tiistai 10. elokuuta 2021

Canon Powershot Zoom - erilainen kamera

Canon on vaihteeksi kehittänyt ihan uudenlaisen kameran. Powershot Zoom uppoaa käteen eikä edes näytä kameralta. Siinä on kyllä objektiivi, mutta ei esimerkiksi näyttöä (no, elektroninen etsin sentään löytyy). Nimensä kamera on saanut zoomista, jossa on tasan kaksi asentoa: pitkä (100 mm) ja vielä pidempi (400 mm). Digitaalinen tuplaus nostaa efektiivisen polttovälin 800 milliin, mutta pikselit voisi yhtä hyvin suurentaa tietokoneella.

Koska "zoomissa" on vain kaksi asentoa, kameran nimeäminen zoomiksi on jossain määrin harhaanjohtavaa. Pikemminkin laitteessa on kaksi eri pituista teleobjektiivia. Optiikkaa on kuitenkin vain yksi, zoom-painikkeella pieni moottori vain siirtää linssejä asennosta toiseen.

Canon Powershot Zoom ei näytä kameralta

Laite ei näytä kameralta eikä se oikeastaan edes ole kamera. Siinä ei ole juuri lainkaan säätöjä kuvausta varten, kaikki on joko kiinteää tai täysin automaattista. Enemmänkin kyseessä on yhden silmän kiikari, joka on helppo kantaa mukana luontoon tai ehkä jopa teatteriin. 

Laitteen voi yhdistää Canonin ohjelmalla älypuhelimeen, jolloin kuvien siirto kamerasta puhelimeen ja edelleen julkaistavaksi sosiaaliseen mediaan käy helposti. Vielä helpommin se kävisi, jos kuvia ei tarvitsisi ensin tallentaa laitteen muistikortille, vaan laite toimisi kuin puhelimesta puuttuvana 100/400-millin teleobjektiivina. Nyt kuvat on tallennettava ensin kameran muistiin ja siirrettävä sieltä puhelimeen. Puhelin tarjoaa myös sijaintitiedon, kamerassa ei ole gps-paikannusta, mikä luontokäytössä olisi hyvä lisä.

Etsin on sähköinen.

Käyttäjä katsoo pieneen sähköiseen etsimeen. Vasemmassa kyljessä on paikka mikro-sd-muistikortille. Ilmeisesti on ajateltu, että laitetta operoidaan oikealla kädellä, jolloin kaikki toiminnot tulevat sormien ulottuville.

Painikkeita ei ole monta. Käynnistys/sammutus, zoom, videon tallennus, menu, laukaisu ja diopterin säätöpyörä. Siinä kaikki. 

Painikkeita on minimaalinen määrä.

Painikkeita saisi olla enemmänkin, sillä asetusvalikko on tuttu Canonin muista kameroista ja valintojen tekeminen tällä käyttöliittymällä on työn ja tuskan takana. Valotuksen kompensointia voi säätää, mutta valikosta se on niin hankalaa, että jää tekemättä.

Ergonomia tuntuu muutenkin kömpelöltä. Laukaisupainike on alareunassa, ei laitteen päällä. Tässä on varmaan ajateltu hallittavuutta yhdellä kädellä, mutta käytännössä toinen käsi pitää ottaa avuksi varsinkin 400-millin tilassa. Laukaisu on herkkä eikä siinä ole äänimerkkiä, joten kuvasarjoja syntyy tahattomasti. 

Laitteessa on optinen kuvanvakaaja, jonka teho riittää 100-millisenä mutta jää 400 millissä vajaaksi yhdellä kädellä käytettäessä.

Kamera ottaa 12 megapikselin kuvia (4000x3000 pikseliä) ja sillä voi kuvata myös HD-tason videoita. Kuvat siirtyvät puhelimeen wifi- tai bluetooth-yhteydellä. Pöytäkoneeseen tai läppäriin siirrettäessä on helpointa lukea micro-sd-kortti lukijalla. 

Kuvanlaatu 100-millisenä on hyvä, 400-millisenä hieman huonompi. Valovoima on vaatimaton (5,6 ja 6,3) ja kenno pieni (1/3"), joten hämäräkuvauksen saa unohtaa. Se on harmi, sillä luontoretkellä laitteesta voisi olla iloa. Metsässä vain on harvoin niin valoisaa, että 400-milliset kuvat onnistuisivat. Lähin tarkennusetäisyys 400-millisenä on 4,5 metriä, joten lähikohteiden kuvaukseen se ei sovellu. Satamillisenä tarkentuu alle metriin, mikä on jo käyttökelpoinen arvo.

Automatiikka pyrkii pitämään valotusajan alle 1/500 sekunnissa, mikä johtaa ISO-herkkyyden nostoon turhankin pian. Kirkasta auringonpaistetta lukuunottamatta kuvissa näkyy kohinaa. Automaattitarkennus toimii hyvin, mutta jos kuvassa on eri etäisyyksillä olevia kohteita tai useita ihmisiä, tarkennuskohtaa ei voi valita.

Sain kameran lainaksi ilman käyttöohjeita ja ajattelin, että eihän tämä voi vaikeaa olla. Mutta oli se. Pitkään ihmettelin, miksei lataus onnistu. Sitten selvisi, ettei tavallista usb-piuhaa voi käyttää, vaan myös laturin pään pitää olla usb-c-tyyppiä eivätkä haaroitetut kaapelit toimi silloinkaan. Tämä tulee ostajalle yllätyksenä, sillä kameran mukana ei tule laturia. Normipuhelimen usb-c-laturi ei siis kelpaa, vaikka pistoke onkin sopiva.

Luontokäyttöä ajatellen yllättää, ettei laitteessa ole minkäänlaista linssinsuojusta. 

Powershot Zoom on hauska idea, jonka toteutus ja käyttöliittymä ovat kuitenkin jääneet puolitiehen. Hyvässä valossa kamera on hauska lisä vaikkapa aurinkorannalla tai turistikohteissa liikkuvalle somettajalle. 

Hintaluokka 300-349 euroa on kuitenkin sen verran korkea, ettei kyse ole pelkästä heräteostoksesta.

Testikuvia ei kannata laittaa Bloggeriin, koska se pienentää tiedostoja. Alkuperäiset kuvat galleriassani.

2 kommenttia:

  1. Onko tämä enemmänkin kiikari sähköisellä etsimellä ja tallennuksella? Miten se vertautuu siitä näkökulmasta?

    VastaaPoista
  2. Tämä on tosiaan yksisilmäinen, kuvanvakaajalla varustettu kiikari, joka täydentää älypuhelimen omia kameroita.

    VastaaPoista