lauantai 17. marraskuuta 2012

Samsung 900X3 ultranotebook

Samsung 900X3 on erittäin kevyt ja ohut ultranotebook-tietokone, jossa on kuitenkin kaikki normaalin pc:n ominaisuudet: neljä gigatavua muistia, 128 gigan SSD-levy, 13,3 tuuman näyttö ja Intel Core i5-prosessori (3317U). Laite on perinteinen läppäri, joten siinä ei ole kosketusnäyttöä. Käyttöjärjestelmänä testikoneessa oli vielä Windows 7, mutta uudet laitteet sisältävät Windows 8:n.

Samsung 900X3
Sivulta katsoen linjakas ja tyylikäs. Ja äärimmäisen ohut!
Kansi suljettuna laite on ällistyttävän ohut, paksuimmalta kohdaltaan vain 1,2 senttiä. Painoksi oma vaaka antoi 1192 grammaa, mikä on hieman enemmän kuin esitteessä luvattu 1,16 kiloa. Ällistyttävää kyllä, iPadin paksuuteen pystyy rakentamaan oikean tietokoneen. Vertailun vuoksi. Macbook Airin paksuus on 1,7 senttiä ja paino 1,35 kiloa (13,3" malli).

iPad (1. sukupolvi) on paksuudeltaan samaa luokkaa Samsungin ultranotebookin kanssa.
Pienestä koosta huolimatta mukana on kosolti liitäntöjä: mini-HDMI, kaksi usb-porttia (usb 2 ja usb 3) sekä Gigabitin Ethernet. Jälkimmäinen on minikokoa, joten sen käyttö vaatii adapterin. Adapteri tarvitaan myös VGA-liitäntää varten. Wifiä ja Bluetoothia täydentää Widi, langaton näyttöliitäntä (vielä kun joku tekisi sitä tukevan television...). Ainakin digikuvaajaa ilahduttaa sd-kortinlukija, joka on ovelasti piilotettu reunan alle.

Reunan alla piilossa on sd-kortinlukija.
Käsissä laite tuntuu keveydestään huolimatta tukevalta ja laadukkaalta. Näytön sarana on sopivan jämäkkä. Kuori on mattapintainen ja väriltään mustanharmaa. Näytön tarkkuus on 1600x900 pikseliä ja katselukulma erittäin laaja. Toisin kuin Applen koneissa näyttö on mattapintainen, joten se ei kiillä eikä peilaa. Kyse on osittain makuasioista.

Näppäimistö on kaikkien ultranotebook-koneiden heikko kohta, eikä 900X3 tee tässä suhteessa poikkeusta. Näppäinten koko ja sijoittelu ovat kohdallaan, ja niissä on jopa himmeä taustavalo pimeäkäyttöä helpottamaan, mutta lyhyt liikerata vähentää kirjoitusmukavuutta. Mutta jos välttämättä haluaa pienen ja kevyen koneen, jostain on tingittävä. Oikea näppäimistö on kuitenkin suuri parannus tablet-koneisiin, joissa sitä ei ole lainkaan.

Toinen heikko kohta on yleensä akku, mutta tässä suhteessa 900X3 pärjää hienosti. Tavallista surffailua akku jaksaa yli kuuden tunnin ajan. Taustavalon nosto maksimiasentoon puolittaa ajan, joten turhan kirkasta asetusta kannattaa välttää.

Akkukeston pidentämiseksi laitteessa on omia virransäästötoimintoja, joiden käyttäminen saa näytön kirkkauden pumppaamaan omia aikojaan häiritsevästi. Lähes yhtä turhia ovat Samsungin monet omatekoiset apuohjelmat ja Nortonin tietoturvapaketti, joka painostaa ostamaan itsensä. Mikään cancel-nappi ei auta muistutuksiin, ainoa keino päästä niistä eroon on poistaa koko ohjelma.

Norton ei luovuta ennen kuin olet suostunut maksamaan.
Samsungin omasta, Windowsin käynnistystä nopeuttavasta toiminnosta voi olla iloa, mutta Windows 8 käynnistyy joka tapauksessa muutamassa sekunnissa.

Laturi on savukeaskin kokoinen ja siinä on iso sinertävä merkkivalo. Kansi suljettuna koneen oma merkkivalo ei näy ulospäin, mikä on pieni puute.

Isokokoinen ohjauslevy helpottaa käyttöä, mutta mikään pc-laite ei tässä suhteessä yllä Mac-kannettavien tasolle.
Näppäintasoa hallitsee iso ohjauslevy.
Laitteen hinta on noin 1300 euroa, mikä on samaa luokkaa Macbook Airin kanssa. Ainakaan tekniikan puolesta pc-käyttäjillä ei ole enää syytä kadehtia Macbook Airin omistajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti