Ylen TV-uutiset käyttää etähaastatteluihin Googlen ohjelmaa, joka esittää henkilön nimen näytön vasemmassa alareunassa. Etunimi leikkautuu ikävästi television näytöllä.
Televisio leikkaa etunimeä. |
Luulin ensin, että kyse on lähetyspään ongelmasta - ettei tietokoneen kuva täysin sovi Ylen järjestelmiin. Mutta kun katsoin haastatteluja Yle Areenan mobiilisovelluksella tai tietokoneen selaimella, nimi näkyi kokonaan. Nimi näkyi kokonaan myös silloin, kun uutisia katsoi television omalla Yle Areena -sovelluksella television kautta. Vika ei selvästikään ollut lähetys- vaan vastaanottopäässä.
Yle Areenan kautta otettu kuva ja live-tv-lähetyksestä otettu valokuva kertovat ettei ero ole suuri.
Yle Areena tietokoneen kautta. |
Vertailun vuoksi sama kuva televisiosta:
Television kuva on rajatumpi ja sävyltään kylmempi. |
Kun sama ilmiö esiintyi uudella LG:n 65-tuumaisella OLED-televisiolla, oli pakko uskoa, että kyseessä on tosiaan vanha overscan-ilmiö. Analogia-aikaan tuotannossa vältettiin kuva-alan reunoja, koska kuvaputkella juovien kohdistus ei ollut aivan tarkkaa. Lisäksi kuvaputkien reunat olivat hieman kaarevia ja osa niistä jäi television muovikuorten sisään.
LG-television asetuksista kaivamalla löytyi oikea kohta. Kaikilla valmistajilla asetus on piilotettu kuvasuhdevalintojen yhteyteen, vaikka tarkkaan ottaen kyse ei ole kuvasuhteesta. Se on aina sama 16:9, overscan vain leikkaa hieman jokaisesta reunasta.
Overscan poistetaan valitsemalla Aspect ratio: Just Scan - Off |
Tämän jälkeen haastateltavan nimi näkyy kokonaisena myös live-lähetyksissä. Jätin omaan televisiooni käyttöliittymän englanninkieliseksi, joten Just Scan saattaa näkyä suomenkielisessä versiossa harhaanjohtavasti Vain haku -nimellä.
Itselleni on täydellinen arvoitus, miksi nykyisillä paneelitelevisioilla käytetään oletusarvona vanhan kuvaputkitelevision tarvitsemaa kuvanrajausta, jolle täysin digitaalisessa tuotanto- ja jakeluketjussa ei pitäisi olla mitään tarvetta.
Yleensä overscania ei huomaa, koska historiallisista syistä reunoja ei käytetä. Etähaastatteluohjelma sijoittaa kuitenkin henkilön nimen aivan vasempaan alakulmaan. Rajaukset saattavat haitata myös tietokonepelien lähettämistä televisiossa (Counter Strike -turnausten televisiointi ym).
4K-televisioilla rajauksesta on pelkkää harmia, sillä se vaikeuttaa ylösskaalauksen toimivuutta. 1080:n vaakarivin tuplaaminen 2160:een on teknisesti helpompaa kuin noin 1000 rivin 2,16-kertaistaminen.
HDMI-tuloliitännöissä overscan ei yleensä ole käytössä, joten Windowsin työpöytä ja pelit näkyvät virheettömästi reunasta reunaan. Vanhoilla televisioilla tämäkään ei aina ole varmaa.
Kiinnostavaa muuten, ettei televisioissa ole tekijänoikeussyistä enää lainkaan kuvan lähtöliitäntöjä. Analogiatelevisioissa vähintään toinen SCART antoi kuvasignaalin myös ulospäin. Tietääkseni yhdessäkään nykytelevisiossa HDMI-liitäntä ei anna kuvaa ulos (HDMI OUT), kaikki ovat vain HDMI IN. Lähtöliitännästä olisi ollut tässä hyötyä, niin olisi saanut ruutukaappauksia suoraan tv-kuvasta. Nyt ainoaksi keinoksi jäi käyttää kameraa.
Tietääkseni yhdessäkään nykytelevisiossa HDMI-liitäntä ei anna kuvaa ulos (HDMI OUT), kaikki ovat vain HDMI IN.
VastaaPoistaOngelma ei ole sinänsä tekijänoikeudet, vaan se että HDMI-standardi on kuvan siirron suhteen yksisuuntainen. Vanhoissa scarteissa oli valmiiksi pinnit lähdölle ja tulolle, HDMI:ssä sellaista ei ole. Toki HDMI-piuhasta menee läpi Ethernet ja vaikka ARC, mutta se perusvideo on aina yksisuuntainen ihan rautatasolla. Tämän seurauksena ei valmistajat ole halunneet laittaa HDMI outtia telkkareihinsa.
Jos haluaa HDMI:tä reitittää eri laitteille, niin ei kuin hankkimaan HDMI-kykyinen vahvistin tai vaikka tämmöinen simppeli splitteri:
https://www.amazon.com/HDMI-Splitter-1x2-60Hz-l-b-y/dp/B08D9BCX1R/ref=sr_1_3
Ja broadcast-telkun sitten voi ottaa talteen vaikka digiboksilla tai PC:llä.
HDMI on yksisuuntainen, mikä vaatisi videotallenninkäytössä (nauhoitus/toisto) kaksi rinnakkaista HDMI-kaapelia. Se ei kuitenkaan selitä, miksei telkkareissa voisi olla erikseen HDMI OUT, josta signaalin saisi tallentimeen tai otettua esim. ruutukaappauksia (no, niille harvalla on tarvetta).
VastaaPoistaOletan tämän johtuvan tekijänoikeussyistä. Samoista syistä mikään televisio ei tietääkseni tallenna usb:n kautta hd-videota salaamattomana. Kaikki usb-tallennukset ovat siis pelkkää ajansiirtoa ja sidottuja alkuperäiseen televisioon. Niitä ei myöskään voi lukea tietokoneella.
Splitteri minulla onkin, tosin hankittu videoneuvotteluja varten, jotta saan tietokoneen lähettämän hdmi-kuvan myös prompterille.
Pointti on että HDMI outputtia varten tarvittaisiin lisärautaa joka maksaa, ja ominaisuus on sen verran marginaalinen että kovin moni ei käytä. Video pitää purkaa näyttöpaneelia varten joo, mutta sen työntäminen vielä HDMI:stä ulos pakkaamattomana kustantaisi kuitenkin.
VastaaPoistaJos haluaa tallenteensa ulos telkkarista, sen voi tehdä jos viitseliäisyyttä riittää. Työkaluja löytyy, esim. LG:n osalta https://github.com/openlgtv/epk2extract - ainoa mitä tarvitsee on kaivaa esiin telkkarin generoima kryptoavain, https://rootmy.tv/.
Telkkarin roottaamiseen on monta hyvää syytä mutta tallenteiden ottaminen ulos on niin marginaalitapaus että ei oikein viitsi. Jos moista harrastaisi niin on helpompaa vain hankkia DVB-vastaanotin PC:hen kiinni. Mutta siitä vain jos harrastuneisuutta riittää..
Itselläni tuo menee päinvastoin. Niin LG:n oledissa kuin Samsungissakin (asetuksen suomenkielinen nimi "sovita näyttöön"), Eli kun sen laittaa PÄÄLLE, ruutu "pienenee" ja yläkulman kanavalogot vetäytyy keskemmälle ruutua. Vai onko se sitten suomenkielisessä päinvastoin. Kuitenkin jos laitan asetuksen "off" silloin logo suurenee ja vetäytyy lähemmäksi television reunoja.
VastaaPoistaKiitoksia! Kaivelin vanhan littutelkkarini asetuksia ja sieltähän se löytyi... en enää muista millä nimellä, mutta nyt tietokoneen työpöytä näkyy kokonaisuudessaan. Ja ettei jopa televisiolähetysten laatukin parantunut samalla, ainakin siltä se tuntuu mutu-tuntumalla.
VastaaPoistaLG:n kaukosäätimestä kun painat kolmen pisteen (...) näppäintä ja valitset Capture, niin saat ruudunkaappauksen. En sitten tiedä miten tämän jpg kuvan saisi telkkarista tietokoneelle...
VastaaPoistaToisessa LG-televisiossa on Magic Remote ja siinä on kolmen pisteen painike, mutta avautuvassa valikossa ei ole Capture-vaihtoehtoa. Youtube-videossa se kyllä näkyy: https://www.youtube.com/watch?v=V8OCaO-gqVE
VastaaPoistaToisessa LG-televisiossa on perinteinen kaukosäädin ja siitä ei löydy kolmea pistettä vastaavaa painiketta lainkaan.