sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Microsoft hyvästeli mpeg-2:n (ja siinä sivussa DVD-elokuvat)

Pakko se on uskoa: Microsoft on lopettanut mpeg-2-videopakkauksen tukemisen. Ehdinkin jo ihmetellä, miksi Windows 8:n Media Player toisti videotiedostoista pelkän äänen. Luulin, että kyse on näytönohjaimen ja beetaversion bugeista, mutta eipäs ollutkaan. Valinta on tietoinen linjanveto.

Microsoftin mielestä mpeg-2-videopakkaus on tehnyt tehtävänsä ja joutaa mennä, joten yhtiön ei enää tarvitse maksaa mpeg-2-lisenssimaksuja. Apple ei ole koskaan tukenutkaan mpeg-2-pakkausta, mitä olen kovasti ihmetellyt. Nyt Microsoft on lähtenyt samalle tielle.

Tästä on kaksi seurausta: DVD-elokuvia ei voi enää katsoa Windows 8 -tietokoneella. Ei liioin digiboksista siirrettyjä tallenteita. Eikä hd-kotivideoita, jos ne on tehty HDV-kameralla (jonka pakkaustekniikkana on mpeg-2).

Ja tähän puolestaan on yksi helppo ratkaisu: koneeseen pitää asentaa VLC tai jokin muu katseluohjelma. Ne ovat ilmaisia, joten lisenssimaksuja ei kerry niistäkään, mutta ainakin videot näkyvät. Tässä hyvä syy kytkeä kaikki video- ja äänitiedostot VLC:hen ja unohtaa Windowsin kömpelö Media Player kokonaan.

Windows 8 voisi tietysti ilmoittaa, ettei mpeg-2-videopakkausta enää tueta. Mutta ei: Media Player toistaa äänen, mutta jättää kuvan pimeäksi. On siinä käyttäjällä ihmettelemistä, mitä on tapahtunut.

Ehkä mpeg-2-pakkauksen aika tosiaan on ohi. Ehkä videoita katsotaan suoraan netistä, jolloin niissä käytetään uudempia ja tehokkaampia pakkausmenetelmiä. Mutta dvd-levyjä ja tv-tallenteita käytetään sen verran laajasti, että tuen äkillinen poistaminen kummastuttaa.

Onneksi uudempien AVCHD-kotivideokameroiden videopakkaus on mukana. Muistikortille tallennetut kotivideot toistuvat ongelmitta sekä Windows 7:ssa että Windows 8:ssa. Toisaalta Blu-ray-elokuvien katselu ei ole koskaan onnistunut pelkällä Windowsilla, eikä onnistu nytkään.

2 kommenttia:

  1. Moi Petteri - MPEG-2:ta ei ole kuopattu, vaan tietääkseni tulee Windows 8:ssa Media Center -toiminnallisuuden mukana. Media Center taas on ominaisuus, joka ei ole käyttöjärjestelmässä oletuksena mukana, vaan se on erikseen ladattava maksullinen lisäominaisuus. Tosin sen saa näköjään hetkosen aikaa ilmaiseksi - käy lataamassa http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/feature-packs.

    VastaaPoista
  2. OS X:ssä on Lionista (10.7) asti ollut QuickTimessa mukana mpeg-2 tuki. Sitä ennen se piti hankkia erillisenä lisäosana QuickTimeen. Tuo lisäosa löytyy edelleen Apple Storesta vanhempia käyttisversioita varten:

    http://store.apple.com/fi/product/D2187K/A/quicktime-mpeg-2-playback-component-for-mac-os-x?fnode=62

    DVD-elokuvia Mäkissä on voinut katsella aina.

    VastaaPoista