sunnuntai 4. marraskuuta 2012

NuForce uDAC-2, ulkoinen DAC satasella

Digiexposta tarttui mukaan vähän tulitikkurasiaa suurempi laite: NuForce icon uDAC-2. Messutarjouksena hinta oli vain 99 euroa, normaalihinta hieman korkeampi (Hifi-studio, Verkkokauppa.com).

DAC on laite, joka muuntaa digitaalisen äänen analogiseksi. Tietokoneen levylle tallennetut mp3- ym. musiikkitiedostot pitää muuntaa analogiseksi signaaliksi, joka saa kaiuttimen liikkumaan edestakaisin ja tuottaa äänen, jota ihmisen korva ymmärtää. Laitteita kutsutaan myös nimellä usb-äänikortti.

USB-DAC etuseinässä on merkkivalo, kuulokeliitäntä ja voimakkuussäädin.
uDAC-2 sopii pienen kokonsa vuoksi erinomaisesti läppärin kaveriksi. Ääni tuodaan usb-kaapelilla tietokoneelta ja purkki muuntaa sen analogiseksi signaaliksi, joka voidaan edelleen viedä vahvistimelle rca-liitännän kautta. Etupaneelissa on pieni voimakkuussäädin, kuulokeliitäntä ja merkkivalo. Käyttöjännite otetaan usb-väylästä, joten erillista muuntajaa ei tarvita.

Takaseinässä on kolme rca-liitintä ja usb-sisääntulo.
Windows 7 -koneissa asennus meni helposti, sillä molemmat testikoneet latasivat ajurit netistä automaattisesti. Paketissa ei tule levykettä.

Windows 7 tunnistaa DACin ja hakea ajurit automaattisesti.
Usein läppäri liitetään vahvistimeen tavallisella analogiakaapelilla, jolloin tietokoneen oma piiri tekee DAC-muunnoksen. Tällöin ääni jää ohueksi ja latteaksi, koska tietokoneiden äänipiirit ovat yleensä kehnoja.

Kokeilin laitetta toistamalla cd:ltä wav-tiedostoksi siirrettyä Beethovenin 9. sinfoniaa Samsungin uudella ultrabook-kannettavalla ja pienillä nappikuulokkeilla. uDACin kautta ääni oli selvästi kirkkaampi ja bassojen kumina katosi. Myös Digitaltrends.comin arvostelija oli tyytyväinen laitteeseen ja sen äänenlaatuun.

Digiexposta tarttui mukaan myös pari Genelecin pienimpiä kaiuttimia (6010A, messutarjouksessa 199 euroa kappale). Aktiivikaiuttimissa on oma vahvistin, mutta ei tietokoneen stereoplugiin sopivia johtoja. Tässä käytössä uDAC-2 tarjosi kaiuttimien laatua vastaavan DAC-muunnoksen ja mekaanisen äänenvoimakkuuden säätimen, joka hakkaa mennen tullen Windowsin työpöydän liukusäätimen.

Satasen DAC-laite ei vakuuta hifistiä, sillä hyvät erillislaitteet maksavat viisinkertaisesti. Mutta kuuleeko äänessä vastaavan eron? Ylen Radio Suomen toimittaja teki runsas vuosi sitten testin ja meni kaverinsa kanssa Marekille kuuntelemaan DACien eroja kuulokkeilla. Pitkän kuuntelurupeaman aikana he eivät kuulleet eroja laitteiden välillä.

Siksi uskallan luvata, että uDAC-2 on hintaansa nähden mainio lisälaite kaikille, jotka haluavat tietokoneesta parempaa äänentoistoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti