tiistai 12. toukokuuta 2020

Tekoäly arvioi ministerien ikää kuvan perusteella

Edellisen kirjoituksen aiheena oli Everypixel-palvelu, jossa on monia kiinnostavia ominaisuuksia. Yksi niistä arvioi kuvassa näkyvän ihmisen ikää. Microsoftilla on vastaava palvelu osoitteessa https://www.how-old.net/.

Iän arviointi on yksinkertaista: annetaan tekoälylle valtava joukko ihmisten kasvokuvia ja niihin liittyvä ikätieto. Koneoppiminen muodostaa neuroverkon, joka tunnistaa kasvoista piirteitä ja yhdistää ne ikätietoon. Sitten vain kokeilemaan, millaisia arvioita uudet henkilöt saavat.

Kokeilua varten etsin netistä kuvia, joissa esiintyy hallituksen maailmankuulu naisviisikko. Todelliset iät ovat (syntymävuoden mukaan laskettuna suhteessa vuoteen 2020): Sanna Marin (35), Katri Kulmuni (33), Li Andersson (33), Maria Ohisalo (35) sekä Ann-Maja Henriksson (56).

Ensimmäinen testikuva:
Ensimmäinen testikuva
Tässä kuvassa Andersson 31, Kulmuni 29, Marin 30 ja Ohisalo 36.

Toinen testikuva.
Tässä Andersson 29, Kulmuni 29, Marin 35, Henriksson 44 ja Ohisalo 33.

Kolmas testikuva.
Kolmannessa kuvassa Andersson 32, Kulmuni 30, Marin 31 ja Ohisalo 32.

Neljäs testikuva.
Neljännessä kuvassa Andersson 24, Kulmuni 27, Marin 34, Henriksson 52 ja Ohisalo 33.

Kaikki neljä lehtikuvaa ovat ilmeisesti samasta tilaisuudesta Smolnasta. Siksi viides kuva on kiinnostava, koska siinä ministerit poseeraavat omissa passikuvissaan.

Viides testikuva.
Tässä Andersson 27, Kulmuni 20, Marin 30, Henriksson 49 ja Ohisalo 31.

Viiden testikuvan keskiarvot ovat Andersson 29, Kulmuni 27, Marin 32, Henriksson (3 kuvaa) 48 ja Ohisalo 33. Tarkimmin ohjelma arvioi Ohisalon iän, sillä keskiarvo 33 on kaksi vuotta todellista ikää nuorempi. Tekoälyn mielestä Ohisalo on siten eniten ikäisensä näköinen. Pahimmin pieleen menee Henriksson, jonka kohdalla 48,3 vuoden keskiarvo on peräti 7,7 vuotta todellista nuorempi. Marinilla ero on kolme vuotta, Anderssonilla 4,4 ja Kulmunilla 6 vuotta.

Eniten hajontaa on Henrikssonin ja Kulmunin kuvissa, vähiten Ohisalon kuvissa. Kulmunin tulosta selittää viimeinen kuva, jonka tekoäly arvioi peräti 13 vuotta todellista ikää nuoremmaksi.

Merkillepantavaa on, että vaikka neljä ensimmäistä kuvaa on otettu samassa tilanteessa, arviot kunkin ministerin iästä vaihtelevat 7, 3, 5, 8 ja 5 vuoden verran. Kuvakulma, valaistus ja ilmeisesti myös kuvatiedoston koko ja laatu vaikuttavat analyysin tulokseen.

Koiran tunnistaminen kuvasta on helppoa, iän arviointi on paljon vaikeampaa. Todennäköisesti tekoälyn ikäarvio olisi tarkempi kuin mihin suurin osa oikeista ihmisistä pystyy.

Osui silmään sopivasti Iltalehden juttu, jossa Tia Andersson valittaa muiden arvioivan hänet kymmenen vuotta todellista, pian 40 vuoden ikää nuoremmaksi. Jokainen voi tehdä oman arvionsa, mutta Microsoft arvioi iäksi 39 (täsmälleen oikein) ja Everypixel 45 vuotta.
Everypixel arvioi iäksi 45 vuotta.
Ehkä puolueeton algoritmi osaa sittenkin arvioida ihmisten ikää paremmin kuin me ihmiset itse?

Lopuksi tuttu varoituksen sana: jos olet huolissasi tietosuojasta, ei kannata lähettää omaa kuvaansa arvioitavaksi. Koskaan ei voi tietää, mihin käyttöön kuvat päätyvät.

Lisäys 13.5.2020: Joku ehti jo kritisoida iän päättelemistä kuvan perusteella. Päivän Hesari antaa esimerkin käyttökohteista: "Vastaavasti yhtiön järjestelmä voisi tunnistaa, kuinka paljon ihmisjoukossa on esimerkiksi yli 70-vuotiaita. Näin saataisiin nopeasti tietoa, että viruksen kannalta riskiryhmään kuuluvia on kerääntynyt johonkin enemmän kuin suositellaan." Käyttökohteita siis löytyy, eri asia on, miten luotettavasti yli 70-vuotiaiden tunnistus toimisi ja miten perusteltua se olisi edes ajatuksen tasolla.

1 kommentti:

  1. Veikkaan, ettei ole viidennessä passikuvia, koska niissä ei varmaan ministeritkään saa hymyillä...

    VastaaPoista