keskiviikko 30. marraskuuta 2022

YLE kokeilee 4K HDR -lähetyksiä netissä

Yle on kaikessa hiljaisuudessa kokeillut 4K-lähetyksiä Qatarin MM-jalkapallokisoista. 4K-signaalia voi katsoa vain älytelevision Yle Areena -sovelluksella, ja silloinkin television pitää olla suhteellisen uusi. Nettinopeudelta vaaditaan vähintään 20 megabitin tasainen datavirta. Kotien 4G-liittymät eivät siihen useinkaan pysty, sillä lähetysten aikaan illalla naapuritkin kuormittavat tukiasemaa ja kaikkien bittivirta hidastuu. Langallinen laajakaista on tässä tapauksessa varma valinta.

Jalkapalloa netin kautta 4K-tarkkuudella.

Ja kylläpä kuva onkin mahtava! Nelinkertainen pikselimäärä näkyy parempana kuvana, kunhan televisio on vähintään 65 tuumaa. Tarkkuuden huomaa varsinkin yleisömeressä, joka HD:nä näkyy sumuisena, mutta 4K:lla erottaa yksittäiset ihmiset. Kuvataajuuden pitäisi olla 50 fps, mutta panoroinnissa yleisömeri sumenee HEVC-pakkauksesta johtuen. 4K-tarkkuus paljastaa myös armotta ottelun kuvaajien pienetkin tarkennusvirheet. 

Paremman tarkkuuden lisäksi mukana on HDR-signalointi eli tavallista laajempi dynamiikka. Markkinoilla on muutama eri standardi sitä varten, Ylen valitsema HLG on kaikista yleisin ja toimi ainakin omalla 65 tuuman OLED LG-telkkarilla mainiosti.

Kuvassa on vain se ongelma, että 4K HDR:n jälkeen tavallisten HD-otteluiden (joita MTV3 lähettää) katsominen tuntuu harmaalta ja ankealta. HDR-kuvaan tottuu nopeasti. 4K-elokuvalevyillä HDR tuntuu usein keinotekoiselta ja ylimitoitetulta, mutta jalkapallolähetyksissä se toimii hienosti. Äänentoistokin muuttuu monikanavaiseksi ja dynaamisemmaksi, vaikka ei suoraan kuvasta johdukaan. 

4K ja HDR ovat sen verran uusia tekniikoita, että kaikki televisiot eivät tue niitä oikein. Silloin signaali palaa tavalliselle HD-tasolle, eikä katsoja huomaa mitään eroa aiempaan. Joku on kertonut oman televisionsa värien saturoituvan HDR:stä liikaakin. Kaikki on mahdollista. Siksi Yle ei ole liiemmälti edes mainostanut näitä lähetyksiä, itsekin näin niistä sattumalta maininnan nettikeskustelussa. Ylen oma tietosivu aiheesta on osoitteessa https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi/articles/6656350703132-Yle-Areenan-4K-tarjonta-miesten-jalkapallon-MM-kisoissa

4K-kuva näkyy vain livenä, ei tallenteissa. Siinä ei ole kellonaikaa eikä pelitilannetta. Sen löytäminen Yle Areenasta ei ole ihan helppoa. Yleensä vieressä on "taktinen näkymä" striimi, joka on korkealta maalin takaa paikallaan pysyvällä kameralla kuvattu näkymä. 

Jos televisiosi on riittävän uusi (2017 tai uudempi), tukee HEVC:tä ja HDR:ää sekä nettiyhteytesi nopeus riittävä, kannattaa ehdottomasti kokeilla - oli kiinnostus jalkapalloon millä tasolla tahansa. 

4 kommenttia:

  1. Missä energian kulutus?

    VastaaPoista
  2. HDR 4K-kuva ei nyt toiminut tuossa urheilulähetyksessä. Tietysti se on terävä kuva, ja paidat oli värikkäitä. Ongelma kuitenkin oli juuri tuo. Se kuva oli jo liian terävä.

    Elokuvien tekijät ovat taitavia ottamaan huomioon kuvassa mahdollisesti näkyvät virheet. Klassisimpana asiana on vältellä ruudullisia tai raidallisia vaatteita. Kuvaputkitelevisio-aikana jo oli "moire-ilmiö". Nyt samaa ilmiötä näkyi todella häiritsevänä ja silmiä rasittavana urheilukentän laidoilla. LED-mainosten rasteri iski ilkeästi silmiin, varsinkin kun kamera alkoi liikkumaan.

    HDR ja vielä paremmin Dolby Vision ovat aivan mahtavia keksintöjä elokuva-iltaan. Voin kuitenkin sanoa, että sitä kuvaa ei pysty katsomaan jatkuvasti. Pimeässä huoneessa, se oikeasti rasittaa silmiä. Samaa ilmiötä on vaikkapa 3D-kuvassa. Sen yhden elokuvan voi katsella, mutta sitten palaa jo mielellään siihen "vanhaan hieman hailukkaan ja epätarkempaan".

    Hyvä puoli tietysti on se, että energiankulutus ja vaikkapa kaistan kulutus mielessäkin, on parempikin nauttia herkusta vain silloin tällöin, ja muutoin pysytellä siinä aika vähän rasittavassa tavallisessa kuvassa. Samoin myös laitteen kuluminen, varsinkin OLED-television "alkioiden", pysyy aisoissa. Eikä QLED eli tavallinen LED-televisiokaan pidä siitä, että taustavalo jatkuvasti on "täysillä". Se kuumentaa niitä ledejä ja sieltä saattaa yksi pimetä. Menee koko televisio huoltoon. OLED-televisiossa taas korostuu samat ilmiöt kuin kuvaputkessakin. Kuvan yletön "polttaminen" voi polttaa ruutuun "jäljen". Varsinkin jos kuvassa on kohteita kiinteästi paikoillaan (juuri esimerkiksi urheilukilpailut, tulosnäyttö).

    Kaikkein oudoin elokuvakokemus, mitä itselläni koskaan on ollut, on ollut vanhan klassikkoelokuvan "hohdon" parissa. Tietysti se oli aivan uskomattoman hyvä kuva 4K HDR laadulla, mutta siinä oli vähän ontto olo kun jokainen matton sauma ja maalitahra lattialistoissa paistoi terävän kirkkaana. Meni hieman se "lumous" sivu suun kun näkyi jo kaikki lavasteessa olevat virheetkin. Elokuva on siis parempi sillä full hd ja hieman tuhnuisemmalla kuvalla.

    Samaa ilmiötä ei kuitenkaan ollut enää uudemmassa jatko-osassa doctor sleepissä. Siinä lavasteet oli uusien rakennus-speksien ja kuvaus-speksien mukaisesti tehtyjä ja siinä ei enää pistänyt silmään "kupruilevat vanerit".

    Eli joskus, vähempi on parempi.

    VastaaPoista
  3. Ja tuo ylempi pitkä on "Markus" kirjoittama. Tässä ei jostain syystä toimi tuo nimen valinta, toisin kuin tuolla sinun toisessa blogissa.

    VastaaPoista
  4. Ei Ylen uusinnat näytä sen paremmilta olipa resoluutio mikä tahansa. Juuri mietin miten jouluista selvittiin ennen tuota pahuksen nettiä? Jonkinnäköinen kokovartalopuudutus vaadittiin, jotta oli mukavasti turta pyhien ajan.

    VastaaPoista