torstai 15. lokakuuta 2015

X- ja V-merkit Windowsin kuvakkeissa

Äskettäin huomasin Windows-työpöydän kuvakkeiden muuttuneen. Lähes jokaiseen oli ilmestynyt ylimääräinen, vihreä v-merkki.

Mistä tulevat vihreät tarkistusmerkit kuvakkeisin?
Ylimääräiset tarkistusmerkit hävisivät päivittämällä työpöytä (tyhjässä kohdassa hiiren kakkospainike ja Refresh), mutta vähän myöhemmin kuvakkeisiin oli ilmestynyt uusia merkkejä:

Entä harmaa x-merkki?
Harmaat X-merkit herättävät suurempaa huolta, sillä ne viestivät ongelmista. Mutta mistä on kyse?

Moni on törmännyt samaan ilmiöön, eikä lopullista selitystä ole löytynyt. Vihreä v-merkki liittyy joihinkin varmuuskopiointiohjelmiin, kuten Norton Backup ja Carbonite, mutta omassa koneessani ei ole kumpaakaan. Kyse ei ole myöskään Windowsin versiosta, sillä ongelmaa on raportoitu Vistasta alkaen uusimpaan Kymppiin.

Teknisesti kyseessä on kuvakkeen päälle tuleva kerros (Icon Overlay), jota ohjelmat pystyvät muuttamaan. Rekisterieditori löytää hakusanalla ShellIconOverlayIdentifiers tällaiset:

Rekisteri viittaa SkyDrive Pro -palveluun.
Rekisteristä päätellen syy löytyy Microsoftin omasta pilvipalvelusta. Ja toden totta: ongelma alkoi vasta, kun olin ottanut käyttöön Office 365:n, jonka mukana tulee One Drive -pilven Pro-versio.

Johtopäätökseksi jää, että kyse on pilvipalvelun synkronointibugista, jota Microsoft ei saa korjattua. Outoa sikäli, ettei synkronoinnin pitäisi koskea työpöydän kuvakkeita lainkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti