Windowsissa on melkeinpä piilotettu etäkäyttöohjelma, joka on tarkoitettu etätuen antamiseen. Jos joudut tarjoamaan puhelintukea vaikka sukulaisille, vuorovaikutteinen etäkäyttöohjelma on hyvä apu.
Mutta mikä sen ohjelman nimi on? Jonkin käsittämättömän sotkun seurauksena Microsoftin opastus kutsuu ohjelmaa nimellä Pikatuki. Sivulla "Tietokoneongelmien ratkaiseminen etäyhteyden välityksellä" sanotaan: "Pikatuki on uusi Windows 10:n sovellus, jonka avulla voit saada ja antaa apua etäyhteyden välityksellä."
Mitään Pikatuki-sovellusta ei ole. |
Ikään kuin sotku ei olisi muuten riittävä, ohje neuvoo hakemaan sovellusta nimellä Pikatukit, joka ei tietenkään löydä mitään.
Microsoftin suomennokset olivat ennen laadukkaita. Jotain on muuttunut, sillä nykyään Windowsissa on käännösvirheitä, jotka säilyvät vuodesta toiseen. Niitä ei edes viitsitä korjata. Pikatuki-sekoilu on silti omaa luokkaansa, etenkin kun virhe sattuu vielä apua tarvitsevan ja muutenkin hämmentyneen käyttäjän kohdalle. Tälle vetävät vertoja vain Microsoftin koneellisesti kääntämät nettisivujen tekstit, joista saa hädin tuskin selkoa.
Ohjelman oikea nimi on Pikaopastus (järjetön nimi sinällään, Pikatuki olisi oikeampi). Sekä avun käyttäjä että tarjoava käynnistävät sen ja valitsevat roolinsa. Tarvitsijalta kysytään lupa koneen käytölle:
Hallinnan myöntäminen. |
Parasta on, että kuusinumeroisen koodin avulla koneet löytävät toisensa helposti, joten ohjelma sopii myös tumpelolle.
Apua tarjotessani ihmettelin, miksei avuntarvitsija saanut ohjelmaa käynnistettyä. Piti lähteä paikan päälle ja siellä huomasin, että hänellä oli englanninkielinen Windows-versio, jossa ohjelman nimenä onkin Quick Assist (taas yksi syy, miksi nimen pitäisi olla Pikatuki).
Sen jälkeen avustettavan koneen työpöytä näkyy avustajalle ikkunassa:
Avustaja näkee avustettavan työpöydän. |
Erona Etätyöpöytä-sovellukseen on, että molemmat voivat käyttää konetta vuorotellen. Toinen ero on siinä, että "Pikaopastusta" pystyy käyttämään myös Windows 10:n kotiversiossa.
Nuo käännökset ovat ongelmallisia myös silloin, kun ne ovat enemmän oikein. Nimittäin kun käyttää yhtä tietokonetta englanninkielisenä Windowsilla, ja välillä taas toista konetta suomenkielisenä, niin ei ole yksi tai kaksi kertaa kun jää miettimään että mikäs se-tai-tämä ohjelma/komento/tms olikaan sillä toisella kielellä.
VastaaPoistaVähän kaipaisi sellaista kääntäjää tai vastaavaa sivustoa, josta voisi käydä nopeasti katsomassa mikä mikäkin termi on suomeksi/englanniksi.
Tämä ongelma tulee esiin myös Microsoftin tukisivuilla, jostain kumman syystä täältä Suomesta käsin ohjautuu aina suomenkielisille tukisivuille, ja jos käytössä on se englanninkielinen Windows, niin siinä saa arvuutella että mikäs vaikka tuo mainittu Pikaopastus olisi englanniksi. Asia itseasiassa ratkeaisi sillä, että tukisivustolla olisi aina linkki myös kyseisen aiheen englanninkieliseen versioon.
Itselläni oli aikoinaan ongelmia Mac OS:n kanssa ja ongelman tiimoilta soitin applen tukeen. Ilmeisesti myöskin Mac OS:n on sisäänrakennettuna etätukisysteemi (ainakin heidän omalle tuelle). Asiakaspalvelija vain kyseli, saako yhdistää apple tunnuksen päässä olevaan maciin ja sitten vain katselin kun kursori vaelteli ruudulla. Mitään erillisiä nappeja ei itse tarvinnut painaa, eikä asennella mitään ohjelmia.
VastaaPoistaSamoin netflixillä on "sisäinen puhelin" asiakaspalveluun. Ainakin iOS-appsista pystyi suoraan soittamaan netflixin asiakaspalveluun. Se siis ei ollut pelkkä linkitetty numero, joka avaa puhelun. Vaan täysin appsin sisäinen oma puhelujärjestelmä.
Tuo on muuten ihan ok työkalu, mutta vaatii Microsoft accountin luomista ainakin jos olet se yhteyttä ottava osapuoli. Teamviewer pelaa ilman mitään accountteja.
VastaaPoista