maanantai 12. lokakuuta 2015

Miksi iPad takkuilee wlan-verkossa?

Uudehko iPad Mini ei suostunut toimimaan wlan-verkossa. Musiikin toisto Airplayllä vahvistimeen pätki koko ajan ja Speedtest-nopeustesti antoi kerrassaan järkyttävän tuloksen:

Näin hidasta wlan-verkkoa ei olekaan.
Latausnopeus 0,57 megabittiä sekunnissa, lähetysnopeus 0,79 megabittiä. Ja ping-latenssi ällistyttävät 0,3 sekuntia. Mitä ihmettä?

Syyllinen löytyi tutusta paikasta: wlan-tukiasema oli valinnut itselleen vähiten ruuhkaisen kanavan ja päätynyt arvoon 13. Kanava on sallittu Euroopassa, mutta ei Yhdysvalloissa.

Hämmästyttävää kyllä, Euroopassa myytävät iPadit (tämä ostettu Stockmannin myymälästä Hulluilta päiviltä) eivät tue kaikkia eurooppalaisia wlan-kanavia. Olisi kiva, jos tästä olisi jossain maininta, eikö vain?

Jos Apple on viisaudessaan päättänyt tukea vain amerikkalaisia kanavia, sen ei pitäisi löytää 13. kanavan wlan-verkkoa lainkaan (näin toimivat Surface Pron jenkkimallit). Se, että tukiasema näkyy ja yhteys syntyy, mutta toimii käyttökelvottoman hitaasti, on kerrassaan käsittämätöntä.

Ja vielä: iOS-käyttöjärjestelmän asetuksissa ei ole tietääkseni mitään keinoa, jolla käytössä olevan kanavan voisi selvittää. OS X-koneissa se onnistuu painamalla Alt-näppäintä ja klikkaamalla wlan-kuvaketta.

Kun vaihtoi wlan-verkon kanavalle viisi, nopeudet nousivat odotetulle tasolle. Nettikeskustelujen perusteella myös Bluetoothin sammuttaminen saattaa auttaa hidastelevaan wlan-verkkoon, mutta silloin ongelma on jossain muualla kuin kanavassa 13. Tässä tapauksessa BT:n sammuttamisella ei ollut vaikutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti