perjantai 31. tammikuuta 2020

Amazon Echo Show 8

Älykaiuttimet ovat tietoturvariski, mutta ne ovat niin hauskoja, että olen hankkinut useamman mallin kokeiltavaksi.
Muutamia Amazon Echo -malleja.
Alunperin kyse oli tosiaan vain kaiuttimista, mutta uusissa versioissa on myös näyttö. Kuvassa vasemmalla uusi Echo Show 8, oikealla vanha malli. Vanha on iso ja kulmikkaan muotoilun vuoksi suorastaan ruma. Uusi malli on pyöristetty ja vähän sirompi, mutta edelleen iso. Painoa ei voi välttää, koska äänentoisto edellyttää sitä.

Vasemmalla uusi, oikealla vanha malli. Ero on tuntuva.
Saatavilla on myös pienempi Show 5, joka olisi luultavasti paras valinta: riittävän iso viiden tuuman näyttö, joskin äänentoiston kustannuksella. Pyöreä Echo Show on huono, koska siinä on laadultaan vaatimaton, pienikokoinen näyttö ja pyöreä "ruutu" vaikeuttaa käyttöä.

Kameran pimennys.
Uudessa mallissa on fyysinen painike kameran pimentämiseksi. Sitä ei voi huijata, koska kansi liukuu linssin eteen. Lisäksi on vanhaan tapaan ohjelmallinen mikrofonin mykistyspainike, mutta sen toiminnasta ei koskaan voi olla varma.

Näytöstä on yllättävän paljon iloa, sillä Echo osaa esittää tietoja graafisesti. Esimerkiksi säätila:

Säätiedot.
Perustietojen lisäksi nähdään myös tuntikohtainen arvio:

Tasaisen harmaa sää.
Kysely Englannin kuningattaresta näyttää kuvankin:

"Alexa, who is the queen of England?"
USA:n väkiluku kerrotaan numeroin ja graafisesti:

"Alexa, what is the population of US?"
Pörssikurssien tiedot ovat havainnolliset, samoin Bitcoinin arvokysely:

"Alexa, what is the value of Bitcoin?"
Musiikkia kuunneltaessa näkyy yksinkertainen kansitaide:

"Alexa, play Beethovens fifth symphony"
Kosketusnäytön ansiosta on helppo valita esimerkiksi kiinnostava letturesepti:

"Alexa, show pancake recipies"
Kuvan koskettaminen tuo näyttöön sen ohjeet:

Yksi resepteistä.
Asetukset ja kodin laitteiden hallinta on myös helppoa kosketusnäytön ansiosta:

Laitteiden hallinta.
Kun muuta ei ole, Echo Show pyörittää näytöllä kauniita valokuvia ja tarjoaa uutisotsikoita, joihin liittyy yleensä videoleike (kts. ensimmäinen kuva). Jatkuvasti vaihtuvat kuvat ja sisällöt kiinnittävät huomiota, mikä ei välttämättä ole hyvä asia. Ainakaan työpöydälle laitetta ei kannata sijoittaa, tai muuten loputkin keskittymiskyvystä ovat mennyttä. Toisaalta vaihtuvan sisällön määrään ja sisältöön voi itse vaikuttaa ja ne voi käsittääkseni kytkeä kokonaan pois päältä (en ole kokeillut).

Näytöstä ja kamerasta on iloa myös kuvapuheluissa, komennolla "drop-in" voi soittaa videopuhelun huoneesta toiseen tai jos laite on sekä kotona että töissä, myös näiden laitteiden välillä.

Jos laitteita on useita vierekkäin, ne kaikki reagoivat kutsuun, mutta tietävät toisensa ja vain yksi laitteista vastaa (yleensä lähin, koska se kuulee äänen voimakkaimpana).

Uuden Echo Show 8 hinta on noin 100 dollaria, mutta sen tilaaminen Amazonin omasta kaupasta Suomeen ei onnistu. Googlen vastaavan laitteen voi hakea vaikka Gigantista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti