maanantai 4. toukokuuta 2020

Canon-kamerasta webcam videoneuvotteluihin (Webcam Utility -ohjelma)

Canon on tunnetusti hidasliikkeinen ja jähmeä organisaatio. R5-kameraa on odotettu kieli pitkällä jo kuukausia, eikä R-malliin ole vieläkään tullut softapäivityksenä focus stacking -ominaisuutta, joka oli valmiina halvemmassa RP-mallissa.

Mutta joskus Canon yllättää iloisesti: se julkisti juuri ilmaisen EOS Webcam Utility -ohjelman, joka muuttaa kameran webcamiksi esimerkiksi videoneuvotteluja varten. Aiemmin tämä on vaatinut erillistä kaappauskorttia (kuten Elgato 4K, joka on koronaviruksen vuoksi loppuunmyyty koko Euroopassa). Nyt pelkkä softa riittää.

Utility-ohjelma on vasta beta, mutta näytti lyhyessä kokeilussa toimivan moitteettomasti Zoom-videoneuvottelun kanssa. Kameraksi kelpaavat uudet järkkärimallit, kuten 1 DX Mark II ja III, R ja RP, 5Dm4 sekä M6, M50, M200 ja muutama Powershot-malli. Harmi, ettei vanha 5Dm3 ole tuettujen listalla. Täydellinen lista löytyy sivulta https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/support/self-help-center/eos-webcam-utility/.

Canon ei olisi Canon, ellei tässäkin olisi outoja ratkaisuja. Ohjelma on tarkoitettu vain jenkeille ("This Software is for use in the U.S. and will not be supported outside that area"), mutta yllä oleva linkki näyttää kuitenkin toimivan (kunhan huomaa ensin klikata oman kameran tyyppiä). Ja beta-versio toimii vain Windows 10:llä, mikä on jo aiheuttanut ymmärrettävästi närää Mac-käyttäjien joukossa. Eiköhän molemmat puutteet korjata jatkossa.

EOS Webcam Utility ja Zoom.
Yksi mainio piirre on latauksen koko: vain 1,5 megatavua. Nykyään kaikki softat tai päivitykset tuntuvat olevan kymmenien megatavujen paketteja, joten pieni ja näppärä apuohjelma on enemmän kuin tervetullut.

Käyttöä varten tarvitaan jalusta ja ulkoinen virtalähde, jotta akku ei lopu kesken. Sitten vain kamerasta automaattinen virrankatkaisu pois päältä ja silmätarkennus käyttöön, jotta fokus säilyy puhujan liikkuessa.

Nykyversio siirtää vain kuvan, joten ääntä varten tarvitaan erillinen mikrofoni. Näillä eväillä saa kuitenkin videoneuvotteluihin erinomaisen kuvan- ja äänenlaadun, joka saa osallistujan loistamaan halpojen webcamien ja pätkivien Bluetooth-mikrofonien rinnalla. Tosin kaistaakin kuluu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti