perjantai 1. syyskuuta 2017

Eroon salasanoista iiriksellä ja omilla kasvoilla

Uusissa laitteissa on vihdoin tarjolla vaihtoehtoja kaikkien inhoamille salasanoille. Esimerkiksi Samsung S8 -puhelimen voi avata kasvokuvalla (vanha juttu) tai silmän iiriksellä (uusi juttu, ainakin älypuhelimissa).

Iirisskanneri
Iirisskanneri on pieni kamera puhelimen yläreunassa, joka tunnistaa käyttäjänsä silmän iiriksen ja avaa puhelimen pelkästään sitä katsomalla.

Käytännössä tekniikka ei toimi ihan niin loistavasti. Ohjeen mukaan silmälasit ja piilolinssit pitää poistaa tunnistuksen ajaksi. Rekisteröintiä varten puhelin nostetaan silmän korkeudelle 25-35 sentin päähän.

Puhelin ensin silmän korkeudelle.
Tunnistuksen käyttöönotto vaati pari yritystä, ensimmäisellä kerralla tuloksena oli virheilmoitus:

Rekisteröinti vaati muutaman yrityksen.
Kun silmä oli saatu rekisteröityä, tunnistus kyllä toimi, mutta osoittautui herkäksi ympäristön valolle. Vastavalo tai hämärä olivat kameralle hankalia. Lisäksi tunnistus kestää muutaman sekunnin, mikä tuntuu pidemmältä kuin onkaan.

Jos tunnistus ei onnistu, jää aina salasana, pin-koodi tai sormenjälki. Niitä tarvitaan joka tapauksessa aina, kun puhelinta ei ole avattu vähään aikaan. Tälläkään tekniikalla ei päästä täysin eroon salasanoista.

Pian Samsungin julkistuksen jälkeen uutisissa väitettiin, että skanneria on mahdollista huijata. Samsung vastasi, ettei huijaus ole lainkaan helppoa. Kaikissa menetelmissä on omat heikkoutensa. Biometrinen tunnistus sopii toistuvaan käyttöön arkisessa ympäristössä, sillä se estää läheisiä kurkkimasta olan yli pin-koodia, mutta jos laite päätyy rosvon kynsiin, hänen pitäisi tietää salasana tai pin-koodi saadakseen laitteen auki.

Microsoftin Surface-läppärissä kamera käyttää infrapunaa ja syvyystietoa. Tunnistus toimii todella nopeasti ja muistutta melkein taikuutta. Kun läppärin kannen nostaa ylös, lukitusnäyttö viivähtää ruudulla vain hetken ja sitten käyttäjä näkee jo tutun työpöytänsä. Todella vaivatonta.

Itse asiassa tunnistus on liiankin nopea. Kun yritin vaihtaa sisäänkirjautuvaa käyttäjää, kamera tunnisti aina oman tilini ja vie työpöydälle ennen kuin ehdin edes klikata toista tunnusta! Lopulta oli pakko piiloutua kameran silmältä aivan näytön reunalle, jotta se ei olisi tunnistanut omia kasvoja liian aikaisin.

Toinen hyödyllinen Windows 10:n ominaisuus on Dynaaminen lukitus. Siinä uloskirjautuminen sidotaan käyttäjän älypuhelimen Bluetooth-yhteyteen. Kun käyttäjä poistuu kahville tai lähtee kotiin, Bluetooth-yhteys koneeseen katkeaa ja Windows lukitsee näytön automaattisesti. Kokeillessani uloskirjaus tapahtui 10-15 metrin päässä. Arvoa voi säätää rekisteristä.

Varjopuolina on, että jatkuva yhteydenpito kuluttaa älypuhelimen akkua eikä varsinkaan pöytäkoneissa useinkaan ole Bluetoothia. Lisäksi tekniikka toimii vain yhteen suuntaan: se ei kirjaa takaisin sisään, vaikka puhelin palaa tietokoneen lähelle.

Tähän liittyen Samsung S8:n valikossa on Smart Lock-toiminto, joka poistaa älypuhelimen lukituksen, kun Bluetooth havaitsee tuttuja -- mielellään kai kiinteitä? -- laitteita. Puhelin voisi esimerkiksi tunnistaa kotona olevan pöytäkoneen ja lukita puhelimen vasta, kun lähdetään ulos.

Tekniikka tuo koko ajan uusia vaihtoehtoja käyttäjän todentamiseen ja laitteiden lukitsemiseen/purkamiseen. Eikä yhtään liian aikaisin!
2 kommenttia:

 1. Iirisskannaushan oli jo Lumia 950/950 XL. Ei toiminut kovin kummoisesti. Ilmeisesti surface läppäreihin on sitten kehitelty homma paremmaksi.

  Applella taasen on tuo läheisyystunnistus. Mac lukittuu jos kuljet apple watchin kanssa liian kauaksi. Samoin saa automaattisen avauksen jos kello tulee lähelle.

  On huhuttu, että uusimmassa iphone kasissa olisi kasvojen tunnistus, sormenjälkitunnistuksen sijaan. No nämä on huhuja ennen syyskuun 12. virallista julkistuspäivää.

  Biometrisistä tunnisteista tuntuu, että sormenjälkitunnistus olisi ainoa oikeasti nykyisin toimiva.

  VastaaPoista
 2. Petteri, iris skanneri ei ole uusi juttu älypuhelimessa kuten jutussasi virheellisesti kerrot. Esim. vuodesta 2015 saakka markkinoilla olleissa Lumia 950 ja Lumia 950 XL malleissa on iris skannaus lukituksen avaamiseksi.

  VastaaPoista