lauantai 10. marraskuuta 2012

Nikon D5200

Viime vuoden tsunamista toipuneet Nikon ja Canon ovat esitelleet tänä vuonna lukuisia uusia malleja. Luultavasti vuoden viimeinen Nikon-uutuus on D5200, joka jatkaa edistyneiden harrastajarunkojen sarjaa.

Uutuuskamera Nikonin tuoteasiantuntija Jyrki Tuppuraisen käsissä.
D5200 käyttää uutta 24 megapikselin kroppikennoa (1,5x). Se tuottaa kuvia, joiden mitat ovat helppo muistaa: tasan 6000x4000 pikseliä.

D5200 ei ole vuoden tärkein julkistus, mutta siinä on muutamia kiinnostavia parannuksia edeltäjäänsä verrattuna. Tarkennuspisteitä on 39, niistä yhdeksän ristikkäisiä. Valotusta mittaa 2016 pikselin sensori, joka tunnistaa myös värit ja auttaa pitämään tarkennusta kiinni liikkuvassa kohteessa. Edeltävässä mallissa pikseleitä oli 420.

Sarjakuvaus on nopeutunut yhdellä kuvalla ja yltää nyt viiteen sekunnissa. Videota varten kameran päällä on stereomikrofoni -- ensi kertaa Nikon mallistossa. Tosin mikrofonit ovat noin sentin etäisyydellä toisistaan, joten varsinaisesta stereovaikutelmasta ei voi puhua.

Näyttö on kääntyvä ja Nikonille ominainen havainnollinen grafiikka auttaa löytämään oikeat asetukset. Toisin kuin vastaavassa Canonin mallissa, näyttö ei kuitenkaan toimi kosketusohjauksella.

D5200 ja wlan-lisäke.
Nikonin WU-1a on wlan-lisäke, joka mahdollistaa kuvien jakamisen ja kameran laukaisemisen vaikkapa tablet-koneella tai älypuhelimella. Lisäke kytketään kameran usb-porttiin.

D5200 sopii hyvin vaativaan harrastajakäyttöön. Kamera tulee kauppoihin itsenäisyyspäivän tienoilla ja ehtii siten sopivasti joulumyyntiin. Rungon hinta on 869 euroa.

1 kommentti:

  1. Mikrofonien etäisyys toisistaan ei välttämättä kerro stereokuvasta mitään, olennaista on vain että ne ottavat ääntä eri suunnilta - X-Y-mikitystavassa, jossa kaksi suuntaavaa mikrofonia osoittavat eri suuntiin, teoreettinen optimitilanne olisi se että mikrofonien kapselit ovat samassa pisteessä.
    Kameran mikrofonit eivät näytä kuitenkaan aivan optimaalisilta, kotelon reiät ovat kameran päällä, ja suunnilleen samalla tasolla. Äänen tulo kotelomateriaalin ja noiden pienten reikien läpi tuntemattomassa paikassa olevaan varsinaiseen elementtiin menee jo minulle liian vaikean aalto-opin puolelle.

    VastaaPoista