keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Microsoft Tekstin korjaustoiminnot (Microsoft Editor) huvittaa oikoluvullaan

Jokin aika sitten Microsoft julkaisi oikolukuohjelman, joka toimii Chrome- ja Edge-selainten laajennuksena. Suomeksi nimenä on Microsoftin Tekstin korjaustoiminnot. Viime viikonloppuna ohjelma ylitti ainakin somessa uutiskynnyksen, kun muutama twiittaaja kiinnitti huomiota sen web-sivun tekstisisältöön:
"Kieli opin ja kirjoitus virheet..."
Kuvausteksti on vähintäänkin koominen. Ennen Microsoft oli tunnollinen ja esimerkillinen kääntäessään palveluitaan hyvälaatuiselle suomelle (toisin kuin esimerkiksi Apple, jonka käyttöjärjestelmän kieliasu pistää vieläkin silmään), mutta viime aikoina sen verkkoteksteissä on näkynyt surkeaa konekäännöstä. Tähän kohuun Microsoft ilmeisesti reagoi, sillä nyt linkin takaa aukeava teksti on moitteetonta suomea.

Tekstin korjaustoiminnot on kaiketi tarkoitettu toimimaan Wordin web-version kanssa, mutta se toimii myös tavallisena selainlaajennuksena monien nettipalvelujen kanssa. Ei kuitenkaan kaikissa (esim. Google Docs ei toimi). Chrome-selaimessa on oma oikolukuominaisuus, mutta se ei tue suomea.

Tekstin korjaustoiminnot asentuu helposti Googlen Chrome-kaupan kautta osoitteesta https://chrome.google.com/webstore/detail/microsoft-editor/gpaiobkfhnonedkhhfjpmhdalgeoebfa. Käyttö vaatii ilmaisen Microsoft-tilin, laajempien ominaisuuksien käyttöön tarvitaan maksullinen Microsoft 365 -tilaus.

Asetukset tehdään web-sivulta:
Toiminta-asetukset
Synonyymit ei ole oletuksena päällä, mutta kokeilua varten rastitin ruudun. En myöskään estänyt lähettämästä automaattisesti tietoja, vaikka nykyisellään ohjelma saattaakin lähettää Microsoftille luottamuksellisia tekstipätkiäni.

Ainakin Twitterissä tarkistuksesta on aidosti hyötyä, vaikkei se kovin tarkka olekaan. Yhdyssanavirheet menevät läpi heittämällä, mutta osan väärin kirjoitetuista sanoista tarkastus sentään tunnistaa. "Kirjotuksen" menee läpi, mutta niin se menee Wordissäkin, kantasanana on ilmeisesti "kirjoa".

Selkeät kirjoitusvirheet on helppo tunnistaa.
Pilkkuvirheiden oikaisusta voi olla aidosti hyötyä:

Pilkku ennen että-sanaa.
Samoin tarkistus huomasi tahallisesti blogitekstin otsikkoon kirjoitetut kaksi välilyöntiä:

Kaksi välilyöntiä.
Valitettavasti tekstin tarkistus ei näytä toimivan esimerkiksi tätä blogitekstiä kirjoitettaessa, mistä siitä olisi eniten hyötyä. 

1 kommentti:

  1. Näyttää toimivan vain html-tilassa täällä Bloggerissa.

    VastaaPoista