keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Bixby-kuvahaku on vielä lelu

Uudessa Samsung S8 -puhelimessa tulee olemaan Bixby-niminen assistentti, joka vastaa Applen Siriä ja Microsoftin Cortanaa. Bixby ei kuitenkaan valmistunut ajoissa, joten uusissa S8-puhelimessa on vasta sen kuvahakuja tekevä versio.

Kamerasovelluksesta pääsee helposti kuvahakuun, jossa Bixby etsii kuvasta tunnistettavia elementtejä.

Bixby ja Geisha
Bixby löytää Pinterest-sivuilta samantapaisia kuvia, mutta ne eivät kerro itse Geishasta mitään. Suklaapatukka on helpompi tunnistaa:

Tupla muistuttaa kansainvälisiä suklaapatukoita.
Pinterestistä löytyy mm. Snickers-patukka. Ei kovin hyödyllistä tämäkään. Kokeillaanpa kukkia, joiden tunnistaminen suomalaiselle perusmiehelle olisi vaikeaa:

Bixby ei tunnista orvokkia.
Bixby löytää kukkia, mutta ei tunnista kohdetta orvokiksi. No, Volkswagenin logo on ainakin helppo löytää, etenkin kun tunnistusta vielä autetaan rajaamalla sormella näytöltä kohteen alue:

Bingo - se on Volkswagen!
Tulosikkunassa näkyy muitakin kategorioita, kuten seinäkelloja:

Volkswagen ja seinäkellot.
Espresso House -kahvilan logo ei osu lainkaan:

Olisiko tämä spiraali?
Jos Bixby tunnistaa kuvasta tekstiä, se erottelee tekstin ja tarvittaessa lähettää sen käännettäväksi Googlelle. Ei mitään uutta tässä, Googlen oma kääntäjä tekee ihan saman. Itse asiassa Googlen kuvahaku toimi vähintään yhtä hyvin iPhone 4-mallissa jo vuonna 2011.

Mutta on sentään jotain, missä Bixbystä on hyötyä: viinipullot. Pikainen testi Alkossa todisti Bixbyn olevan melkoinen sommelier. Pullot eivät kuitenkaan saa olla rivissä vierekkäin, vaan haluttu kohde pitää ottaa erilleen muista -- ja silloin Bixby tarjoaa kuvan ja tekstin lisäksi myös Viini-vaihtoehdon:

Tämähän on viiniä.
Bixby hakee tietoja ko. viinistä:

Viinitiedot tulevat Vivino -nettipalvelusta.
Toisessa, kalliimman viinin esimerkissä näkyy tietojen loppupää:

Tämä viini on Top 10 % -joukossa.
Kuvailutekstit ovat melko suppeita ja englanninkielisiä, vaikka väliotsikot ovatkin suomeksi. Suora haku Alkon nettisivulta antaisi suomalaiselle ostajalle paremmat taustatiedot.

Kokeilujen perusteella Bixbyn kuvahaku on vielä lelu-asteella. Kehitys on kuitenkin nopeaa ja Google esitteli juuri omaa Google Lens -hakua, jonka pitäisi olla huomattavasti kehittyneempi. Palataan asiaan, kun se on kenen tahansa kokeiltavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti