omia mainostemppujaan alueilla, joilla se aikoo tarjota 5G:tä lähiulevaisuudessa...
    http://www.tietotila.com/arvosteluja/Mobiilimarkkinointia.pdf

    VastaaPoista
  5. Juuri tämä "tyhjän" (ilman) myynti on 4G:n suhteen se ongelma. Mobiilidata on hyvä raha- automaatti operaattoreille. Investoinnit jäävät huomattavasti pienemmäksi, kun kiinteän verkon rakentamisessa / uusimisessa. Tämä on ikävä kyllä myös vähentänyt operaattorien intoa rakentaa kiinteää verkkoa. Samalla, kun mobiili kilpailee suoraan kiinteiden yhteyksien kanssa. Kun mobiilia myydään yhtä nopeana, mutta huomattavasti edullisempana vaihtoehtona (varsinkin rakentamisen kulut, jos verrataan vaikka kuitu- yhteyden FTTH kustannuksia). Kuitenkin kun mobiili ja kiinteä ovat ihan eri tuotteita, niin tämä vääristää markkinoita. Olen sitä mieltä, että operaattorit sahaavat myös omaa oksaansa, koska nettiin pettynyt Matti/Maija meikeläinen ei halua investoida kuituun, koska ajattelee että ihan yhtä hidas ja pätkivä yhteys se kuitunkin on!

    VastaaPoista