lauantai 26. tammikuuta 2013

Undelete ei toimi ssd-levyillä

Tässä asia, joka tulee monelle yllätyksenä: poistettujen tiedostojen palautustoiminto (undelete) ei toimi ssd-levyillä.

Jos poistaa vahingossa väärän tiedoston, sen saa yleensä takaisin roskakorista, mutta jos poisto tehdään komentotulkista tai painamalla shift+del, tai jos roskakori on ehditty tyhjentää, tiedostoja ei voi enää palauttaa.

Joidenkin mielestä tämä on hyvä asia. Ssd-levyllä varustettu kone on helppo myydä eteenpäin, sillä kun asetukset on nollattu, ei tarvitse pelätä uuden omistajan kaivavan levyltä kauan sitten poistettuja työtiedostoja.

Toisille tämä on huono uutinen. Kukapa meistä ei olisi joskus poistanut vahingossa vääriä tiedostoja ja joutunut kaivamaan niitä takaisin esiin? Aika moni.

Poiston peruuttamattomuus johtuu ssd-levyn tekniikasta. Tavallisesta levystä poiketen ssd-levylle ei voi kirjoittaa uutta dataa vanhan päälle, vaan vanhojen muistisolujen tieto on ensin nollattava. Nollaus tapahtuu neljän kilotavun lohkoina.

Kun vanhan tiedon päälle kirjoitetaan uutta, ohjain joutuu kopioimaan aiemman datan toiseen kohtaan levyä ja kirjoittamaan koko lohkon muutettuna takaisin. Tiedostoa poistettaessa käyttöjärjestelmän trim-toiminto kertoo ohjaimelle, mikä kohta levystä on vapautunut uuteen käyttöön, ja levyn ohjainpiiri tyhjentää sen jo valmiiksi.

Trim-ominaisuus takaa, että kirjoitusnopeus säilyy hyvänä koko levyn käyttöiän ajan, mutta samalla se tekee poistojen palauttamisen mahdottomaksi. Koska kyse on levyn sisäisestä tekniikasta, paraskaan apuohjelma tai tiedonpalautusfirma ei pysty tuomaan nollattuja bittejä takaisin.

Vaikka usb-tikuilla ja kameroiden muistikorteilla käytetään myös flash-muisteja, niiden tiedostoja on helppo palauttaa.

Kannattaa siis olla erityisen tarkkana tiedostoja poistaessaan, mikäli koneessa on ssd-levy!

7 kommenttia:

  1. Vaati tiettyä huolellisuutta, mutta minusta on parempi että poisto on oikea poisto.
    Eipä pääse kukaan kaivamaan tiedostoja enään esille.

    Pitää vain muistaa että roskakorin tyhjentäminen on lopullista.

    VastaaPoista
  2. Niin ja varmistuksen on hoidettu kuten pitää, niin sieltä löytyy.

    VastaaPoista
  3. Takaako tämä todellakin tietoturvan kannalta riittävän varmistuksen sille, ettei levylle jää mitään? Tietoahan on esim. tiedostonimissä. Onko asia riippuvainen käyttöjärjestelmäversiosta a levyformaatista?

    Minä en muista että juuri koskaan olisi pitänyt turvautua undeleteen. Yleensä tällaisissa tapauksissa palautan varmuuskopiosta. Kannattaa välttää sitä shift-delete:ä. Kun sen on oppinut, niin liian helposti käyttää sitä.

    VastaaPoista
  4. Onneksi on TmeMachine.

    VastaaPoista
  5. "Onneksi on TmeMachine."

    Hyvä yritys, mutta eihän tämä kyseinen ominaisuus ole mitenkään käyttikseen sidottu.

    Varmuuskopiointi on sitten eri juttu.

    VastaaPoista
  6. Time Machine on niin kätevä, että Microsoft on kopioinut sen Windows 8:aan. Käyttöliittymä ei ole ihan yhtä psykedeelinen, mutta toiminnallisuus on sama. Lähes vastaavan sai jo Windows 7:ssa, mutta se vaati virittämistä.

    VastaaPoista
  7. Ei pidä täysin paikkaansa. Juuri onnistuin palauttamaan SSD levyltä poistetun tiedoston Recuva ohjelmalla..

    VastaaPoista