Fitbit-aktiivisuusrannekkeet uudistuvat säännöllisesti. Nyt on vuorossa jo viides sukupolvi, Fitbit Charge 5. Sen näkyvin uudistus on värinäyttö:
Värit selkeyttävät näyttöä. |
Värit ovat nykyaikaa ja selkeyttävät mukavasti näyttöä. AMOLED-näytön tarkkuus on 326 ppi, joten kuvanlaadussa ei ole moittimista. Jokaisen mallin myötä myös laturin kytkentä on vaihtunut. Nyt se perustuu magneettiseen vastakappaleeseen, joka nappaa kiinni ja irtoaa helposti. Viidestä eri ratkaisusta tämä on selvästi kätevin.
Uutta on myös sisäänrakennettu GPS, jolla lenkin saa talteen ilman älypuhelintakin. Useimmilla puhelin lienee kuitenkin matkassa jo ihan turvallisuuden vuoksi, joten paikannuksen merkitys ei ole kovin suuri.
Aiemmissa malleissa oli yksi mekaaninen painike, nyt siitä on luovuttu. Umpinainen kuori tekee laitteesta vesitiiviin aina 50 metriin asti, mutta saunaa se ei kestä. Painikkeen poistuminen on kaksiteräinen miekka, sillä esimerkiksi kellonajan tarkistaminen kävi ennen helposti painikkeesta. Nyt rannetta joutuu heilauttamaan sopivasti, jotta näyttö aktivoituu. Esimerkiksi luennolla tai ruokapöydässä temppu on hankala ja saa kaipaamaan edellistä versiota. Ja edellisenkin mallin luvattiin olevan vesitiivis 50 metriin.
Näytön saa näkymään myös pysyvästi, mutta se lyhentää tietenkin akkukestoa. Ilman jatkuvaa näyttöä yhdellä latauksella selviää koko viikon, mikä riittää mainiosti.
Toimintoja hallitaan kosketusnäytöllä, mikä yleensä toimii, mutta ei ihan aina reagoi odotetusti. Ranneke ilmoittaa myös puheluista ja tekstiviesteistä, mutta jostain syystä ranneke värisee määräajoin koko puhelun keston ajan, mikä on ärsyttävää. Aiempi malli värisi vain puhelun tullessa.
Puhelimessa toimiva Charge 5:n hallintaohjelma on yhtä havainnollinen kuin ennenkin. Nyt se näyttää lisäksi hengitystiheyden nukkuessa, happisaturaation, sykkeen epäsäännöllisyyden (Heart rate variability) millisekunneissa sekä ihon lämpötilan yöllisen muutoksen. Stressitilan seuranta huomioi syketiedot, unirytmin ja urheilusuoritusten määrän. Charge 5 tunnistaa automaattisesti monet liikuntamuodot, joten niiden kirjaaminen ei unohdu.
Unitiedot eri vaiheineen, leposyke ja erilaiset numeeriset tiedot (askeleet, kerrokset, sykkeen sijainti eri tiheysmäärillä) ovat entisellään.
Kehittyneemmät ominaisuudet vaativat 9 euroa kuussa maksavan Premium-tilauksen. Siihen sisältyy monipuolisempien analyysitietojen lisäksi jaksamisesta kertova päivittäinen Daily Rediness -infopaketti. Ensimmäiset kuusi kuukautta ovat maksuttomia, joten palvelun hyödyllisyys on helppo arvioida.
Entiseen tapaan kosketusnäytöltä voi ohjata Bluetoothin avulla Spotify-toistoa ja suorittaa lähimaksuja Nordean kortilla, mutta sormenjälki- ja kasvotunnistuksen puuttuminen tekee maksamisesta kömpelöä. Helpointa käyttää jatkossakin puhelinta.
Sydäntä seuraava EKG-ominaisuus olisi mainio lisä, mutta se ei ole Suomessa käytettävissä.
Rannekkeen hinta on noin 180 euroa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti