tiistai 22. lokakuuta 2013

Nokian Lumia 2520 vaikuttaa kelpo tabletilta

Tänään Nokia teki sen, mistä helmikuussa varoittelin: se julkisti oman tablet-koneen. Nokia Lumia 2520 vaikuttaa olevan tavallinen tablet-kone, jonka erottaa kilpailijoista lähinnä pirteän punainen väri, hyvälaatuinen näyttö ja parempi kamera.

Kilpailijoista on rohkeasti sanottu, koska Windows RT -käyttöjärjestelmää käyttäviä tablet-koneita on lähinnä vain Microsoftilla itsellään. Surface RT:n maine on ollut huono, koska tavalliset Windows-sovellukset eivät toimi siinä.

Omasta mielestäni Surface RT on mainio laite. Se on oikea tablet -- toisin kuin Surface Pro, joka on kallis Windows-läppäri ilman näppäimistöä. Surface RT on ohut, kevyt ja siinä on mainio akkukesto. Kaiken kruunaa käyttöliittymä, joka on parempi kuin Androidissa ja valovuosia edellä iPadiä.

Jos unohtaa Windowsin perinteisen työpöydän, Windows RT on Windowsin kaipaama uusi alku. Juuri sellaisen Microsoft tarvitsee, jos se aikoo menestyä tablet-markkinoilla. Valitettavasti vielä 8.1-versiossakin on monia asioita, jotka pitää tehdä perinteisen työpöydän kautta. Olisi luullut, että Microsoft olisi vuoden aikana ehtinyt koodata 8.1:n version valmiiksi asti niin, että kaiken voisi tehdä uuden käyttöliittymän puolelta.

Ainoa ongelma ovat puuttuvat sovellukset. Niissäkin tilanne on parantumassa. Facebook ja Foursquare ilmestyivät juuri RT-versioina. Jälkimmäisen käyttöä tosin haittaa se, ettei Surfacessa ole gps-ominaisuutta. Ja Windows RT:n mukana toimitetaan Office 2013 -ohjelmat, nykyään myös Outlook 2013.

Foursquare ja Facebook ovat uusia Windows RT -sovelluksia.
Windows-yhteensopimattomuudesta on jotain hyötyäkin: haittaohjelmat eivät toimi RT-versiossa.

Halvin Surface RT -malli maksaa lähes saman (350 euroa) kuin pelkkä Office-ohjelmien lisenssi. Osta siis Office, saat tabletin kaupan päälle. Ei hullumpi diili. Huomaa kuitenkin, että tämä on se vuoden vanha malli. Tuore Surface 2 maksaa 450 euroa (64 gigan malli 550 euroa).

Kunpa vain Dropboxista ja VLC:stä tulisi toimivat RT-versiot! Dropbox on saatavilla, mutta siitä puuttuu juuri ne ominaisuudet, jotka tekevät Dropboxista käyttökelpoisen. Windows 8.1:n myötä Microsoftin oma Skydrive on sentään parantunut, joten tarve Dropboxille ei ole yhtä suuri kuin ennen.

Surface 2:sta lisää myöhemmin, kun olen päässyt kokeilemaan laitetta. Tähän asti olen käyttänyt vain vanhaa versiota, joka 350 euron hinnalla on erinomainen ostos (tosin 430 euroa maksava 64 gigan malli on vielä parempi).

Palataan siis Lumia 2520:een. Sisäänrakennettu 4G-yhteys, NFC, GPS ja 6,7 megapikselin kamera tekevät siitä kelvollisen tabletin. Olettavasti myös se sisältää täydellinen Office 2013 -paketin, koska Microsoftin ilmoituksen mukaan Office on Windows RT:n -- ei Surface-tabletin -- ominaisuus.

Silloin Lumia 2520 alkaa vaikuttaa houkuttelevalta laitteelta. On vain tärkeä muistaa, että se ei ole PC eikä Windows, vaan Microsoftin käyttöjärjestelmällä toimiva tablet.

1 kommentti:

 1. Adobe reader sentäs on ilmestynyt jo. Kyllä jotenkin on sellanen kutina, että nyt tuo windowsin sovelluskauppa alkaa elpyä. Näyttää jo todella hyvältä. Monia julkistuksia on tullut lyhyen ajan sisällä. Olen itsekin odotellut outlookkia kuin kuuta nousevaa, RT tabletille - vain huomatakseni - että se on karmea ohjattava kosketusnäyttönäppäimistöltä. Sitten hoksasin, että ehkä olen odottanut ihan väärää asiaa. On se kiva että ne tuolla taustalla on täysverisinä sovelluksina, mutta aloin opetella toista lähestymistapaa. Microsoft on uusinut myös nuo appsit. JA niiden käyttö kosketusnäytöllä taas on paljon mukavempaa. Olen siis koittanut vieroittua tablettikäytössä työpöytäpuolesta ja koittanut pärjätä niin pitkälle kuin mahdollista tuolla aloitusnäkymän puolella. Ja se homma toimii - ihmiset - kalenteri - sähköposti appsit ajaa ihan kaikki asiat. Ja ennenkaikkea toimii hienosti kosketusnäppäimistönkin kanssa.

  Nettiselaimessa muistelin vanhastaan, että siinä ei toiminut flashi. Yllätys oli suuri kun pitkästä aikaa käynnistin appsiselaimen - flash toimi - Se on täysin toimiva selain. Ei tartte mennä työpöydän puolelle enää senkään takia. Jopa suosikit toimii natiivisti niin, että jos vaikka muutan suosikin järjestystä pöytäkoneen desktop IE:hen niin ylhäältä alaspäin ... samat suosikit muuttuu myös tabletista tismalleen oikeaan järjestykseen. Joten tein vähän työtä ja järjestelin suosikit järjestyksessä tärkein ylimmäksi (ja tabletissa se on vasemmanpuolimmaisin) jnejne... Eli pienellä vaivannäöllä ja työtapojen muutoksella on jo hyvinkin vähällä käytöllä työpöytäpuoli tuossa tabletissa. Lähinnä enää word, Excel ja OneNote on niitä mitkä piipahtaa työpöydän puolella...

  Itselläni on siis asuksen vivotab rt ... ja olen iki-ihastunu Windows RT:n konstailemattomuuteen. Olen itsekin samaa mieltä, että tämä on se suunta mihin microsoftin pitää mennä. Ei haittaohjelmapelkoa ja yhä enenevissä määrin asiat toimii tuolla appsipuolella. Itte asiassa koko aika aina vain enemmän ja enemmän huomannut että kyse on ennemminkin omasta jääräpäisyydestä ja vanhoista työtavoista kuin siitä etteikö jo asiat olisi mahdollista tehdä vain tiilipuolella... Onhan ne asiat hoitunu jo puhelimellakin ikiajat kosketusnäytöllä eikä sieläkään mitään "desktop" modea ole... Nauroin sitä sähköpostissakin että miksi mä halusin palavasti outlookin tuohon tablettiin vain huomatakseni että sen käyttö on täyttä tuskaa (paitsi erillisellä bluetooth näppiksellä) - kun koko aika tabletissa on samaan aikaan ollut tablettikäyttöön täydellinen sähköpostisovellus ... jolle en ollut antanut edes tilaisuutta...

  Eli vaivannäköä ja järjestelyä niin tuo tosiaan on täydellinen työkalu. Skydrive integraatio "offline" tila katkasi kamelin selän. Nyt tuo hoitaa ihan kaiken mitä koskaan voi ainakin mun työkäytössä kuvitella. Fileet synkkaantuu automaattisesti...

  On se kuitenkin hyvä kilpailuetu Microsoftille, että se tarjoaa officen ilmaiseksi. Vaikka koitankin koko ajan yhä enenevissä määrin siirtää omia työtapoja tiilipuolelle, niin silti se turvallisuudentunne on kiva, että tietää, että tarvittaessa myös täysverinen työkalu löytyy. Eli jos mailiappsista ei nyt sitä jotain pientä nippeliä löydy - mitä outlookissa on - niin sitten tietää että käynnistää sitten outlookin ja hoitaa sen nippelin sitten sieltä. Että ainakin se on mahdollista. Ja office on kallis ohjelmistopaketti joten kilpailuetu on suuri. ipadilla ei ole tarjolla mitään vastaavaa. Siitä ei saa työkalua tekemälläkään. Tästä taas saa hyvän läppärinkorvikkeen. Ja rankemmatkin työsessiot saa kentällä tehtyä liittämällä tarvittaessa näppäimistön paikoilleen.

  VastaaPoista