maanantai 2. joulukuuta 2019

Älä tyydy huonoihin usb-kaapeleihin

Kalliin älypuhelimen mukana tulee usein ala-arvoinen usb-kaapeli. Esimerkiksi Applen laitteissa kaapeli on yleensä valkoinen, lyhyt ja heikkotekoinen, jolloin se murtuu liittimen juuresta ja voi pahimmillaan aiheuttaa oikosulun.

Kallis puhelin, surkea kaapeli - tässä lopputulos
Onneksi usb-kaapeleissa on runsaasti valinnanvaraa, pitää vain katsella tarvikehyllyjä. Parempia kaapeleita suorastaan mainostetaan kestävyydellä.

Kestäviä, värikkäitä kaapeleita kaupan hyllyssä.
Itselläni on kirkaanpunainen, kolme metriä pitkä kangaspunottu usb-kaapeli, joka ylettyy laturiin tai tietokoneeseen kauempaakin, ja näyttää kestävän hyvin taivuttelua.

Matkakäytössä riittää yleensä lyhyt kaapeli, joka kulkee aina taskussa tai laukun sivulokerossa.

Erityisen lyhyt, mutta taipuisa kaapeli.
Lyhyttä kaapelia ei pysty taivuttamaan kovin paljon, mikä on sekä etu että haitta.

Lyhyys on joskus etu.
Jos mukana on useita laitteita, tai esimerkiksi autossa matkustavat henkilöt haluavat ladata omia laitteitaan, tarvitaan kahdella tai useammalla päällä varustettu malli.

Usb-micro ja Apple Lightning samassa kaapelissa.
Multi-latauskaapeleissa on kolme erilaista päätä: micro-usb, usb-c ja Lightning. Tällaisella kaapelilla voi ladata kolmea erilaista laitetta samanaikaisesti, mikäli vain laturissa riittää tehoa. Ohjelehti tosin neuvoo lataamaan vain yhtä laitetta kerrallaan, mutta siinä on kyse ainoastaan latausnopeudesta.

Helsinki-Vantaan lentokentällä osui silmään mustekala, jossa on kolme erilaista päätä hintaan 9,95 euroa. Hyvä hankinta!

"Mustekala" kolmella päällä.
Multilatauskaapelit eivät yleensä siirrä dataa, vain sähköä. Tietoturvasyistä tämä voi olla haluttu ominaisuus, sillä rosvot saattavat miinoittaa julkisia usb-latauspisteitä. Tästä ei vielä ole oikeita havaintoja, mutta riski on tiedostettu.

Ilman datajohtimia kaapeli toimii vain USB 2-tasolla, mikä rajoittaa virransyötön puoleen ampeeriin ja voi siten hidastaa latausta laitteen omaan kaapeliin verrattuna. Mutta ainakin se on turvallista. Tavaratalosta löytyy samanlainen myös sisäänvedettävillä johdoilla:

Multicable Roll
Vähän tyylikkäämmän kaapelin tarjoaa Ideal of Sweden: metrin Lighting-kaapelilla on hintaa 28 euroa.

Värikkäämpiä kaapeleita.
Se ei ole paljon, sillä Apple-käyttäjät ovat tottuneet maksamaan kaikesta vähän (tai paljonkin) enemmän, kahden metrin Lightning-kaapeli peräti 33 euroa.

Applen viralliset kaapelit ovat kalliita.
Suomalaisella muotoilulla kehuva Wave lataava datakaapeli on muutaman euron halvempi ja punottuna sen luulisi kestävän paremmin:

Finnish design: WAVE.
Ostin yhden WAVEn ja ainakin se näyttää vakuuttavalta kädessä. Kaapelin "suomalaisuus" on niin ja näin, Kiinassa ne tietenkin valmistetaan, mutta Bat Power Oy:n sivulta näkee koko valikoiman.

WAVE data- ja latauskaapeli.
Jos pelkkä micro-usb adapteri riittää ja haluaa pitää vanhan kaapelin uudessakin puhelimessa, tarjolla on esimerkiksi Huawein oma hintaan 9,95 euroa:

Micro-USB -> USB-C
ja saman hintainen Samsungin-versio:

Sama Samsungilta.
Toiminnallisesti mitään eroja ei ole.

Ja kuriositeettina Huuto.netistä löytyi vielä myyjä tällaiselle kaapelille, jolla saa ladattua kaikki mahdolliset ja mahdottomat matkapuhelimet -- ne vanhat nokialaisetkin -- eikä mukana tarvitse kuljettaa kuin yhtä johtokimppua:

Pää joka lähtöön.
Kuten näkyy, ei kannata tyytyä laitteen mukana tulleeseen peruskaapeliin vaan etsiä parempia tarvikkeita. Lataus- ja datakaapeleita ei ole koskaan liikaa! Niitä voi jemmata reppuihin, matkalaukkuihin, autoon, kotiin ja toimistolle.

Ja matkustettaessa kannattaa pitää aina käsimatkatavaroissa yhtä kaapelia, sillä juna/lento/bussi voi olla myöhässä ja akun hyytyminen harmittaa. Pahimmassa tapauksessa se estää matkalipun avaamisen.

6 kommenttia:

  1. Ei ole käytännön kokemusta Apple latauskaapeleista mutta muiden puhelinten kaapeleita en ole nähnyt ikinä samassa kunnossa (kuori revennyt liittimen juuresta) tai sitten vaan taloudessamme käsitellään kaapeleita paremmin kuin kukaan. Deltacon usb-kaapelit ovat osoittautuneet kestävämmiksi.

    VastaaPoista
  2. Itselläni USB-kaapelit hajoaa siitä puhelimen pään juuresta: juotokset liittimen sisällä eivät näemmä vaan kestä käyttöä, ei aina edes varovaistakaan käyttöä.

    Kyllähän se harmittaa jos parinkympin kaapeli hajoaa tavallaan pienen suunnitteluvirheen takia... näin on muuten myös käynyt kestäväksi mainostetulle kaapelille.

    VastaaPoista
  3. Juuri noin kävi muutaman vuoden vanhalle iPadin latauskaapelille. Tilalle ostin Tigerista kuuden euron (?) kaapelin. Vaikuttaa kaikin puolin paljon laadukkaammalta tuotteelta kuin iPadin alkuperäinen latauskaapeli. Jota ei kyllä enää uskalla käyttää...

    VastaaPoista
  4. Mitenkäs noi multipäät toimii iPad laitteiden kanssa?
    Kun olen käsittänyt, että niissä pitää olla joku siru tai muuten lataaminen ei välttämättä toimi.

    Oletko testannut mitenkä toi pituus vaikuttaa latausnopeuteen?

    Sen olen huomannut, että punottu kaapeli kestää paremmin käyttöä.

    VastaaPoista
  5. Sama kaapeli toimii iPadissa ja iPhonessa. Pituuden ei pitäisi vaikuttaa latausnopeuteen.

    VastaaPoista
  6. Suosittelen magneettisella vaihtopäällä olevia latauskaapeleita. Ei rikkoutu piuha tai liitin enää vaikka kovemminkin repisi. Usein mukana tulee kolme vaihtopäätä, kolmelle eri yleisimmälle liitintyypille: Usb-c, micro-usb ja Applen Lightning.

    Lisäksi puhelimen saa lataukseen yhdellä kädellä. Tästä on etua esim. auton ratissa.

    Suomessa hinta n. 15-30€, Alilta tai Ebaysta n. 5-10€

    VastaaPoista