tiistai 2. maaliskuuta 2021

Canon R ja USB-lataus

Yksi Canon R -kameran tervetulleista ominaisuuksista oli mahdollisuus usb-lataukseen. Niin ainakin esitteessä luki, mutta se ei ollutkaan ihan sitä mitä odotin.

Usb-portista on jo pitkään voinut ladata kaikenlaisia pienlaitteita, aina puhelimiin asti. Niinpä kytkin usb-laturista piuhan kameran usb-porttiin ja ihmettelin, kun mitään ei tapahtunut.

Asia ei ollutkaan niin yksinkertainen. Canon R tukee vain usb-c-standardin mukaista latausta, jonka portti on merkitty kirjaimilla "PD" (power delivery). Se tarkoittaa, että portista tulee sähköä kymmenien wattien teholla. Vanhat matkalaturit eivät tähän pysty -- tietokoneen usb-porteista puhumattakaan -- mutta uusissa virtapankeissa, monitoreissa ja latureissa PD-teksti saattaa löytyä.

PD-laturit ovat tavallista arvokkaampia, ilmeisesti teho- ja patenttimaksujen vuoksi. Tänään osui Verkkokauppa.comissa silmiin 59,90 euron hintainen Fuj:Techin laturi, joka lupasi 100 W lataustehon. Kalliimpi kilpaileva malli lupasi vain 75 W, joten tein heräteostoksen. Hauskana yksityiskohtana Verkkokauppa.com lähetti automaattisesti sähköpostiin linkin käyttöohjeen pdf-versioon, joka tosin oli paketissa paperiversiona ja likipitäen tarpeeton.

Laturikaaos on nykyään melkoinen, kun ladattavia laitteita on joka puolella.

Fuj:tech USB-C 100 W PD + QC3.0 -verkkovirtalaturi

Itse laite on yksinkertainen, vain neljä porttia: kaksi tavallista usb:tä ja kaksi usb-c-versiota.

Laturin etulevy.

Ensimmäinen yritys ladata Canon R -kameraa ei kuitenkaan onnistunut. Kamera pysyi pimeänä. Mistäs nyt vielä kiikastaa?

Selvisi, että usb-lataus toimii vain uusilla N-sarjan akuilla. Sellainen tulee kameran mukana, mutta itselläni on aiemmista Canoneista jäänyt vastaavia akkuja ja ne eivät lataudu.

Usb-lataus toimii vain LP-E6N -akuilla (oikealla).

Kameran pitää olla sammutettuna, jotta akku latautuisi, joten valitettavasti tästä ei ole videoneuvotteluissa tarpeellisen ulkoisen virtalähteen korvaajaksi. Se on edelleen kallis ja kiven alla

Merkkinä latauksesta lcd-paneelissa näkyy teksti ja kameran takaseinässä palaa pieni vihreä merkkivalo. 

Vihdoin palkitseva näky: sehän latautuu.

Usb-laturin hienous on siinä, ettei matkalle tarvitse jatkossa ottaa kuin yksi yleiskäyttöinen laturi. Kunhan vain löytää sen, joka toimii omien laitteiden kanssa. Käsittääkseni usb-c-kaapelit ovat tässä suhteessa samanlaisia, joten yhteensopivuus määräytyy lähinnä laitteen ja laturin väliltä.

Mutta asiassa on silti yllätyksiä. Halvalle laturille luvattu 100 wattia taitaa olla liioittelua, ainakin Verkkokauppa.comin palautteissa ostajat kertoivat ettei teho riitä heillä läppärin lataamiseen. Jos haluaa ladata myös niitä, asia kannattaa varmistaa etukäteen.

Universaali usb-c-laturi kaikille laitteille on hyvä idea, mutta sen toteutuminen ei ole vielä automaattista.

3 kommenttia:

  1. Suurin ongelma USB-latureissa - jos haluaa ladata yli sillä perusstandardita löytyvän 500 mA:n tehoa isommalla määrällä on ne sen seitsemän erilaista pikalatausstandardia. Keskenään yhteensopimattomia totta kai.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Quick_Charge#Other_charging_protocols

    Ja jos nyt sattuu olemaan vaikka Mediatekin chipsetillä varustettu puhelin jonka mukana on tullut Pump Express-laturi niin sepäs ei toimikaan muiden kanssa. Pahimmassa tapauksessa koko höskä vioittuu kun speksit ovat osittain päällekkäisiä ja perustuvat vaikkapa toisten standardien draft-versioihin. Vaimoni puhelin jäi ilman lataamista kun omalla laturilla kokeili ja kondensaattorien vikinä oli sellaista että ei uskaltanut käyttää.

    VastaaPoista
  2. Totta, laturit ovat nykyisin melkoisia tietokoneita. Ne neuvottelevat puhelimen kanssa mahdollisen pikalataustekniikan ja jos sopivat yhteen, virtaa tulee tavallista enemmän. Reissussa pikalataus ei yleensä ole kovin oleellista, joten matkakäyttöön nämä sopivat hyvin.

    Sama pikalatauksen puuttuminen koskee myös multilatauskaapeleita, joissa on useita päitä. Niiden datakarvoja ei ole kytketty, joten mitään neuvottelua ei tapahdu, vaikka toisessa päässä olisi puhelimen oma pikalaturi.

    VastaaPoista
  3. Kompaktipuolella USB lataus on ollut pidempään ja vähemmin rajoituksin. Nykyiset huippumallit jopa voivat kuvata USB-virralla. Kaikkiin Canoneihinhan saa toki virtalähteen.

    VastaaPoista