keskiviikko 14. elokuuta 2019

Taskuun sopiva Lexar SL100 Pro ssd-asema

Nyt riitti kiintolevyjen hajoaminen. Viimeinen niitti oli korean ja litteän Porsche Design -levyn hajoaminen, vaikka sitä ei ollut juuri edes käytetty. Asema seisoi pari vuotta hyllyllä odottamassa, ja alkoi antaa virheitä jo muutaman varmuuskopion jälkeen.

Onneksi ssd-levyjen koot ovat nousseet mukavasti ja hinnat laskeneet. Nekään eivät ole ikuisia, mutta ainakaan ei tarvitse pelätä mekaniikan pettämistä.

Rajala Cameran kesätarjouksesta löysin Lexarin 1 teratavun ssd-levyn. Pienikokoinen, nopea ja kohtuuhintainen levy vaikutti lupaavalta. Rajalan tarjoushinta oli 229, ohjehinnaksi kerrottiin yli 400 euroa. Taisi olla vähän liioittelua, sillä 229 on myös Verkkokauppa.comin ja Gigantin normihinta.

Joka tapauksessa ostin ensin yhden aseman ja sitten vielä toisen, koska ensi vaikutelma oli kerrassaan lupaava.

Lexar SL100 Pro ei ole koolla pilattu.
Uutena tiedostot viuhuvat levylle reipasta vauhtia. Lähes 1000 raw-kuvaa (yht. 25 gigatavua) siirtyi pöytäkoneen ssd-levyltä usb 3.0-liitännän kautta Lexarille puolessatoista minuutissa. Kopiointivauhti oli siis mukavat 300 megatavua sekunnissa ja vauhti pysyi tasaisena koko prosessin ajan.

Kirjoitusnopeus 314 megatavua sekunnissa.
Pienikokoista asemaa on helppo kuljettaa mukana esimerkiksi matkoilla. Paketissa tulee mukana pieni usb-c-johto sekä perinteinen usb-johto.

Levy oli valmiiksi alustettu ex-Fat-tilaan, joka sai kelvata. Levyllä oli ENC:n varmuuskopiointiohjelman Mac- ja Windows-versiot, joita en kokeillut alkua pidemmälle. Ohjelmat veivät vajaat 30 megatavua tilaa, joka uuden alustuksen jälkeen vapautui parempaan käyttöön.

Koko 931 gigatavua.
Mainos ei valehtele -- aseman koko on 1 000 186 839 040 tavua, joten yhden teran raja ylittyy ainakin nimellisesti. Gigatavuina tilaa on "vain" 931, mutta se riittää vanhojen usb-levyjen korvaamiseen.

Lexarista on myös pienemmät 250 ja 500 gigatavun mallit, joiden hinnat ovat vastaavasti 99 ja 139 euroa. Teratavu on suurin ja gigatavua kohden laskettuna edullisin malli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti