maanantai 7. helmikuuta 2022

Edullinen hdmi-kamera videoneuvotteluihin ja demokäyttöön

Etätyöbuumi on saanut monet rakentelemaan kotistudioita, joissa video tulee oikeasta kamerasta mikseriin. Mutta entä jos haluaa useampia kameroita? Olisi näppärää, jos käytössä olisi kasvokameran lisäksi toinen kamera, joka näyttäisi esimerkiksi tuote-esittelyn kohdetta tai laajempaa kuvakulmaa puhujasta. 

Usb-kameroita on vaikka minkälaisia, mutta pienet videomikserit haluvat hdmi-signaalin ja silloin vaihtoehtoina ovat lähinnä järjestelmäkamerat. Niistäkään ei aina saa ulos puhdasta hdmi-signaalia ("clean hdmi") eikä niissä ole virransyöttöä, jolloin ollaan akun varassa.

Paras ja edullisin löytämäni ratkaisu on Hero action-kamera. Vaikka kamera on tarkoitettu urheilusuoritusten ja seikkailujen kuvaamiseen, se sopii myös jalustalle ja toimistoon. Mutta hommassa on muutama jippo.

Yllättäen vanhat Hero-mallit ovat parempia kuin uudet, koska kaikissa uusissa malleissa ei ole hdmi-ulostuloa. Vanhoja Heroja saa Huutonetistä ja Torista kohtuuhintaan 100-200 eurolla. Itse päädyin Hero 4:ään, joka taitaa olla ensimmäinen hdmi- ja usb-liitännöillä varustettu malli. Usb-liitäntä on tarpeen siksi, ettei olla pelkän akun varassa.

Hero 4 Black.

Hero 4 on tulitikkuaskin kokoinen, hieman paksumpi. Black-mallissa on korkeampi 4K-kuvataajuus, Silver-mallissa puolestaan takaseinän oma videonäyttö. Silvereitä tuntuu liikkuvan enemmän, mutta itse halusin mustan sen 4K-kuvauksen vuoksi. Valinta oli kuitenkin turha, sillä 4K-tilat toimivat vain laajimmassa polttovälissä, mikä sopii johonkin extreme-urheiluun mutta ei omaan käyttööni. Kumpi tahansa kelpaa siis toimistokäyttöön.

Asetuksia hallitaan pieneltä näytöltä, joka kolmen painikkeen ohjauksessa on yksi hankalimmista ikinä tapaamistani. Onneksi sitä ei juuri tarvita, kun 1080-tila ja 25 fps on kerran valittu käyttöön sekä polttoväli asetettu omaan käyttöön sopivaksi.

Valikko vaatii sorminäppäryyttä, vähän liikaakin.

Hdmi-liitäntä on micro-tyyppiä, joten tarvitaan taas uusi välikaapeli eikä järkkäreissä yleinen mini-kaapeli tietenkään kelpaa. 

Microsd-korttipaikka sekä usb- ja hdmi-liitännät.

Oletusarvona kamera lähettää hdmi:n kautta myös asetukset, mutta ne saa kytkettyä pois käytöstä Settings OSD-kohdasta. Tuloksena on ihan kelpo kuva videoneuvottelukäyttöön. 

Kamerassa on vain yksi ongelma: sen pohjassa ei ole jalustakierrettä. Kamera on tarkoitus asettaa läpinäkyvään koteloon, joka suojaa laitetta seikkailujen aikana. Kotelon pohjassa on mahdollisuus erilaisten jalustojen kiinnittämiseen, mutta kaikissa on sama ongelma: hdmi-kaapelia ei voi silloin käyttää.

Nyt hakusessa on jonkinlainen tuki tai kehikko, jolla kameran saisi kiinnitettyä pieneen jalustaan. Ehkä selfie-tikkujen puolelta löytyisi jokin malli, joka toimii näin pienen kameran kanssa.

Onko muita ehdotuksia pieneksi ja halvaksi hdmi-kameraksi?

6 kommenttia:

 1. 4K-kuvataajuus? Mietipä uudelleen.

  VastaaPoista
 2. Black-malli pystyy 25/30 kuvaan sekunnissa (fps) 4K-tilassa, Silver vain 15 kuvaan.

  VastaaPoista
 3. Kyllä GoPro-yhteensopivista koteloista löytyy myös malli, jossa liittimet jää näkyville. Se on siis pelkkä kehys/reunat, ei vedenpitävä kotelo. Ja sen saa sitten jalustakierreadapteriin. Esim tässä tuoreempien Herojen kyseinen kotelo, ainakin joku vuosi sitten löytyi myös vanhemmille Heroille: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/58535/ktrkb/GoPro-The-Frame

  VastaaPoista
 4. Totta, tällainen on myös Hero4:lle (https://varuste.net/p58592/gopro-the-frame), mutta näyttää olevan loppu kaupoista, kun malli on niin vanha. Keksin kuitenkin tavan saada Hero kiinni selfie-tikun pidikkeeseen, teen siitä oman postauksen.

  VastaaPoista
 5. Tämän kameran mukana tulevaan kehykseen menee myös Hero4, joka minulla on autokamerana nyt seitsemättä vuotta:

  https://www.k-rauta.fi/tuote/action-kamera-camlink-4k-ultra-hd-wifi/5412810247202

  Kehyksessä on itsessään kierteet jalustaruuveille sekä ylä- että alapuolella. Tässä Camlinkissä on HDMI-out (micro) ja virtaa syö micro-USB:stä, jotka liittimet ovat turhan lähellä toisiaan. Se ei pärjää Herolle varsinkaan 4K:lla mutta menee veneessä langattomana taustapeilinä.

  VastaaPoista
 6. Itse olen huomannut, että aika monessakin tuoteryhmässä hieman vanhempi malli on parempi kuin uusin malli. Esimerkiksi ostin juuri uuden LG:n OLED-television. En ostanut kuitenkaan kaikkein uusinta 2021 mallia vaan varta vasten etsin jostain 2020-mallin. Tämä johtuu siitä, että uusimmassa mallissa "smart"-käyttöliittymä täyttää koko ruudun. Vanhemmassa mallissa on se alareunaan aukeava kätevä "appsiviuhka", jossa ennenkaikkea ei ole yhtään mainosta! Samoin tietysti sen vuoden vanhemman mallin sai aika tavalla edullisempaan hintaan. Ei ollut mikään pieni säästö, vaan lähemmäs 700 euroa.

  Toisena esimerkkinä voisin mainita vaikka M1 prosessorisen MacBook Pro:n. Ostin black fridaysta 1179 eurolla perusmallin. Mukana tuli vielä kaiken maailman ilmaista viaplayta ja kaupanpäälis- beats vastamelukuulokkeet. Uusien mallien hinnat alkaakin jostain - tuplasti kalliimpia?

  Uusimmissa 13-sarjan iphoneissa kuulemma kuolee akut ja näytöt ennenaikojaan? Olen tyytyväinen nykyiseen 12 Prohon.

  Tämä on eräänlainen evoluutiollinen juttu. Kun ensin ollaan löydetty se hinta, jonka suuri massa on valmis tuotteesta maksamaan, ei ole enää mitään muuta keinoa tahkoa se joka vuosi vain entistä enemmän rahaa (osakkeenomistajille), kuin heikentää laatua. Aina höttösemmistä materiaaleista valmistetaan ja sitten vielä ilmeisesti täytetään mainoksilla kaikki...

  Tässä alkaa oikeasti huolestumaan tekniikan puolesta, mikä se tuleva maailma on kun nykyisin kaikki maksaa joko ihan järjettömästi tai sitten se on tehty kaikkea muuta kuin kestämään. Tehdään höttösistä materiaaleista jotain kuraa. Tämä alkaa näkyä jopa autoissa. Ei se kaiken vannottu kapitalismi taida toimia kuin vain tiettyyn pisteeseen asti.

  VastaaPoista