tiistai 2. kesäkuuta 2020

DosBox ajaa nostalgisia ohjelmia ja pelejä

Uusissa Windows-versioissa ei enää ole DOS-tilaa lainkaan, joten vanhat merkkipohjaiset sovellukset jäävät ajamatta. Unohduksen yöhön ne kuuluvatkin. Moni voi tosin kaivata vanhoja legendaardisia pc-pelejä tai haluta pelastaa Wordstarilla tai WordPerfectillä aikoinaan tekemänsä opinnäytetyön.

DosBox on emulaattoriohjelma, joka herättää vanhat dos-ohjelmat henkiin. Toinen vaihtoehto on asentaa aito DOS virtuaalikoneeseen (esim. VirtualBox), mutta DosBox on helpompi eikä tarvitse alkuperäisiä dos-levykkeitä.

Käynnistyksen jälkeen.
DosBox käynnistyy Z-asemalta ja ajaa AUTOEXEC.BATin, joka asettaa SoundBlaster-äänikortin keskeytyksen (I), osoitteen (A), DMA-kanavan (1) jne. Tästä jo näkee, mihin tekijät ovat ohjelman ajatelleet. CD-ROMin käyttöönotto voi vaatia pientä viilausta, mutta onnistuu sekin.

DosBox ei ole aito DOS, joten kaikki wanhat komennot eivät toimi. Emuloitu MEM näyttää muistialueiden määrät:

Muistialueet.
Vau, täysi 640 kilon perusmuisti (lähes), ylämuistialueen lohko ja peräti 15 megatavua jatko- ja EMS-muisteja. Harvalla oli tällaista arsenaalia omassa koneessaan.

Ajamani nopeustestin perusteella DosBox vastasi 10-12 MHz 286-prosessoria. Mutta mikä parasta: nopeutta voi nostaa tai laskea F11- ja F12-toimintonäppäimillä. Kuin ohjelmallinen turboruuvi, joka nosti nopeuden muutamalla painalluksella yli kolminkertaiseksi. Olisipa tällainen turbo ollut koneissa silloin DOS-aikanakin!

DOS-asema täytyy kiinnittää emulaattoriin mount-komennolla. Esimerkiksi MOUNT C C:\user\matti\dosprogs kytkee hakemiston näkymään DOSille kiintolevynä, jonka päähakemisto alkaa ko. tasolta.

Sopivasti levyltä löytyi Flight Simulator 4 dos-versio jostain 1980-luvun lopulta. Se lähti käyntiin heittämällä:
Flight Simulator FS4 valmiina nousuun.
Tietenkin emulaattorilla voi ajaa myös vanhoja hyötyohjelmia, kuten vanhaa Wordstaria.

Wordstar 3.4 jostain 80-luvulta tämäkin.
DosBox on saatavilla myös Mac-koneille. MacOS-versiosta riippuen sen asennus antaa erilaisia suojausvaroituksia, mutta kunhan lataa ohjelman suoraan sivustolta, mitään vaaraa ei pitäisi olla.

Käytännön ongelmana on tilde-merkki, jonka MOUNT-komento tarvitsee viittauksena kotihakemistoon. Sekin löytyy oikealla näppäinyhdistelmällä: KEYB SU -komennon jälkeen oikea Alt, ¨ ja lopuksi vielä välilyönti.

Ja näin saadaan käyntiin todellinen sekasikiö: WordPerfect 5.0 kaikkine ohjauskoodeineen 2020-luvun graafisessa ympäristössä!
Merkkipohjainen WordPerfect 5.0 Macissä
Jos ei muuta, niin WP:n ajaminen Macissä opettaa havainnollisesti, miten paljon tietotekniikka on kehittynyt muutamassa vuosikymmenessä. Tämän päivän sovellusten graafisuus ja käytön helppous ovat aivan eri tasolla kuin kultaisella DOS-aikakaudella 1980- ja 1990-luvuilla.

1 kommentti:

  1. Kyllä Windows 10ssä on edelleen DOSboksi, jonka saa esille ajamalla komennon cmd. Tosin 64-bittisessä Windowsissa se ei enää pysty ajamaan 16-bittisiä DOS-ohjelmia. Tämä oli ongelma koska minulla oli vanha itse tekemäni DOS-ohjelma, jota käytin silloin tällöin. Ajoin sitä ensin Dosboxilla, mutta se pyrki kaatuilemaan ilmeisesti sen tukemien grafiikka-ominaisuuksien takia. Siirryin myöhemmin Vdos-nimiseen ohjelmaan josta oli jätetty grafiikkaominaisuudet pois joten se on luotettavampi. Vdosiin on myöhemmin lisätty 4dosin komennot jolloin sen nimi on muistaakseni VDos+. Joten kyllä DOS-ohjelmia edelleen pystyy ajamaan.

    VastaaPoista