keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Tekoäly tunnistaa kuvia osa 2: Google Photos ja Apple

Google Photos ja Applen Kuvat -palvelu tunnistavat kuvien sisältöä, joten kuvien haku onnistuu vaikka ei olisi nimennyt kuviaan eikä kirjoittanut niihin metatietoja. Kuvantunnistus on tullut palveluihin kuin varkain, eivätkä kaikki ole edes huomanneet koko hienoa ominaisuutta.

Googlen palvelussa on vain hakukenttä, johon haettava termi kirjoitetaan. Olin ladannut Googlen ja Applen palveluihin kasan vanhoja valokuvia ja ihmettelin, kun Google löysi kuvia ällistyttävän tehokkaasti. Vasta sitten huomasin, että haku kohdistuu automaattisesti myös avainsanoihin, tiedostonimiin ja jpeg-tiedostojen sisään kirjoitettuihin otsikoihin, joten testin koirakuvat piti tyhjentää ensin metadatasta ja lähettää sen jälkeen uudelleen.

Google tunnisti ongelmitta kaikki helpot koirakuvat.
Näyttävät koirilta ja ovatkin.
Testisarjan muokatut kuvat tuottivat tällaisen tuloksen:
Nämä kaikki näyttävät koirilta.
Googlen tekoäly tunnisti neliömäiset palapelit, mutta ei käännettyjä paloja, pelkkää kirsua tai silmää eikä kuvaa, missä silmät oli peitetty kirsun lisäksi. Myös kohinalla ja tahallisella epäterävyydellä muokatut koirakuvat tunnistuivat oikein.

Googlen sanavarastossa on myös termi koiranpentu, joka tuotti välillä yllättäviä tuloksia. Koira tulkittiin pennuksi koosta riippumatta, kunhan sen asento oli leikkisä (vrt. viimeinen kuva):

Koiranpentu on oma hakusanansa.
Ilmeisesti kuvantunnistus toimii pilvessä taustalla, koska tunnistus alkoi toimia jopa vuorokausien viiveellä ja edellytti myös selaimen ikkunan sulkemista. Tuloksena oli paljon muitakin havaintoja, mutta niistä ehkä toisessa kirjoituksessa.

Applen vastaava toiminto on testaamisen kannalta helpompi, koska iPhonen Kuvat-sovellus erottelee tulokset kriteerin mukaan: sijaintitiedot, tiedostonimet, kuviin itse lisätyt avainsanat sekä tekoälyn antama luokitus (kategorita) erottuvat tuloksista helposti. Kuvat antaa myös listan tunnistamistaan samantyyppisistä kategorioista, mistä voi olla hyötyä haun määrittelyssä.

Yllättäen haku antoi erilaisia tuloksia Mac Air -läppärillä ja iPhone 11 Pro -puhelimella. Windowsin selaimella iCloudin Kuvat antaa selata kuvia, mutta siinä ei ole hakutoimintoa lainkaan. Erillinen Windows iCloud-sovellus saattaisi näin tehdä, sitä en kokeillut.

Macissä hakukenttään kirjoitettu kissa näyttää joukon automaattisen luokittelun kategorioita:

Kissa-aiheisia kategorioita.
Jostain syystä monet kategoriat ovat suomen taivutusmuodoissa ("Kissaeläimen"), mikä kertoo jonkinlaisesta konekäännöksestä.

Kuvassa alkaa varmaan kiinnostaa, mikä on se yksi kissa, joka ei kuulu Kissaeläimen kategoriaan. Se paljastuu vertailemalla hakutuloksia keskenään. Ensin Kissa:
Kissa-haun tulokset.
Ja sitten Kissaeläimen:
Yksi kuva enemmän.
Kahdesta lähes identtisestä kissakuvasta vain toinen on luokiteltu kissaksi, molemmat kissaeläimiksi. Tutkimattomia ovat tekoälyn tiet.

Koira-haku antaa tällaisen tuloksen:
Macin koira-hakusana.
Tuloksia on vähemmän kuin Googlen listassa. Ensimmäinen kuva näyttää koiralta, mutta on itse asiassa vuohi. Palapelikuvia algoritmi ei tunnista lainkaan.

iPhonessa haku antaa erilaisia tuloksia. Teksti "indeksoidaan" näkyi sinnikäästi kuvien alareunassa, joten ilmeisesti hakutoiminto analysoi kuvat paikallisesti eikä pilvessä. Sellainen ratkaisu tuntuu oudolta.

Kissaeläin-haku antaa tällaisia tuloksia:

Kissaeläimet iPhonessa.
Myös koira-haun tulokset ovat erilaiset kuin Mac Air -koneessa.

Koiratulosten alku.
Listan lopusta löytyvät tutut testikuvat, myös 4x4 ruudukko (mutta ei isompia).

Koiratulosten loppu.
Tekoälyhaku toimii niin hyvin, että siitä on aidosti hyötyä. Joskus tulokset suorastaan yllättävät. Kannattaa kokeilla, millaisia tuloksia omasta kuva-arkistosta löytyy!

Seuraavassa kirjoituksessa kokeilussa parempi analysoija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti