sunnuntai 19. tammikuuta 2020

PortaPow USB tehomittari

PortaPow Dual USB Power Monitor on näppärä mittari, joka kytketään usb-latausjohdon väliin. Se näyttää jännitteen (3-20 V), virran (0-4 A) sekä siirtyneen tehon (mAh).

PortaPow tehomittari
Laitteella voi tutkia esimerkiksi kaapelien ja laturien vaikutusta puhelimen lataamiseen. Kuvassa Samsung S9 latautuu 1,77 ampeerin virralla, vaikka siinä on kiinni kolmipäinen latauskaapeli (ei datajohtimia).

Edellisen kirjoituksen kommenteissa kerroin mitanneeni Samsung S9:n omalla laturilla ja kaapelilla 0,49 ampereeria (ilman datajohtimia) ja 1,57 ampeeria (datajohtimilla varustettu kaapeli). Pelkkä kaapeli ei siis selitä latausvirran eroa. Tältä osin jatkan kokeiluja.

Huawein P30 Pro latautui 1,85 ampereerin virralla ja lopuksi mittari näytti 3863 mAh:n siirtymistä (akun nimelliskapasiteetti on 4200 mAh). iPhone SE otti vastaan 1491 mAh (kapasiteetti 1624 mAh). On luonnollista, että siirretty teho jää kapasiteettia pienemmäksi, sillä puhelin sulkee itsensä jo ennen kuin akku on täysin tyhjentynyt. Lataus ei siten ala ihan nollasta.

iPhone SE:n akku saattaa tyhjentyä käytössä yhtäkkisesti. Ilmeisesti akun kuluminen ei siis johdu pelkästään varauskyvyn laskusta, vaan taustalla on jotain muutakin.

Yleishavainto latauksesta on, että latauksen alussa virtaa imetään enemmän kuin latauksen loppupuolella. Ero ei kuitenkaan ole kovin suuri. Akun tultua täyteen virransyöttö tietenkin pysähtyy.

USB-muistien mittaaminen antoi kiinnostavia tuloksia. Kingstonin 64 gigan tikku kulutti 0,18 ampeeria vaikka sitä ei edes käytetty. Lexarin teratavun ssd-asema kulutti 0,33 ampeeria levossa ja 0,38 kirjoituksen aikana. Tästä huomaa ainakin sen, ettei tikkua tai ssd-asemaa kannata pitää turhaan kiinni läppärissä -- se syö akkua silloinkin, kun tikkua ei käytetä.

Vielä joulukuussa 2019 Amazon UK myi mittaria yhdeksällä punnalla, mutta sanoi "This item does not ship to Finland". Jenkki-Amazon antoi hinnaksi $12.99 ja toimituskustannuksiksi $13.16, mutta sanoo nyt "This item does not ship to HELSINKI, Finland". Tuli se kuitenkin, Amazonin laskussa veloituksena näkyi 24,60 euroa.
Amazon UK
Amazon DE
Amazon USA
Vielä joulukuussa USA:n Amazon toimitti mittarin, mutta nyt sanoo ettei onnistu:
Kuukautta myöhemmin tilaaminen ei enää onnistukaan?
Kovin vaikeaksi on tehty kansainvälinen verkkokauppa ja näinkin yksinkertaisen, halvan tuotteen tilaaminen. Tässä tapauksessa kauppa on vieläpä brittiläinen PortaPow UK, vaikka toimittajana olisikin Amazon.

Lisäys 20.1.2020: Hyvä yhteenveto erilaisista pikalataus "standardeista": https://www.digitaltrends.com/mobile/how-does-fast-charging-work/ Valmistajilla (Apple, Samsung, Google, Motorola, OnePlus...) omia tekniikoita, jotka eivät ole yhteensopivia toisten kanssa. Lisäksi USB:n oma PD (Power Delivery).

3 kommenttia:

  1. Puolitoista vuotta sitten päivitin USB-laturikannan virtamittarilla oleviin, tässä tapauksessa "Powstro"-brändättyihin, n. 5€/kpl. Kohta, TUKES testasi laitteen, muiden muuassa. Valitusta tuli käyttöohjeen puuttumisesta. Voi päätellä, että eristysvälit ym. ovat kunnossa, kun TUKES on purkanut laturin ja sahannut auki muuntajan ym.

    Käytössä, virtanäyttö on "ylivoimainen". Kaikki kaapelin, liitinasetuksen tai laitteen tilaan liittyvät vikatilanteet näkyvät virtanäytössä välittömästi. Yleisimmin kaapelista löytyy "ominaisuus".

    VastaaPoista
  2. Tuota laitetta en tunne mutta itse tilasin eBaysta Ruideng nimisen valmistajan vastaavan testerin. Hinta oli alle 18€ toimituksella.

    VastaaPoista
  3. Aliexpress myy myös parilla eurolla tämänkaltaisia mittareita USB-väylään; https://www.aliexpress.com/item/32837985522.html

    VastaaPoista