keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Kaapeliyllätyksiä matkalla

Seikkailuni usb-kaapelien mutkaisessa maailmassa jatkuvat. Olen USA:ssa ja pakkasin mukaan joukon kaapeleita eri tarkoituksiin, mutta erehdyin antamaan toisen USB-C-kaapelin pois ja jäin itse pelkän latauskaapelin kanssa.

Uuden kaapelin ostaminen ei ollutkaan ihan helppoa. Kaupan hyllyssä usb-kaapelit olivat kaikki vanhaa tyyppiä. Lopulta uskoin pakkausta, jossa luki "3in1 Safe-charge speed & data" ja ostin kolmipäisen kaapelin.

Datan luvataan kulkevan, mutta se ei kulje.
Olisi pitänyt uskoa enemmän omia kirjoituksiani kuin paketin merkintöjä. Monipäiset kaapelit on tarkoitettu vain lataukseen, eikä datasiirto onnistu paketin lupauksista huolimatta. No, nyt on taas yksi uusi monipäinen kaapeli, vieläpä hyvälaatuiselta näyttävä. Ei ainakaan murru juuresta, kuten halpamallit.

Uudestaan kauppaan ja nyt otin varmuuden vuoksi kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisessä luki selkeästi "Type-c USB Cable", mutta paketin kyljessä oli jotain ihan muuta.

Yhteensopiva kaikkien Lightning-liitäntöjen kanssa?
Paketti lupaa, että kaapeli on "compatible with all models with a Lightning connector". USB-C on aivan eri liitäntä kuin Applen käyttämä Lightning, joten oli pakko avata paketti kaupassa ja katsoa, kumpi kaapeli siellä oikein on.

USB-C löytyi sisältä, kuten pitikin. Ilmeisesti Kiinassa paketteja tulostanut tehdas ei ollut osannut lukea englantia ja oli jatkanut samojen tekstien käyttöä kuin aiemmassakin tuotantoerässä.

Aluksi näytti siltä, ettei tämäkään kaapeli siirrä dataa, mutta liitintä heiluttamalla sopiva kontakti älypuhelimeen kuitenkin löytyi. Vaikka liittimen pitäisi olla standardoitu, jostain syystä kaikki eivät istu kunnolla Samsungin perään.

Niin, se kolmas kaapeliostos oli pelkkä välikappale micro-USB:stä USB-C:hen ja se toimi ongelmitta. Paketissa oli myös näppärä ison USB:n ja USB-C:n välikappale.

Tarinan opetus: kannattaa ottaa matkalle mukaan vain toimivaksi havaittuja kaapeleita. Jos joutuu ostamaan kaapelin matkalla, ei kannata luottaa pakkausmerkintöihin. 

5 kommenttia:

  1. Googlen insinöörin aloittama USB-C-piuhojen arvostelu on hyvä lukea:

    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vnpEXfo2HCGADdd9G2x9dMDWqENiY2kgBJUu29f_TX8/pubhtml#

    Taustaa vaikka

    https://gizmodo.com/a-google-engineer-is-publicly-shaming-crappy-usb-c-cabl-1742719818

    USB-C:ssä on siis sen verran tiukat toleranssit, että mikä tahansa kaapeli ei oikeasti toimi ja huono piuha voi kai teoriassa jopa rikkoa laitteen.

    Esimerkki huonosta yksityiskohdilla: https://www.amazon.com/review/R2XDBFUD9CTN2R/

    VastaaPoista
  2. Toimiiko muuten pikalataus ilman datapiuhoja kaapelissa? Puhelin ja laturihan neuvottelevat jännitteestä. Eikö tämä vaadi datapiuhoja?

    VastaaPoista
  3. Hyvä pointti, luultavasti pikalataus vaatii datapiuhoja. Täytyy kokeilla asiaa seuraavaan kirjoitukseen.

    VastaaPoista
  4. Latausvirta pelkällä virtakaapelilla 0,49 ampeeria, virta+data-kaapelilla 1,57 ampeeria. Puhelimena Samsung S9 ja Samsungin laturi. Ero latausnopeudessa siis kolminkertainen.

    VastaaPoista
  5. Itsesaissa ero on enemmänkin. Samsungin pikalataus on 15 wattia (9 V, 1,67 A). Peruslataus on 2,5 wattia. Tosin latauksen loppupuolella tehoa tietääkseni vähennetään.

    Julkisissa latauspisteissä suositellaan käytettäväksi pelkkää latausjohtoa tietoturvan takia, mutta näissä usein ollaan vain vähän aikaa, jolloin nopeammasta latauksesta olisi hyötyä. Toki nämä eivät välttämättä tue pikalatausta, mutta kai ihan normaali USB:kin voi antaa enemmän kuin 0.5 A. Nykypuhelin ei 0.5 A:lla välttämättä edes lataudu.

    VastaaPoista