tiistai 5. marraskuuta 2019

Vanha Samsung tuntuu yhä hyvältä kädessä

Ostin halvalla vanhan Samsung S5-puhelimen ja yllätyin, miten hyvältä se tuntuu kädessä. Keväällä 2014 esitelty puhelin on nykytrendin vastaisesti kulmikas (nurkat pyöristetty, mutta sivulta katsoen neliskanttinen) ja siinä on paksut reunat näytön ympärillä, mutta juuri siksi puhelimesta saa tukevan otteen eikä tarvitse pelätä, että sormet aiheuttavat haamupainalluksia.

Samsung S5 tuntuu yhä hyvältä.
Nykyiset huippumallit maksavat yli tuhat euroa ja ovat kädessä liukkaita kuin saippua. Ne vaativat lompakkomallisen suojakuoren ympärilleen. S5:n takakuori on muovia nykyisten lasikuorien sijaan, joten se kestää.

Omasta blogistani löytyy Samsung S5 -kokemuksia kesältä 2014, mutta näin viisi vuotta myöhemmin joitakin asioita katsoo uudesta perspektiivistä. Esimerkiksi irrotettava akku olisi tänään tervetullut ominaisuus. Mekaaninen koti-painike tuntuu hyvältä, vaikka viekin vähän tilaa näytön alareunasta.

Ominaisuuksien valossa S5 on yllättävän moderni. Siinä on mm. NFC, Android Beam, sormenjälkilukija (tosin alkeellinen), Glonass-paikannustuki ja ilmanpaineanturi. Jopa 4K-video löytyy. Tämä saa kysymään, mitä oleellista uutta älypuhelimiin on viidessä vuodessa tullut -- lähinnä isompi näyttö ja parempi kamera sekä langaton lataus?

Jos S5:ssä olisi enemmän muistia ja parempi kamera, olisi houkutus ottaa se uudelleen ykköspuhelimeksi. Hyötykäyttöön ei tarvita huipputarkkaa, reunasta reunaan ulottuvaa näyttöä, eikä sulavaan pelikokemukseen pystyvää prosessoria. Nyt puhelin jää nostalgiaesineiden laatikkoon, jossa on ennestään jo täyttä.

Kuvan puhelin on palautettu oletusasetuksiin, mutta siitä näkyy käyttöliittymän muuttuminen (käytössä Android 6.0). Aikoinaan Androidin vimpaimia (widget) pidettiin etuna, joka iPhoneista puuttui. Vimpainten ansiosta pystyi näkemään sään, uutisotsikot, urheilutulokset tai paljon muuta ajankohtaista tietoa ilman, että sovellusta piti käynnistää lainkaan.

Kuvan puhelimessa on iso säävimpain ja sen alla Googlen hakuvimpain. Muilla sivuilla on omat, valmiit vimpaimet, jotka odottavat vain asetusten täyttämistä.

Nykyisissä Androideissa vimpaimet on liki unohdettu. Kellonaika näkyy numeroina ja sää pienenä symbolina. Googlen hakukentän lisäksi muita vimpaimia ei oletusarvona olekaan käytössä. Ne pitäisi itse osata lisätä.

Vanhassa S3-puhelimessa vimpainten valikoima näkyi erillisellä painikkeella, mikä houkutteli ottamaan niitä käyttöön:

Android 4.3 näytti vimpainvalikoiman erillisellä painikkeella.
Ilmeisesti vimpaimet jäivät pois suosiosta, koska ne syövät tilaa näytöltä, joka täyttyy sovellusten kuvakkeista. Ehkä vimpainten päivitys kulutti myös akkua. Sovelluskehittäjät panostivat mieluummin sovelluksiin kuin vimpaimiin. Androidin näytöistä tuli iPhonen tapaan kuvakekokoelmia.

On muuten mainio asia, että Android-puhelimen pystyy ottamaan käyttöön kieltäytymällä kaikista Googlen palveluista. Yhtään tiliä ei tarvitse perustaa.

iPhonessa vastaava ei onnistu. Ellen väärin muista, nykyisiä malleja ei pysty edes ottamaan käyttöön ilman sim-korttia, saati sitten ilman AppleID-tiliä ja tietojen luovutusta Applelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti