perjantai 10. kesäkuuta 2022

Miksi Word vaihtaa sali-sanalle ison alkukirjaimen?

Microsoft Wordissä on kummallinen ilmiö: kun tekstiin kirjoittaa sanan sali, se vaihtuu isolle alkukirjaimelle eli Sali. Vaihto tapahtuu niin Windows- kuin Mac-versioissakin.

Miksi sali kirjoitetaan aina isolla?

Kummallinen ilmiö johtuu Wordin asetuksesta, joka vaihtaa viikonpäivien alkukirjaimet isoiksi niissä kielissä, missä se on kieliopillinen käytäntö.

Tiistai on turkiksi Salı 

Word luulee, että suomen sana sali tarkoittaa turkin tiistaita, ja siksi alkukirjain vaihdetaan isoksi. Sama muutos tapahtuu mm. englannin ja saksan viikonpäiville (monday, tuesday, wednesday... ja montag, dienstag, mittwoch...), mutta niitä suomalainen harvemmin kirjoittaa suomenkielisen tekstin keskelle, koska ne eivät tarkoita mitään suomeksi. 

Turkin seitsemän viikonpäivää ovat muuten pazartesi, sali, çarşamba, perşembe, cumā, cumartesi ja pazar. Ne kaikki muuttuvat isolle alkukirjaimelle.

Tarkkaan ottaen turkin tiistai-sanan lopussa ei ole tavallista i-kirjainta vaan sen pisteetön versio. Siksi Wordin ei pitäisi edes vaihtaa sali-sanaa toiseksi, koska kyse ei muutenkaan olisi turkin kielen sanasta.

Automaattinen korjaus loppuu, kun Wordin asetuksista poistetaan Automaattinen korjaus > Päivien nimet isoilla.

Wordin asetukset.

Sama muutos kannattaa tehdä Excelin ja Powerpointin asetuksiin, koska nekin korjaavat oletusarvona viikonpäiviä automaattisesti.

Tämä on hyvä esimerkki liian pitkälle viedystä automatiikasta. Kirjoittajan on todella vaikea keksiä, miksi sali-sanaan tulee iso alkukirjain. Tämän täytyy olla jonkinlainen bugi, sillä automaattisen korjauksen pitäisi rajoittua vain parhaillaan kirjoitettavaan kieleen.

1 kommentti:

  1. Johtuu kaiketi ikuisesta NLP ongelmasta: Viisaskaan tekoäly ei välttämättä ymmärrä luonnollista kieltä. Maalaisjärjellä ajateltuna kyseinen ongelma tuntuu kummalliselta, mutta tuohon ei ole mitään yksiselitteistä ratkaisua. Kenties viikonpäivä on ajateltu yleisemmäksi merkitykseksi kuin huonetila.

    Itse olen kiitollinen siitä, että Voikko osaa taivuttaa tiili-sanan monikot oikein. Itse olisin kirjoittanut sanat ihan väärin.

    VastaaPoista