perjantai 26. helmikuuta 2021

Kun MacBook ei mene wifi-verkkoon

Apple-fanien mielestä Mac-koneet ovat niin helppoja, etteivät ne tarvitse lainkaan tukipalveluita. Itselläni on hieman toisenlaisia kokemuksia.

Toista MacBook Air -kannettavaani vaivasi pitkään omituinen vaiva: se löysi wifi-verkon ja kytkeytyi siihen normaalisti, mutta data ei vain lähtenyt liikkumaan. Ei virheilmoitusta, ei mitään. Tukiasemassa ei voinut olla vikaa, sillä wifi ei toiminut edes iPhonesta jaettaessa. Wifi alkoi toimia vasta uudelleenkäynnistämisen jälkeen, ja sitten kaikki toimikin ihan normaalisti. Ärsyttävää.

Lopulta löysin ratkaisun googlaamalla. Jaan sen tässä mahdollisesti muiden ilmiöstä kärsivien kanssa. 

Wifi alkaa toimia perustamalla uusi käyttöpaikka (Järjestelmäasetukset > Verkko > Käyttöpaikka > Muokkaa käyttöpaikkoja > Plus-merkki).

Uuden käyttöpaikan perustaminen saa wifin toimimaan.

Oletusarvona Käyttöpaikka-kentässä lukee Automaattinen. Se muistaa kaikki aiemmat wifi-verkot, joihin laitteella on liitetty (Lisävalinnat... > Wi-Fi > Ensisijaiset verkot).

Uusi käyttöpaikka luodaan painamalla plus-merkkiä. Kun tämä käyttöpaikka jätetään valituksi, wifi-yhteys kytkeytyy automaattisesti koneen herätessä lepotilasta, kuten pitääkin.

Lisäys 10.3.2021: Ilo oli ennenaikainen, vanha wifi-ongelma palasi jälleen. Onneksi nyt ei enää tarvitse buutata läppäriä, vaan Käyttöpaikka-kentän vaihto auttaa. Kun on kaksi, voi vuorotella niiden välillä. Vaikka verkot ovat aivan samat, kirjautuminen onnistuu vasta kun käyttöpaikkaa on vaihdettu.

4 kommenttia:

 1. Onko tuo vain seurausta siitä, että tallentuneen verkon tiedot eivät täysin vastaa sitä verkkoa jolloin yhteys muodostuu mutta liikennöinti ei onnistu.

  Windowsissa vastaava tapahtuu, jos on tallentanut langattoman verkon (Yhdistä automaattisesti) ja verkon asetukset ovatkin muuttuneet jolloin ne eivät vastaa tallennettuja tietoja. Virheilmoitus on silloin "Yhdistetty, ei internetyhteyttä". Macissa ongelmaa on vaikeampi havaita, koska virheilmoituksia harvemmin näytetään käyttäjälle.

  VastaaPoista
 2. Kyse ei ole siitä, koska buuttauksen jälkeen Mac kytkeytyi aina verkkoon ihan normaalisti. Ilman buuttausta se ei kytkeytynyt mihinkään wifi-verkkoon, ei edes iPhonen luomaan.

  VastaaPoista
 3. Pitkään Mäkkiä käyttäneenä tämä ei ole vaivannut, mutta OS:n bugilta tämä haisee. Vieläkö ongelma on olemassa, vai olisko korjaantunut päivitysten myötä?

  VastaaPoista
 4. Nyt ihan viime viikkoina ei ole vaivannut, mutta vielä muutama kuukausi sitten oli jatkuva ongelma.

  Uusi ongelma on siinä, että Airdrop iPhonesta läppäriin on lakannut toimimasta. Puhelin löytää läppärin, mutta kuvien siirto ei edes ala. Mitään virheilmoitusta ei myöskään tule.

  VastaaPoista