lauantai 7. syyskuuta 2019

Airthings Wave Plus ja radon-mittaus

Suomessa on monia alueita, joissa maaperästä nouseva radioaktiivinen radon-kaasu aiheuttaa terveysriskin. Riski on suurin talon alimmissa kerroksissa ja talvella, jolloin luonnollinen ilmanvaihto on vähäisintä.

Nykyään radon-pitoisuuden voi mitata myös digitaalisella laitteella. Norjalaisen Airthingsin Wave Plus oli yksi ensimmäisistä, nyt markkinoilla on muitakin. Bonuksena laite mittaa Foobotin tavoin myös VOC-yhdisteitä, lämpötilaa, ilmankosteutta ja hiilidioksidin määrää.

Käyttöönoton jälkeen radon-mittaustulosten vakiintuminen kestää viikon, ja tarkkuus paranee 10 prosenttiin vasta kuukauden käytön jälkeen. Ei siis mikään pikamittauslaite.

Laite toimii kahdella AA-paristolla. Pohjalevy on paikoillaan magneetilla, joten laitteen voi ruuvata seinään ja irrottaa helposti paristojen vaihtamista varten.

Hauska ominaisuus on värivalo, joka syttyy kun käsi viedään laitteen päälle. Punainen rengas kertoo huonosta laadusta, keltainen kohtalaisesta ja vihreä hyvästä. Asteikko on karkea ja ominaisuus turha, lähinnä demokäyttöön tarkoitettu.

Yleensä mittarit kytketään kodin wifi-verkkoon, mutta tämä käyttää bluetoothia. Se kerää havaintopisteet muistiinsa ja siirtää ne puhelimen kautta pilveen, kun puhelin tulee riittävän lähelle. On hieman vaikea ymmärtää ideaa, mutta ehkä tässä on ajateltu varastorakennuksia, kellareita yms. joissa wifi-verkko ei kuulu. Sisäinen mittausväli on viisi minuuttia, eli tunnissa saadaan 12 arvoa kaikista kuudesta suureesta.

Paristot kestävät pitkään. Tässä tilanne 4 kuukauden käytön jälkeen.
Android-versio sovelluksesta ei koskaan toiminut kunnolla. iPhone-versio toimii, mutta tietojen siirtoväli on yllättävän pitkä. Siirto näytti tapahtuvan vain muutaman kerran vuorokaudessa, vaikka puhelin oli koko ajan mittarin läheisyydessä. Tiedot voi kuitenkin päivittää manuaalisesti, jolloin puhelin näyttää tuoreimmat lukemat.

Radon-mittaustulokset mobiilisovelluksen näytöllä.
Pilvipalvelusta voi seurata arvojen muuttumista halutulla ajanjaksolla. Omassa kokeilussa kodin ja toimiston työhuoneissa mittari näytti muutamia outoja VOC-piikkejä, joiden syy jäi epäselväksi.

Erikoisia VOC-piikkejä.
Ensimmäisenä jokainen tarkistaa oman huoneensa ja talon mahdollisen kellarin. Jos ongelmaa ei ole, mittarilla voi seurata VOC-yhdisteiden ja CO2-tason määrää. Tsernobyl-elokuvan katsottuaan on kiinnostavaa seurata radon-tasoja myös yläkerroksissa. Toimistotalon yläkerroksissa sain 30-50 Becquerelin lukemia kuutiometrissä. Se osoittaa konkreettisesti, miten ilmassa on aina säteilyä.

Radon-mittauskäyrä viikon ajalta.
Oheinen radon-kuva on tilanteesta, jossa mittari siirrettiin kodista toimistotalon yläkerrokseen ja tuotiin takaisin.

Nykyiset ohjearvot uusille taloille ovat enintään 200 Bq/m3 ja vanhoille taloille 300 Bq/m3. Lisätietoa radonista saa säteilyturvakeskuksen radon-sivulta.

STUKin sivulla on kiinnostava lista mitatuista radon-arvoista Suomen kunnissa ja jopa postinumeroalueittain. Listan perusteella eniten 1000 Becquerelin raja-arvojen ylityksiä on mitattu Tampereen Kalevassa (60 %), Lahden Metsäkankaalla (49 %), Tampereen Pispalassa (35 %) sekä Kouvolan Enäjärvellä (33 %) ja Tampereen Länsi-Amurissa (33 %). Kaikkien mittausten keskiarvo näyttää olevan 185 Bq/m3.

Wave Plus on valmistajan kallein malli ja hinta 269 euroa on turhan kova pelkkään radon-mittaukseen. Yksinkertaisempi Wave-malli tekee saman 199 eurolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti